Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
[...] Brytyjczyk mówi, że z powodu cukrzycy jego organizm nie wchłania składników odżywczych tak skutecznie, jak zdrowe ciało. Najtrudniejsze jest dla niego manipulowanie ilością węglowodanów i wody w ostatnim tygodniu przygotowań do zawodów. Utrata mięśni, zatrzymanie wody i stan zapalny są ryzykowne i mogą powodować hiperglikemię. Poziom glukozy we [...]
[...] Jednak z czasem zdała sobie sprawę, że nie ma wystarczającej ilości białka w swojej diecie. Wprowadziła więc zmiany i jak sama powiedziała „Od czasu zmiany diety na 30% węglowodanów, 35% tłuszczu i 35% białka, moje wyniki były niesamowite!” Widać to zresztą na zdjęciach, które publikuje na Instagramie. Soph Allen pokazała, że każdy może [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
[...] i osiągnąłeś zastój, pomóc mogą: zwiększenie podaży energii w diecie (jeśli nie da się z konwencjonalnej żywności, to dzięki gainerom i odżywkom typu bulk – 50% białka i 50% węglowodanów) poprawa jakości diety, uzupełnienie jej np. we właściwe ilości tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych, wartościowe proteiny, węglowodany złożone itd. [...]
Dieta i zdrowe odżywianie dla wielu osób jest synonimem uciążliwych zakupów różnorodnych składników w tym kilogramów warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, czy mięsa i ryb, z których tworzy się nie zawsze smaczne dania. Oznacza to również spędzanie wielu godzin na przygotowywaniu i wymyślaniu przepisów, liczenie kalorii tylko po [...]
Odżywka węglowodanowo-białkowa jest dość popularnym produktem, jeżeli chodzi o wybór pierwszej odżywki osób rozpoczynających treningi. Zazwyczaj zaleca się wykorzystać masówkę osobom, które mają problemy z przytyciem, jako formę wsparcia dietetycznego, umożliwiającą podbicie kalorii. Na temat gainera powstało jednak wiele mitów, które czasem [...]
Prawda jest taka, że większość osób będąc na diecie, podjada. Nawet ci, który mają silną wolę, mogą czasem ulec zachciankom lub uczuciu głodu podczas diet o niskiej podaży kalorii. Najczęściej problem pojawia się wieczorem. Cały dzień udaje nam się jeść zdrowo, nie podjadać. Głód pojawia się wieczorem, gdy w końcu możemy się wyluzować po całym [...]
Czy Twoim postanowieniem noworocznym w 2019 roku było zacząć regularnie chodzić na siłownię i w końcu osiągnąć sylwetkę marzeń? Pełen optymizmu i zapału rozpocząłeś treningi w styczniu? Jednak tak samo jak szybko zacząłeś, tak samo szybko zakończyłeś swoją przygodę z siłownią? Jeśli tak – ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się z niego, dlaczego [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
Gdy pada słowo białko, wiele osób kojarzy je jednoznacznie z młodością, budowaniem masy mięśniowej, prezentowaniem pięknej sylwetki. Często pada również „dodatek” w postaci skojarzenia z odżywką wysokobiałkową. Taki shake białkowy może zostać dołożony na końcu zwykłego posiłku seniora albo jako uzupełnienie tradycyjnego jedzenia. Można wykonać [...]
[...] Ze względu na to, że organizm wzrasta i się rozwija, warto zadbać o odpowiednią podaż kaloryczną diety. Ilość spożywanych kalorii kształtowana przez poziom spożycia białka, węglowodanów i tłuszczy musi być dostosowana do takich parametrów jak płeć, wiek, wzrost, masa, czy poziom aktywności fizycznej dziecka. W przypadku niedowagi należy dietę [...]
[...] zużycia glukozy (ang. glucose disposal rate). Jest on jednym z podstawowych parametrów obwodowej wrażliwości na insulinę! Świadczy to o pogorszeniu się obwodowej tolerancji węglowodanów, zmniejszeniu wrażliwości na insulinę. Brak snu a kontuzje Kolejnym minusem zbyt małej ilości snu jest wpływ, jaki ma na motywację i koncentrację. Trening siłowy [...]
[...] odrębnym testom: Dwa testy wykonano przy normalnym stężeniu glikogenu (pozwolono im regenerować się przez 24 h po protokole wyczerpującym glikogen mięśniowy i dostarczać 8 g węglowodanów na kg masy ciała (mc), 2 g białka na kg mc oraz 1 g tłuszczów na kg mc. Dwa razy testowano ich wytrzymałościowo, zaledwie 2 h po protokole wyczerpującym glikogen [...]
[...] do organizmu z codziennymi jadłospisami. Są to tak zwane aminokwasy egzogenne, które nie mogą być wytwarzane z innych związków. Białka uważane są za dużo ważniejsze od węglowodanów i tłuszczy, gdyż z aminokwasów organizm jest w stanie pozyskać substraty energetyczne, natomiast z glukozy czy kwasów tłuszczowych nie może wytworzyć białek. [...]
[...] interwały). W niektórych przypadkach rolę odgrywają produkty zawierające cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktozę, glukozę, maltozę i podobne źródła przetworzonych węglowodanów. Jednak daleki byłbym od demonizowania roli cukru w diecie, problem jest znacznie szerszy. Największy odsetek badanych, którzy regularnie, minimum raz w tygodniu [...]
[...] tym m.in. polega cukrzyca. Powikłania dotyczą np. wzroku, układu nerwowego, nerek, wątroby. Sama wstępna faza cukrzycy, czyli insulinooporność zaburza metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek. Nadmierne stężenie cukru we krwi może prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), która może dalej prowadzić do [...]
[...] Odpowiadają one za szereg funkcji energetycznych, wykorzystujących substraty energetyczne, które dostarczane są wraz z pokarmem. Ich odpowiednia podaż warunkuje metabolizm węglowodanów, białka, jak i tłuszczu, więc odpowiednie przyswajanie będzie warunkowane przez dostateczną ilość witamin tej grupy. Co więcej, odpowiadają one za rozwój [...]
[...] nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, węglowodanów oraz białek. Zatem czas najwyższy przedstawić Wam, dlaczego takie postępowanie może być zgubne. Ta kaloryczność okazałaby się w punkt wtedy i tylko wtedy, [...]
Poniżej znajdziesz listę 10 produktów, które warto umieścić w swojej diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty [...]