Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] z gainera lub wysokokalorycznego posiłku), ale… pamiętaj o tym, iż przesada zawsze kończy się odkładaniem tłuszczu! Korzystne jest podanie po zakończeniu sesji 0,4 - 0,6 g węglowodanów + 0,4 g białka na każdy kilogram masy ciała (ważysz 80 kg, 0,4 * 80 kg = 32 g białka oraz 0,5 * 80 kg = 40 g węglowodanów). Według obecnej wiedzy wydaje się [...]
[...] uczestniczyło w dwóch okresach interwencji dietetycznej, każda trwała 28 dni. W pierwszym modelu dostarczano masło. Ogólny rozkład makroskładników był następujący: 47% węglowodanów, 15% protein, 38% tłuszczów, w tym było: 20% tłuszczów nasyconych (SFA), 12% jednonienasyconych (MUFA) oraz 6% wielonienasyconych (PUFA). W drugim wariancie [...]
[...] gdyż było prowadzone na zbyt małej liczbie osób. Kolejny raz potwierdza się fakt, iż przy stosunkowo krótkiej pracy wytrzymałościowej nie opłaca się podawać znacznych ilości węglowodanów. Mają one znaczenie raczej przy wysiłku długotrwałym oraz przy prowadzeniu kilku treningów jednego dnia (uzupełnianie zasobów glikogenu po zakończeniu wysiłku). [...]
[...] 1,4 kg mięśni w grupie dostarczającej 1,6 g białka na kg m.c w ciągu 1 tygodnia. I to wszystko w warunkach, gdzie osoby z grupy 0,8 g białka miały zapewnioną dużą nadwyżkę węglowodanów, a w grupie 1,6 g białka na kg m.c. zastosowano restrykcję ilości węglowodanów. Czy białko „z proszku” jest bezwartościowe? Na to pytanie odpowiadają naukowcy [...]
Aktualizacja 26.05.2021 Sportowiec, zwłaszcza wyczynowy, powinien dbać o każdy aspekt mający wpływ na zdolność jego organizmu do wykonywania zaplanowanych obciążeń treningowych.
Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]
[...] zmniejsza o 9,6% dobową podaż energii, ale… nie byłbym taki szybki w ocenie tej zmiany. W grupie opornej skrobi dostarczono 11 g protein mniej, 14 g tłuszczów mniej i 28 g węglowodanów mniej. Czyli tak naprawdę istotne energetycznie w dniu testu były tylko tłuszcze (126 kcal) i węglowodany (112 kcal). Poza tym szczerze wątpię, by jednorazowa [...]
Wybór aminokwasów do zastosowania okołotreningowego czasem bywa utrudniony przez szeroki asortyment produktów. Proporcje poszczególnych składowych, ich pochodzenie czy ilość dodatków funkcyjnych sprawia, że nie wiemy co w końcu powinniśmy stosować i o jakiej porze. Ranking ma za zadanie nieco przybliżyć topowe produkty na rynku polskim, tak aby [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
Aby dieta osoby trenującej była skonstruowana w sposób prawidłowy, musi zawierać odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Oznacza to, że użyte produkty żywnościowe powinny zawierać pełnowartościowe źródła wymienionych makroskładników, głównie białka. Jeżeli chodzi o ważność makroskładnika dietetycznego, białko stanowi główny element [...]
[...] spożycie kalorii, masę ciała i masę tkanki tłuszczowej mierzono u 19 osób stosujących kolejno następujące diety: Dieta utrzymująca wagę (15% białka, 35% tłuszczu i 50% węglowodanów) stosowana przez 2 tygodnie. Dieta izokaloryczna 30% białka, 20% tłuszczu i 50% węglowodanów) stosowana przez 2 tygodnie (tyle samo energii co w pierwszym [...]
[...] ale z węglowodanami na noc przyczyniają się do większej redukcji tkanki tłuszczowej. Więcej na ten temat przeczytasz: Tutaj. Osoby z zaburzeniami glikemii powinny większość węglowodanów spożywać w porze potreningowej, gdy wzrasta tolerancja glukozy (jest zmniejszona insulinooporność, translokacja GLUT4 na powierzchnię komórek). Niestety, z [...]
Wiele filozofii treningu głosi, iż nie ma złych ćwiczeń, a każda droga prowadzi do celu. Gdyby to była prawda, nikt nie sprzedawałby maszyn treningowych, sztangi i hantli – wystarczyłaby joga, trening z obciążeniem własnego ciała, bieganie czy pływanie. Niestety ludzie nie są i nie mogą być równi, nawet pod względem osiąganych na treningu efektów. [...]
[...] zmierzające do poprawy regeneracji i przyspieszenia odbudowy uszkodzonych włókien mięśniowych. Patrząc na gainera pod kątem składu widzimy, że głównie jest to mieszanka węglowodanów z białkami, które dodatkowo uzupełnione są niewielką ilością tłuszczów, witamin czy też minerałów. Główną cechą jest to, że są to białka i węglowodany [...]
[...] bardzo ciężki i połączony z interwałami, można pokusić się o dodanie nie tylko BCAA, ale też glukozy (i umiarkowanej ilości fruktozy). Jeśli napój zawiera więcej, niż 6% węglowodanów, z reguły gorzej nawadnia. Mniejsza ilość węglowodanów przyspiesza przyswajanie napoju. Lepiej wytrenowani sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych mogą [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] snem, wpłyną na wydatek energii w ciągu dnia. W badaniu wzięło udział 11 aktywnych fizycznie mężczyzn. Podawano im: 30 g białka serwetkowego 30 g białka kazeinowego 33 g węglowodanów analogiczną ilość placebo Każdą próbę oddzielało 48-72 godziny. Następnego ranka (między 5:00 a 8:00 rano) mierzono REE przez 60 minut. Okazało się, że: białko [...]
Nie jest prawdą, iż każdy człowiek może występować na kulturystycznych scenach i odnosić sukcesy. Z moich obserwacji wynika, iż niewielu mężczyzn posiada odpowiednią ramę kostną, odpowiednio umiejscowione przyczepy mięśni, proporcje włókien faworyzujące hipertrofię (szybkokurczliwe > wolnokurczliwe). Podsumowując Rzadko zdarza się, by proces [...]
„Zakwasy” są najbardziej zmitologizowanym elementem treningu siłowego, choć nie tylko. Mogą pojawić się po podbiegach, interwałach, treningu plyometrycznym (np. skokach). Nawet zwykłe bieganie i marsze z obciążeniem mogą prowadzić do powstania DOMS (np. przy dużej objętości treningu aerobowego lub po długim okresie bezczynności). Jeśli chodzi o [...]