[...] Bagietka 30 g Orzechy włoskie 5 g Bazylia 2 g Wartości odżywcze Energia 584 kcal Białka: 29 g Tłuszcze: 36 g Węglowodany: 35 g Papryka nadziewana kasza kuskus z serem feta i tuńczykiem Papryka czerwona 200 g Kasza kuskus 35 g Ser feta 80 g Tuńczyk w sosie własnym 50 g Koncentrat pomidorowy 5 g Wartości odżywcze Energia 464 kcal Białka: 34 g [...]
[...] kurczaka 100 g Śmietana 12% tłuszczu 40 g Brokuły 200 g Makaron dwujajeczny z semoliny 100 g Cebula 0,5 × sztuka 50 g Kolacja Soczewica z cukinią, suszonymi pomidorami i tuńczykiem Słonecznik nasiona 1 × łyżka (10 g) Suszone pomidory w oleju 30 g Tuńczyk w sosie własnym 50 g Oliwa z oliwek 1 × łyżeczka (5 g) Cukinia 1 × sztuka (240 g) [...]
[...] pierś 200 g Ryż basmati 150 g Warzywa na patelnię 300 g Olej rzepakowy 30 g Wartości odżywcze Energia: 1100 kcal Białka: 56 g Tłuszcze: 36 g Węglowodany: 137 g Makaron z tuńczykiem, soczewicą i pomidorami Makaron Penne 140 g Tuńczyk w sosie własnym 120 g Soczewica gotowana 40 g Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym 200 g Olej [...]
[...] nie jest korzystna (złe proporcje omega-9/omega-6 i omega-3). Wielu ludzi sądzi, iż zdrowe są ryby (tymczasem wiele gatunków to pływający rezerwuar metali ciężkich, np. tuńczyk). Tak samo za zdrowe uznaje się soki owocowe (a 100% sok owocowy ma równie negatywne oddziaływanie na ustrój, np. glikemię, jak napoje cola, woda słodzona cukrem czy [...]
Budowanie umięśnionej sylwetki nie jest tanim przedsięwzięciem, szczególnie jeśli uwzględnisz całkowite koszty nie tylko diety, ale i stosowanej farmakologii, suplementów, odżywek, innych produktów, różnego rodzaju regeneracji, zabiegów, bezpośrednich przygotowań do startu. Niektórzy zawodnicy deklarują astronomiczne koszty związane z uprawianiem [...]
[...] dla mężczyzn, którzy aspirują do schudnięcia i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad Propozycje obiadów 600-800 kcal. Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Składniki: 100 g Makaron razowy 25 g Suszone pomidory 50 g Szpinak 100 g Tuńczyk w sosie własnym 10 g Oliwa z oliwek Rozkład Makroskładników [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] sytość w ciągu dnia, mieli mniejsze wahania glukozy oraz mieli niższe stężenie hemoglobiny glikowanej, w porównaniu do osób z pozostałych dwóch grup (GR. II: jajka + soja + tuńczyk; GR III: węglowodany). Podsumowanie Korzystając z gotowych opracowań warto sprawdzać źródła badań naukowych. Często w dyskusji stosuje się wątpliwej jakości argumenty [...]
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]
Subway należy do najbardziej popularnych restauracji typu fast food. Restauracja ta jest dość nietypowa - serwuje ona kanapki, które samemu możemy skomponować, wybierając składniki lub wybrać gotowe pozycje z menu. Subway jest siecią barów szybkiej obsługi, pochodząca z Ameryki. W Polsce możemy go spotkać od 2004 i aktualnie jest około 200 lokali [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]
Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]
Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
[...] jak i roślinnego. Na przykład dodanie dwóch łyżek masła orzechowego do przekąski w postaci pokrojonego jabłka podniesie zawartość białka o 7 g, a dodanie około 100 g tuńczyka do zielonej sałatki doda ok. 20 g dobrej jakości sycącego białka. Wykres: Ilość białka w wymienionych i innych produktach spożywczych. Jedz więcej roślin [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Witamina D na dobrą sprawę nie jest witaminą… Po pierwsze, jest to grupa związków pod wspólną nazwą witamina D. Po drugie, jest de facto hormonem steroidowym o obudowie dość zbliżonej np. do testosteronu. Ten hormon (witamina D) jest wytwarzany z cholesterolu pod wpływem światła UV pochodzącego ze słońca. Z tego powodu czasami można spotkać się z [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
Mózg to centrum dowodzenia naszego ciała i organ odpowiedzialny za naszą interakcję z otaczającym nas światem. Niestety wraz z wiekiem mogą pojawiać się choroby neurodegeneracyjne, które podobnie jak zwyrodnienia stawów, powoli utrudniają pełne wykorzystanie mózgu. Tracimy zdolności zapamiętywania, jak i przypominania sobie pewnych faktów z życia, [...]
[...] maliny, jeżyny, truskawki) Orzechy Oliwa z oliwek Produkty pełnoziarniste (płatki owsiane, brązowy ryż, makaron i chleb pełnoziarnisty) Ryby (takie jak: łosoś, pstrąg, tuńczyk, makrela) Fasola (w tym soczewica i soja) Drób (niesmażony) Wino (Tak, wino! Nie więcej jednak niż kieliszek dziennie - najlepiej czerwone wytrawne) 5 [...]
Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]