[...] psychologa: w niektórych przypadkach niski wzrost może wpłynąć na poczucie własnej wartości i samooceny, dlatego może być konieczne uzyskanie wsparcia psychologicznego. O czym należy pamiętać? Twój wzrost zależy przede wszystkim od genów. Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna sprzyjają prawidłowemu rozwojowi. Zadbaj o odpowiedni poziom [...]
Stres jest reakcją adaptacyjną (przystosowawczą) organizmu na zaburzenie jego równowagi życiowej, powodowane silnymi czynnikami psychicznymi lub fizycznymi, nazywanymi stresorami. Reakcja ta polega na wzmożeniu wydzielania hormonów rdzenia i kory nadnerczy: adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu i DHEA. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Oprócz dobrze dopracowanego treningu ważna jest również odpowiednia dieta. Nie może być ona jednak taka, jak statystycznego Kowalskiego, która nie uwzględnia wydatków energetycznych, jak i podziału makroskładników osoby aktywnej. Osób, które nie angażują się w świat sportu, tak naprawdę nie obchodzi, co i ile zjadają. Byle zjeść dobrze i do syta. [...]
[...] piersią oraz niemowląt żywionych dedykowanymi preparatami różnią się pod względem zarówno składu, jak i liczebności. Różnice te trwają nawet do 6 miesięcy od urodzenia, po czym ulegają stopniowemu wyrównaniu. Chociaż dzieci karmione produktami dla niemowląt mogą mieć więcej bakterii Firmicutes, z których duża część to probiotyki, to jednak [...]
Kwas D-asparginowy (DAA) jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym [...]
[...] bowiem spożywane białko, a tym samym potrzebuje go relatywnie dużo do utrzymania należytej masy i siły mięśni, masy kostnej i prawidłowych funkcji fizjologicznych. Przy czym nie można przejść obojętnie obok dowiedzionego niedawno faktu, że odżywki na bazie białka serwatkowego nie tylko powiększają, ale także odmładzają muskulaturę... Otóż w [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
Zanurzenie w zimnej wodzie to nadal popularny trend na TikToku. Jego zwolennicy mówią, że takie praktyki pomagają między innymi w walce z depresją, gwarantują lepsze skupienie się i mają wiele innych korzyści zdrowotnych. Niewiele jest jednak wiarygodnych badań na ten temat, a nieprawidłowe przygotowanie się do zimnych kąpieli może być nawet [...]
Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]
[...] BCAA, aminokwasy EAA, kreatynę czy glutaminę, które mają za zadanie chronić nasze mięśnie. Okazuje się, że do asortymentu antykatabolicznego warto dorzucić l-cytrulinę, o czym piszą badacze z Universite Paris Descartes. Badanie Francuscy naukowcy wykorzystali w eksperymencie gryzonie, które zostały poddane dwutygodniowej diecie. Deficyt [...]
[...] treningów jest „dostrojenie” podaży białka do potrzeb organizmu. Szacuje się, że sportowcy ogółem powinni spożywać 1,6 – 2,2 g białka na każdy kilogram masy ciała, przy czym osoby z omawianej tutaj kategorii sportów raczej powinny celować w górną granicę tych „widełek”. Aminokwasy z białek są bowiem najważniejszym budulcem mięśni, a [...]
Nie jest niczym odkrywczym, że białka nie brakuje w tradycyjnej żywności, ale kiedy się spieszysz i musisz zjeść coś na szybko, to odżywka białkowa jest świetnym rozwiązaniem. Wystarczy porcja białka w proszku zmiksowana z owocami lub płatkami, żeby uzyskać wartościowy posiłek. Choć na rynku dominuje białko serwatkowe i sojowe, to producenci [...]
[...] Białko w diecie składa się z połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi aminokwasów. Wiązania te są rozkładane przez wyspecjalizowane enzymy w przewodzie pokarmowym, po czym aminokwasy i peptydy mogą być przyswajane i wykorzystywane przez organizm. Produkty spożywcze zawierają do 20 różnych aminokwasów, których proporcje różnią się w [...]
Wiele osób jest w sytuacji, w której wydajna praca mózgu, prawidłowa koncentracja i skupienie są niezmiernie istotne. Dotyczy to sytuacji ciężkiej pracy umysłowej, nauki w szkole, na studiach czy podczas prowadzenia różnego rodzaju seminariów. Z pomocą przychodzi wtedy suplementacja ekstraktem z Bacopa monnieri. Rośliny, która posiada pod tym [...]
[...] składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej niż 30 g białka. Nawet jeśli zjemy więcej, to nie zostanie [...]
[...] oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy migdały. W czym przydatne jest masło orzechowe oraz jakie wybrać do codziennej diety? Podsumowanie Dodatek masła orzechowego w diecie sportowca pełni obecnie funkcję głównie smakową. [...]
[...] diet opartych o 5 niewielkich posiłków w ciągu dnia. Coraz więcej jednak odnajduje się korzyści wynikających z konsumpcji 2, czy nawet 1 posiłku dziennie, w związku czym jest to jeden z obszarów badań, który szczególnie interesuje naukowców w kontekście „dietetycznego zegara”. Badania te jednak dotyczą głównie populacji klinicznych, a [...]
[...] tych samych schematów, wytycznych w diecie i w identycznej wielkości porcji. Białka serwatkowe tak jak każde inne należy przyjmować, uwzględniając braki w diecie, przy czym zawsze najistotniejsza jest porcja białka wypijana od razu po zakończonej sesji treningowej. Odpowiedniej wielkości porcja to ok. 25-45 g (w zależności od płci i wagi [...]
[...] jeszcze związki, które mogą zapewnić zupełnie inne korzyści fizjologiczne, a jednak również ukierunkowane na opóźnianie zmęczenia i poprawę wydajności pracy mięśni. Z czym łączyć beta-alaninę i cytrulinę? Z reguły, kiedy sięga się po beta-alaninę i cytrulinę, stosuje się również kofeinę i kreatynę czy argininę, a niekiedy również dwuwęglan [...]
Ostatnio na rynku suplementów diety zauważyć można, że coraz więcej produktów funkcjonalnych, głównie wykazujących działanie doraźne, serwowanych jest w postaci tzw. shotów. Jak widać, tendencja wciąż się utrzymuje, a forma podania w ten sposób preparatu cieszy się coraz większą popularnością. Przeciwnicy jednak zapytają, dlaczego mają przepłacać [...]