Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]
W XXI wieku wiele osób kieruje się zasadą więcej, znaczy lepiej. Niedawno konsultowałem przypadek zawodnika, który stosował tak nieprawdopodobnie dużo witaminy D, że uzyskał poziom toksyczny we krwi. Nieważne, że witamina D jest dobrze tolerowana, ludzie są w stanie przedawkować nawet wodę. Odnotowano śmierci rekrutów w USA oraz osób w podeszłym [...]
Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]
[...] układu odpornościowego. Wiele wskazuje na to, iż ma inne, liczne właściwości, które nie są znane większości ludzi. Witamina C, a Choroba Alzheimera U ludzi stężenia witaminy C we krwi i płynie mózgowo-rdzeniowym (CSF) były związane z pogorszeniem funkcji poznawczych u pacjentów z Chorobą Alzheimera. Niskie stężenia witaminy C pozwalały [...]
W Internecie powszechnie uważa się, że kortyzol jest główną negatywną postacią i że jego oddziaływanie na ustrój jest tylko szkodliwe. Jest to nie tylko błędny, ale i absurdalny pogląd. Kortyzol powstaje w korze nadnerczy, jego wydzielanie zależy od funkcjonowania podwzgórza i przysadki. Jest to bardzo podobna oś dla powszechnie znanej dotyczącej [...]
[...] nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w [...]
Na wygląd naszej skóry wpływa bardzo dużo czynników, m.in. stres, pielęgnacja, dieta, sen i inne. A z racji tego, że jest widoczna dla wszystkich, to każdy chce, żeby wyglądała zdrowo i promiennie. W końcu to wizytówka naszego zdrowia. Poza odpowiednią pielęgnacją warto zadbać o swoją dietę i spożywać produkty, które mogą mieć pozytywny wpływ. [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
[...] ekstrakty z różeńca górskiego, żeń-szenia i miłorzębu japońskiego, czy kakaowca. Pośrednio w kierunku pobudzenia działają też niektóre substancje odżywcze, przede wszystkim witaminy z grupy B. Generowanie siły i mocy – POWER & PUMP Siła, moc oraz tak zwana pompa mięśniowa (wazodylatacja) z reguły kojarzą się z takimi dyscyplinami sportowymi, [...]
[...] (żelazo hemowe) jest lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzące z roślin (żelazo niehemowe), dodatkowo warto również pamiętać, że witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, a witaminy B6, B12 i kwas foliowy wspomagają jego pracę. Literatura: Gutema, B. T., Sorrie, M. B., Megersa, N. D., Yesera, G. E., Yeshitila, Y. G., Pauwels, N. S., De Henauw, [...]
Po trzech miesiącach odpoczynku od życia studenckiego, gdy czas wrócić na uczelnie, a wykładowców nie interesuje to, że Twój mózg jest jeszcze na Hawajach, pora wrócić szybko na właściwe tory. Odpowiednie wsparcie suplementacyjne, które wspomoże układ nerwowy wydaje się być tutaj znakomitym pomysłem, aby dość szybko wdrożyć się w wymagania [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] na życie w zdrowiu i dobrej kondycji zarówno fizycznej, jak i psychicznej. Przykładem takiego układu jest system związany z witaminą D. Składają się na niego prekursory witaminy D, sama witamina D, a także metabolity, przenośniki, enzymy oraz niemal najważniejsze - receptory. Przeszkody w funkcjonowaniu któregoś z tych elementów mogą dawać [...]
Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
Kontuzje w świecie sportu wyczynowego są nierozłącznym elementem, który wpisywany jest w ryzyko maksymalnych obciążeń i uzyskiwania od ciała wszystkiego co dała nam matka natura, co powiązane jest ze specyficznymi technikami treningowymi, stosowaniem odpowiedniej diety, suplementacji, jak i farmakologii. Trening Drugim aspektem są nasze [...]
[...] dzięki czemu uczestniczy w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Pewien udział ma również w hormonalnej kontroli trwałości kości, gdyż moduluje aktywność parathormonu oraz witaminy D. Oprócz tego omawiany pierwiastek znany jest z roli, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, a zatem i stabilizacji gospodarki glukozowo-insulinowej organizmu. [...]
[...] hormonu tyreotropowego, jednocześnie częściowo unieczynniając tyroksynę w tkankach. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby. Uważa się, że przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A może złagodzić skutki działania na wątrobę toksycznych substancji chemicznych. Niedobór W niedoborze witaminy A występują: kruche, wolno rosnące paznokcie z [...]
[...] nie dostarczają żadnych innych składników pokarmowych. Stąd u osób pijących często występują niedobory pokarmowe, niedobory witamin (kwasy foliowego, tiaminy - wit. B1 i witaminy A) i ogólne niedożywienie. Z niedoborem witaminy A związana jest większa zapadalność alkoholików na pewne typy nowotworów. Alkohol ponadto zaburza oksydację kwasów [...]