[...] innych względów nasza dieta może być uboga w białko. Węglowodany Tutaj sprawa jest oczywista. Zwłaszcza w początkowym okresie stosowania diety ketogenicznej dzienne spożycie węglowodanów nie powinno przekraczać 20-30 g. Czasem ta ilość może pójść do góry, jednak nie powinna przekraczać 50-80 g. Nieco inne podejście charakteryzują diety [...]
[...] diety, a zdrowie Naukowcy badali reakcję na różne rodzaje diety. Oceniano wrażliwość na insulinę oraz rozmaite parametry krwi. Dieta wysokowęglowodanowa zawierała ponad 50% węglowodanów (pobranej energii) i mniej niż 30% tłuszczu; Dieta wysokotłuszczowa zawierała ponad 45% tłuszczów (głównie nasyconych) i mniej niż 40% węglowodanów. Diety były [...]
[...] z taką ilością jedzenia trzeba w bardzo rozsądny i pomysłowy sposób stworzyć takie dania, które nie "zapchają” nas po pierwszych 5 kęsach. Węglowodany= energia W przypadku węglowodanów nic nie stoi na przeszkodzie, aby w umiarkowanych ilościach spożywać biały ryż, wafle ryżowe, płatki owsiane błyskawiczne lub kukurydziane czy też chleb [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Nadal ludzie wolą wierzyć w najbardziej absurdalne teorie niż bazować na sprawdzonej wiedzy, popartej, badaniami naukowymi. Co najgorsze, zwykle „rewelacji” dowiaduję się przy okazji uczestnictwa w różnego rodzaju zawodach sportowych (biegowych czy pływackich) – a sportowcy powinni być bardziej świadomi od ogółu społeczeństwa, jeśli chodzi o [...]
Większości osób, gdy wspomni się o diecie czy ćwiczeniach, pierwsze co przychodzi na myśl, to odchudzanie. Jednak dieta i treningi są związane nie tylko procesem redukcji, ale również budowania i utrzymanie masy mięśniowej, które wbrew pozorom, mogą być dużo trudniejsze niż odchudzanie. Podsumowanie Aby zbudować ładną sylwetkę, warto mądrze [...]
[...] środowiska anabolicznego, jak i przyspieszonej regeneracji. Podsumowując więc nasz potreningowy stack, powinniśmy użyć: Węglowodany z elektrolitami 20 g Carbo z mieszanką węglowodanów 20 g WPI 30 g BCAA 8:1:1 5 g Kreatyna HCL 1 g Beta-alanina 3 g Cytrulina 3 g Glutamina 5-10g Tauryna 1 g Skuteczność takiej kombinacji nie budzi wątpliwości, [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] oddziałujących na triacyloglicerole. Co wywiera korzystny wpływ na lipolizę: brak dowozu pokarmów (dlatego zalecam określoną przerwę w żywieniu pod względem podaży białek i węglowodanów, kilka godzin przed treningiem nastawionym na efekty lipolityczne), katecholaminy (z badań wynika, iż najważniejsza jest w tym kontekście adrenalina, rola [...]
Zapewne większość z Was wie już doskonale, że jeśli planujecie poprawić wygląd swojej sylwetki, powinniście wprowadzić w życie plan dietetyczny, który będzie zakładał większe wydatkowanie energii, niż jej spożycie. Podsumowanie Mam nadzieję, że w tym krótkim i prostym artykule rozwiałem, choć część Waszych wątpliwości. Oczywiście, jeśli macie [...]
[...] opłacalny. Właściwości cukru brzozowego Mimo że alkohole cukrowe są węglowodanami, to duża większość nie podnosi poziomu cukru we krwi. Ksylitol należy do grupy polioli, węglowodanów, które są wolniej wchłaniane przez układ pokarmowy, a ich metabolizm odbywa się przy nieznacznym udziale insuliny (albo bez jej udziału), więc nie powodują [...]
Część osób poleca spożywanie owoców w okresie potreningowym, inni przekonują, że owoce zawierają zbyt dużo fruktozy i zalecają przyjmowanie odżywek węglowodanowych opartych na węglowodanach złożonych. Tak czy inaczej, spożywanie owoców niesie szereg różnego typu korzyści. Tych owoców powinieneś spróbować po treningu! Banany Są stosunkowo bogate w [...]
Patrząc na to, co dzieje się w świecie fitnessu, odnoszę nieodparte wrażenie, że coraz więcej osób jest nadmiernie pochłoniętych wdrażaniem zaawansowanych technik żywieniowych i treningowych w ich codziennym życiu. W niektórych przypadkach jest to wspaniałe i absolutnie konieczne. Zmień swoje nawyki i podejście na stałe Podsumowując: pamiętaj, [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
Najczęstsze problemy często wydają się błahe, ale mogą kryć drugie dno i być bardziej skomplikowane, niż się to początkowo wydaje. Przygotowałem listę rozwiązań typowych, często zgłaszanych bolączek, nie tylko początkujących, dotyczących rozbudowy mięśni, ale też siły. Uwaga: silne, ciężkie i „skoksowane” (sięgające po doping) osoby po kilkunastu [...]
Spośród trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów i białek najważniejsze dla sportów sylwetkowych są białka. A nikt nie wie o odżywianiu tyle co kulturysta, ponieważ żaden inny sport nie wymaga tak precyzyjnego odżywiania. Najlepszym czasem zastosowania koktajli proteinowych zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż [...]
[...] energii dla wojownika są węglowodany. Najczęściej poleca się, aby nasz fighter zjadał (zależności od stopnia intensywności wysiłku i jego trwania) dziennie między 4 a 10 g węglowodanów na każdy kilogram masy ciała. Jednocześnie kaloryczność jego diety, czyli ilość dostarczanej energii, powinna mieścić się w zakresie między 40 a 70 kcal na każdy [...]
[...] zmieniając szeroko rozumiany styl życia. Niestety, większość ludzi nie robi nic, aby odżywiać się zdrowiej, czerpiąc np. z warzyw, owoców, zdrowych źródeł tłuszczów, węglowodanów o wolnej kinetyce (ryż, kasza, makaron, pieczywo razowe) oraz odpowiednich zasobów protein (jajka, białka serwatkowe, ryby, rośliny strączkowe itd.). Świadomie [...]
[...] zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje węglowodanów, tłuszczów i białek, skóra, włosy, ścięgna, więzadła, mięśnie czy nawet łzy i pot to wszystko chemia. Tylko chciałbym dodać, iż nie sposób stwierdzić, czy [...]