SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy w

  • 6 mitów o żywności organicznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (bez etykietki eko, bio, organic). Niektóre badania wskazują, że produkty organiczne mają nieco wyższą zawartość niektórych składników np. truskawki mogą mieć trochę więcej witaminy C i przeciwutleniaczy. Nie są to jednak zatrważające ilości i wszystko też zależy od sposobu uprawy. Jedną z różnic natomiast jest to, że produkty organiczne mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2025 Data: 2018-09-11 11:07:23
  • [...] nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA witaminy E można byłoby powiedzieć, że firma TREC proponuje swoim klientom monopreparat zawierający wyłącznie sprzężone izomery kwasu linolowego. Jednak potencjalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4452 Data: 2020-12-11 19:18:21
  • Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1307 Data: 2022-01-11 07:04:08
  • Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1344 Data: 2022-07-26 10:31:14
  • [...] ludzi do przejścia na dietę wegańską mogłoby mieć hamujący wpływ na rozwój. W pełni roślinna dieta w dużym stopniu zagraża bowiem układowi nerwowemu. Wywołuje niedobory witaminy B12, która uczestniczy w ochronie nerwów. Przez ograniczoną dostępność żelaza sprzyja anemii, która ogranicza dostawy tlenu do pracującego mózgu. Nie dostarcza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1178 Data: 2022-08-14 12:58:12
  • Dlaczego warto jeść wieprzowinę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5046 Data: 2017-05-08 08:03:08
  • Niektórzy twierdzą, że waga i zdrowie są ze sobą skorelowane. Jeśli jesteśmy szczupli, to jednocześnie jesteśmy zdrowi. Są jednak również przeciwnicy tej teorii. I w rzeczywistości tak jest! Nasza waga może być w normie, a wyniki badań niekoniecznie i odwrotnie. Po czym więc poznać, że jesteśmy zdrowi bez wykonywania badań? Poniżej znajdziesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8158 Data: 2018-02-05 13:19:19
  • Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie  Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5341 Data: 2021-01-25 19:20:28
  • W czasie redukcji tkanki tłuszczowej organizm jest narażony na określony stres, samopoczucie może być kiepskie, uruchamiane są rezerwy energetyczne, zmienia się środowisko hormonalne. Poza tym osoba, która chce poprawić wygląd ciała, narażona jest na liczne pułapki. Za częste zmiany  Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1954 Data: 2021-06-04 17:31:49
  • Witamina C, a zapalenie stawów

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] przeciwutleniaczy w diecie) a ryzykiem rozwoju zapalenia wielostawowego. Podsumowanie i wnioski Pacjenci z zapaleniem wielostawowym spożywali mniej owoców (przez to także witaminy C i innych antyutleniaczy), co wydawało się zwiększać ryzyko zachorowania na tę chorobę. Referencje, badania, literatura: D J Pattison i in. Vitamin C and the risk [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1005 Data: 2021-06-30 06:48:36
  • [...] zdrowiu, to jednak wyłącznie ich spożywanie, jak ma miejsce w przypadku diety wegańskiej, może rodzić pewne niedobory. Dietetycy zwracają tutaj uwagę na możliwe niedobory witaminy D i B12 oraz minerałów tj. żelazo, wapń, jod selen i cynk. Często tę listę uzupełnia się o specyficzny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych - omega-3. Oczywiście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2280 Data: 2021-07-29 19:08:33
  • [...] poprawia tolerancję glukozy, jest materiałem budulcowym dla włókien mięśniowych). Witaminy A, C, E (sprzyjają ograniczeniu działania reaktywnych form tlenu; wspomniane witaminy to silne antyoksydanty). Witamina D (bardziej hormon i anabolik niż klasyczna witamina, sprzyja utrzymaniu stężenia testosteronu, odporności, regeneracji, zdrowiu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3386 Data: 2021-11-15 08:39:10
  • [...] Co więcej, SUNROSE pozwoli na uzyskanie równomiernej opalenizny i pomoże ją utrwalić na dłużej. Co takiego znajduje się w tym suplemencie, że jest on wyjątkowy? Po pierwsze witaminy dla skóry Chronić skórę można na dwa sposoby — z zewnątrz (odpowiednio dobrane kosmetyki) i od wewnątrz. W przypadku ochrony wewnętrznej najważniejsze są substancje, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1176 Data: 2022-06-09 20:12:30
  • Stwardnienie rozsiane (SM) jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Powoduje ona uszkodzenie mieliny, warstwy ochronnej wokół komórek nerwowych, co prowadzi do spowolnienia lub zatrzymania sygnałów nerwowych. Osoby ze stwardnieniem rozsianym mogą odczuwać objawy, takie jak utrata pamięci, skurcze mięśni, utrata równowagi, dyskomfort w okolicach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 960 Data: 2023-04-22 17:41:43
  • Po co stosować enzymy trawienne?

    Artykuł
    Suplementy

    Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 661 Data: 2023-07-12 01:59:00
  • [...] tłuszczu. Z tego powodu warto wzbogacić swoją dietę o naturalne termogeniki, które poza efektem TEF zazwyczaj idą w parze ze związkami takimi jak antyoksydanty czy witaminy. Jeżeli jednak ciężko nam wprowadzić te składniki do naszej diety, warto pokusić się o suplementację produktami, takimi jak l-karnityna czy l-tyrozyna dobrej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9610 Data: 2017-07-13 09:14:50
  • Dieta na masę tanim kosztem - 9 tanich i dobrych produktów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dobrej jakości jak najbardziej powinien znaleźć się w naszej diecie. Przykładowo, bardzo dobrym wyborem jest bogata w białko mozarella. Ponadto posiada także wapń, selen, witaminy z grupy B, A, D, E i K oraz prozdrowotne tłuszcze CLA. Dodatek sera, w szczególności dobrej jakości mozarelli, nie zaszkodzi, a może urozmaicić dietę i mieć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 29889 Data: 2017-12-24 10:24:05
  • Co powinieneś wiedzieć o łososiu hodowlanym?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3080 Data: 2018-03-14 12:18:08
  • [...] 2200 mg. Grupa trzecia natomiast spożywała codziennie rano w formie napoju kombinację: 2200 mg l-winianu-l-karnityny, 3000 mg kreatyny, 2000 mg leucyny i 400 jm witaminy D3. Wyniki Okazuje się, że połączenie kreatyny, karnityny, leucyny i witaminy D3 przyczyniło się do wzrostu czystej masy mięśniowej o ponad 1 kg w porównaniu do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11890 Data: 2018-05-20 11:17:39
  • [...] pełnoziarnistej otręby są ponownie dodawane do produktu końcowego, zwiększając tym samym zawartość błonnika. A co z witaminami i minerałami? Pszenica i jęczmień są bogate w witaminy i minerały, jednak oba tracą znaczne ich ilości podczas przetwarzania (szczególnie mąka pszenna). Część z nich, głównie witaminy z grupy B są później z powrotem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2996 Data: 2021-10-07 16:08:15