[...] Ze względu na to, że organizm wzrasta i się rozwija, warto zadbać o odpowiednią podaż kaloryczną diety. Ilość spożywanych kalorii kształtowana przez poziom spożycia białka, węglowodanów i tłuszczy musi być dostosowana do takich parametrów jak płeć, wiek, wzrost, masa, czy poziom aktywności fizycznej dziecka. W przypadku niedowagi należy dietę [...]
[...] zużycia glukozy (ang. glucose disposal rate). Jest on jednym z podstawowych parametrów obwodowej wrażliwości na insulinę! Świadczy to o pogorszeniu się obwodowej tolerancji węglowodanów, zmniejszeniu wrażliwości na insulinę. Brak snu a kontuzje Kolejnym minusem zbyt małej ilości snu jest wpływ, jaki ma na motywację i koncentrację. Trening siłowy [...]
[...] odrębnym testom: Dwa testy wykonano przy normalnym stężeniu glikogenu (pozwolono im regenerować się przez 24 h po protokole wyczerpującym glikogen mięśniowy i dostarczać 8 g węglowodanów na kg masy ciała (mc), 2 g białka na kg mc oraz 1 g tłuszczów na kg mc. Dwa razy testowano ich wytrzymałościowo, zaledwie 2 h po protokole wyczerpującym glikogen [...]
[...] do organizmu z codziennymi jadłospisami. Są to tak zwane aminokwasy egzogenne, które nie mogą być wytwarzane z innych związków. Białka uważane są za dużo ważniejsze od węglowodanów i tłuszczy, gdyż z aminokwasów organizm jest w stanie pozyskać substraty energetyczne, natomiast z glukozy czy kwasów tłuszczowych nie może wytworzyć białek. [...]
[...] interwały). W niektórych przypadkach rolę odgrywają produkty zawierające cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktozę, glukozę, maltozę i podobne źródła przetworzonych węglowodanów. Jednak daleki byłbym od demonizowania roli cukru w diecie, problem jest znacznie szerszy. Największy odsetek badanych, którzy regularnie, minimum raz w tygodniu [...]
[...] tym m.in. polega cukrzyca. Powikłania dotyczą np. wzroku, układu nerwowego, nerek, wątroby. Sama wstępna faza cukrzycy, czyli insulinooporność zaburza metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek. Nadmierne stężenie cukru we krwi może prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), która może dalej prowadzić do [...]
Od zawsze wiemy, że osoba niewyspana jest markotna, zła, rozkojarzona i zwyczajnie nieobecna wśród nas. W tym artykule poruszymy kilka czynników, które pomogą Ci poprawić jakość snu bez wizyty u specjalistów. Sypialnia też jest ważna Warto przed pójściem spać zadbać o właściwą temperaturę w sypialni. Obowiązkową czynnością sprawdzi się tutaj [...]
Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
[...] Brytyjczyk mówi, że z powodu cukrzycy jego organizm nie wchłania składników odżywczych tak skutecznie, jak zdrowe ciało. Najtrudniejsze jest dla niego manipulowanie ilością węglowodanów i wody w ostatnim tygodniu przygotowań do zawodów. Utrata mięśni, zatrzymanie wody i stan zapalny są ryzykowne i mogą powodować hiperglikemię. Poziom glukozy we [...]
[...] Jednak z czasem zdała sobie sprawę, że nie ma wystarczającej ilości białka w swojej diecie. Wprowadziła więc zmiany i jak sama powiedziała „Od czasu zmiany diety na 30% węglowodanów, 35% tłuszczu i 35% białka, moje wyniki były niesamowite!” Widać to zresztą na zdjęciach, które publikuje na Instagramie. Soph Allen pokazała, że każdy może [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
[...] i osiągnąłeś zastój, pomóc mogą: zwiększenie podaży energii w diecie (jeśli nie da się z konwencjonalnej żywności, to dzięki gainerom i odżywkom typu bulk – 50% białka i 50% węglowodanów) poprawa jakości diety, uzupełnienie jej np. we właściwe ilości tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych, wartościowe proteiny, węglowodany złożone itd. [...]
Dieta i zdrowe odżywianie dla wielu osób jest synonimem uciążliwych zakupów różnorodnych składników w tym kilogramów warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, czy mięsa i ryb, z których tworzy się nie zawsze smaczne dania. Oznacza to również spędzanie wielu godzin na przygotowywaniu i wymyślaniu przepisów, liczenie kalorii tylko po [...]
[...] aby wspomóc początki redukcji. Doskonałą opcją na start, będzie wykorzystanie suplementów podnoszących wrażliwość insulinową, co pozwoli na efektywniejsze wykorzystanie węglowodanów w naszej diecie oraz usprawni funkcjonowanie tkanek, co przyczyni się do korzystniejszych zmian w naszym metabolizmie. Substancje, jakie możemy wykorzystać to: [...]
Są dni gorsze i lepsze. Raz mamy ochotę na trening, raz nie. Jeżeli takie sytuacje zdarzają się sporadycznie, to nie ma powodów do niepokojów, a jest to dość typowe i często powiązane choćby z pogodą za oknem, czy cyklem miesięcznym i poziomem hormonów. Jednak, gdy sytuacja się powtarza, pamiętać musimy m.in. o tym, że trening na siłowni wiąże się [...]
Niekiedy napotykamy na swojej ścieżce takie osoby, które są aktywne sportowo, mimo to waga ani drgnie. Deklarują one trzymanie ścisłej diety, ich trening również wyglądają dobrze, ale mimo to sylwetka pozostaje bez zmian. Czym to może być spowodowane? Poniżej zostały przedstawione 3 powody, dlaczego tak się może dziać. Trening siłowy możemy [...]
Pewnie wiele razy słyszeliście od rodziców, od babć czy dziadków, że zamiast czekolady lub batonika lepiej byście zjedli jakiś owoc. Trzeba przyznać, że mieli w tym przypadku sporo racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, [...]
Początki z treningami siłowymi i wyobrażenia o naszej sylwetce bywają różne. Zazwyczaj adepci patrzą na sylwetki mistrzów i marzą o tym, aby ich mięśnie również były szybko ogromne, a sylwetki godne pochwały. Jednak nie wszystko jest takie proste i jednoznaczne jakby się wydawało. Nie wystarczy złapać tylko za sztangę, jeść i odpoczywać, aby [...]
[...] jodu (istotne dla osób z problemami tarczycy), w zasadzie możliwy tylko jeden sposób obróbki, co wprowadza monotonię i brak urozmaicenia potraw, prawie dwa razy tyle kcal i węglowodanów co cukinia, konieczność obróbki termicznej, z uwagi na strawność surowego warzywa. Wnioski Pod względem zawartości witamin i składników mineralnych brokuły [...]