Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
Nie każdy dodatkowy kilogram na wadze jest tłuszczem. Kiedy wejdziesz na wagę i zobaczysz, że twoja waga wzrosła o kilogram lub dwa, nie panikuj. Możesz mieć do czynienia z retencją wody. Oznacza to, że w twoim ciele znajduje się nadmiar wody. Możesz nawet zauważyć, że czujesz się trochę spuchnięty lub cięższy, niż zwykle. Podsumowując W [...]
Jaka jest potencjalna długość życia człowieka? Czas ludzkiego życia podwoił się w ciągu ostatnich 150 lat, głównie dzięki rozwojowi medycyny, dzięki leczeniu chorób zakaźnych i większemu dostępowi do czystej żywności i wody. W ostatnich dziesięcioleciach żywotność ludzi wciąż rosła, choć znacznie wolniej. Obecnie coraz częściej dotykają nas [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
[...] podczas gdy gotowanie zmniejszyło jej stężenie w przypadku jaj nie było dużej różnicy w poziomie histaminy niezależnie od przyjętego sposobu przyrządzania pokarmu smażone warzywa miały wyższy poziom histaminy niż surowe warzywa sfermentowane pożywienie nie wykazywało znacznej różnicy w poziomie histaminy po ugotowaniu Podsumowanie Czy [...]
[...] w organizmie. Zadbaj więc o odpowiednią podaż kalorii w diecie i wybieraj jak najwięcej produktów nieprzetworzonych. Warto zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie – warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, a także ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, zielone warzywa liściaste – bogate w antyoksydanty oraz przyprawy takie, jak: ostre [...]
[...] odczyn. Do produktów zakwaszających zaliczają się m.in. mięso, nabiał, produkty zbożowe, cukier i przetworzone produkty. Do produktów odkwaszających można zaliczyć owoce, warzywa, proszki zasadowe czy też kiszonki. Istnieją również produkty o neutralnym pH. W układaniu diety można posłużyć się ogólnie dostępnymi tabelami wartości pH pokarmów. [...]
[...] lub grillujemy bez użycia tłuszczu Dwie kromki pieczywa żytniego razowego ( 2 x 35 g) posmarować 5 g masła (bez laktozy), obłożyć wcześniej przygotowanym mięsem, oraz warzywami, pomidorem, rukolą, ogórkiem kiszonym (suma warzyw około 100 g, ale może być ich więcej) Obiad Ryż z sosem dyniowym na mleczku kokosowym z indykiem Na oliwie z [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Czy wiecie, które państwa uchodzą za najzdrowsze? Jednym ze wskaźników jest długowieczność i biorąc pod uwagę ten czynnik można wyróżnić pięć państw – Monako, Japonię, Singapur, Hiszpanię i Grecję. Co decyduje o tej niezwykłej długowieczności w tych krajach? Singapur Singapur jest kolejnym krajem obdarzonym długowiecznością – średnia długość [...]
Kto powiedział, że weganizm to tylko owoce i warzywa w czystej postaci? W każdej grupie żywieniowej znajdą się z pewnością "słodyczowe" łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic [...]
[...] większym apetytem i w konsekwencji wzrostem masy ciała. Zamiast tego postaw na produkty bogate w składniki odżywcze, m.in. pełnoziarniste, te zawierające błonnik (owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe). Nie zapominaj o chudym mięsie i nabiale, czyli źródłach białka. Podsumowanie Okrągła buzia wcale nie jest niczym złym. Sprawia, że [...]
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
[...] całych owoców i warzyw w ramach zrównoważonej, bogatej w składniki odżywcze diety. Długoterminowe posty sokowe mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych Chociaż owoce i warzywa są bogate w składniki odżywcze, post sokowy nie dostarcza wystarczającej ilości białka i tłuszczu. Kilkudniowe oczyszczanie sokiem nie spowoduje znacznego [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Zdrowa żywność jest jednym z topowych tematów w ostatnich latach, na jej temat można usłyszeć niemalże wszędzie, a znaleźć ją można we właściwie każdym sklepie spożywczym. Z jednej strony producenci żywności ekologicznej, organicznej lub tzw. zdrowej zapewniają nas o wysokiej jakości swoich produktów i o ich prozdrowotnym działaniu, z drugiej [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
[...] trzy razy w tygodniu i nie przybrać na wadze. Nie zapominaj również o tym, jak ważne są dodatki z jakimi będziesz zjadać makaron. Zamiast tłustych sosów i serów postaw na warzywa, mięso i w mniejszych ilościach pesto, czy twarde sery takie, jak parmezan. Źródło: Chiavaroli, Laura, et al. "Effect of pasta in the context of low-glycaemic index [...]