Dieta i zdrowe odżywianie dla wielu osób jest synonimem uciążliwych zakupów różnorodnych składników w tym kilogramów warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, czy mięsa i ryb, z których tworzy się nie zawsze smaczne dania. Oznacza to również spędzanie wielu godzin na przygotowywaniu i wymyślaniu przepisów, liczenie kalorii tylko po [...]
[...] aby wspomóc początki redukcji. Doskonałą opcją na start, będzie wykorzystanie suplementów podnoszących wrażliwość insulinową, co pozwoli na efektywniejsze wykorzystanie węglowodanów w naszej diecie oraz usprawni funkcjonowanie tkanek, co przyczyni się do korzystniejszych zmian w naszym metabolizmie. Substancje, jakie możemy wykorzystać to: [...]
Są dni gorsze i lepsze. Raz mamy ochotę na trening, raz nie. Jeżeli takie sytuacje zdarzają się sporadycznie, to nie ma powodów do niepokojów, a jest to dość typowe i często powiązane choćby z pogodą za oknem, czy cyklem miesięcznym i poziomem hormonów. Jednak, gdy sytuacja się powtarza, pamiętać musimy m.in. o tym, że trening na siłowni wiąże się [...]
Niekiedy napotykamy na swojej ścieżce takie osoby, które są aktywne sportowo, mimo to waga ani drgnie. Deklarują one trzymanie ścisłej diety, ich trening również wyglądają dobrze, ale mimo to sylwetka pozostaje bez zmian. Czym to może być spowodowane? Poniżej zostały przedstawione 3 powody, dlaczego tak się może dziać. Trening siłowy możemy [...]
Pewnie wiele razy słyszeliście od rodziców, od babć czy dziadków, że zamiast czekolady lub batonika lepiej byście zjedli jakiś owoc. Trzeba przyznać, że mieli w tym przypadku sporo racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, [...]
Początki z treningami siłowymi i wyobrażenia o naszej sylwetce bywają różne. Zazwyczaj adepci patrzą na sylwetki mistrzów i marzą o tym, aby ich mięśnie również były szybko ogromne, a sylwetki godne pochwały. Jednak nie wszystko jest takie proste i jednoznaczne jakby się wydawało. Nie wystarczy złapać tylko za sztangę, jeść i odpoczywać, aby [...]
[...] jodu (istotne dla osób z problemami tarczycy), w zasadzie możliwy tylko jeden sposób obróbki, co wprowadza monotonię i brak urozmaicenia potraw, prawie dwa razy tyle kcal i węglowodanów co cukinia, konieczność obróbki termicznej, z uwagi na strawność surowego warzywa. Wnioski Pod względem zawartości witamin i składników mineralnych brokuły [...]
Nie raz spotykamy się z prośbami o rozpisanie planu treningowego, który pozwoli na zbudowanie masy mięśniowej ektomorfikowi. Zazwyczaj wraz z prośbą widzimy, że osobnik jest zdesperowany, a przybranie każdego kilograma na masie ciała zajmuje wieki. Trening osoby, która charakteryzuje się szybkim tempem metabolicznym, powinien uwzględniać kilka [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
[...] jeden z powodów, dla których tracimy tkankę mięśniową. Podnoszenie ciężarów sprawia, że podnosi się poziom testosteronu we krwi. Większa wrażliwość na insulinę Po zjedzeniu węglowodanów zwiększa się poziom glukozy we krwi. Długo utrzymujący się poziom glukozy we krwi może być związany z różnymi schorzeniami np. z cukrzycą czy procesem starzenia [...]
[...] szczególnie, w okresie redukcji, narażona na rozkład/ zmniejszenie. Stanowić paliwo dla pracujących mięśni i wspomagać regenerację glikogenu (w warunkach dużego spożycia węglowodanów powstaje on głównie z nich) po treningu. Oczywiście to również będzie przekładało się na zdolność do wykonywania lepszych treningów w okresie diety redukcyjnej. [...]
[...] dzięki czemu pełni ważną funkcję w kształtowaniu warstwy ochronnej w wewnętrznej wyściółce jelit. Do jego wzmożonej produkcji dochodzi na skutek konsumpcji niestrawnych węglowodanów, np. błonnika, skrobi opornej, oligosacharydów (m.in. inuliny), czy polioli (m.in. sorbitolu). Odpowiedzialne za to są liczne bakterie naturalnie bytujące w [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]
[...] często raczył się pizzą oraz stekami z serem. Do roli Viktora Drago musiał zrzucić 9 kg. Odniósł sukces, mimo jedzenia antyodżywczych, zawierających 5 niekorzystnych źródeł węglowodanów, płatków kukurydzianych z 0.5 l mleka. Twierdzi, iż trenował 5 h dziennie i to pozwoliło mu na „spalenie” tkanki tłuszczowej. Kolejna kwestia, która może budzić [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
[...] drugą albo po treningu, albo przed snem w dniu nietreningowym. Spożycie makroskładników pokarmowych było kontrolowane przez dietetyka i serwowane w proporcjach: 50% węglowodanów, 25% białek i 25% tłuszczów. Ochotnicy wykonywali treningi siłowe całego ciała 4 razy w tygodniu przez 8 tygodni pod nadzorem badaczy, w celu zapewnienia jego [...]
Nawodnienie jest krytycznie ważne dla sportowców wszelkich dyscyplin, szczególnie wytrzymałościowych. Przy wysiłku długotrwałym konieczne jest zapewnienie nie tylko odpowiedniej ilości wody, ale też elektrolitów. W większości składamy się z wody, a kulturyści często umierają nie tylko przez sterydy anaboliczno-androgenne, nie przez insulinę, a [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, dotyka coraz większej liczby ludzi w Europie i USA. Śmiejemy się z Amerykanów, a konsekwentnie nadrabiamy braki względem zachodniego świata, często powielając najgorsze wzorce żywieniowe. Skutkiem jest pojawienie się otyłości, upośledzonej tolerancji glukozy, insulinooporności (braku wrażliwości [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]