[...] (ze średnim BMI 22,4 ± 2,5 kg / m2) połknęło specjalną rurkę jelitową. Otrzymali: 1 : 30 g znakowanego białka mleka (295 mmol azotu), to samo, co w pozycji #1 oraz tłuszcz mleczny (43 g tłuszczu mlecznego z 36 g masła i 46 g śmietany), to samo, co w pozycji #1 + 100 g sacharozy. Pomiarów dokonywano przez 8 h. Mierzono ilość azotu [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
[...] stołowy) już tak, orzechy są nieprzetworzone, ale słodzona cukrem czekolada z orzechami to już produkt o wysokim stopniu przetworzenia (zaawansowanej obróbce są tam poddane tłuszcze np. bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kakaowy; cukier, mleko w proszku, serwatka w proszku itd.). To samo dotyczy napojów słodzonych cukrem i zwykłej wody. Skąd [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że nie ma złych tłuszczy, są tylko tłuszcze wprowadzane do naszej codziennej diety w nieodpowiednich proporcjach. Gdy w Unii Europejskiej zniesiono limity, ceny nabiału wzrosły, gdyż każdy [...]
[...] budulec organizmu – nie tylko mięśni. Świadczy o tym fakt, że masa ciała człowieka jest zbudowane aż w 20% właśnie z protein. Jednocześnie białko – obok tłuszczu i węglowodanów – należy do grupy trzech najważniejszych makroskładników w diecie. Dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach pozwala mu na prawidłowe [...]
[...] laktozy Skład: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii. *zawartość laktozy ≤0,1 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego jogurtu dostarczy 67 kcal, w tym: 4,9 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym 2,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 3,9 g węglowodanów (w tym 3,9 g cukrów) 0,18 g soli Plusy: produkt ten jest coraz bardziej ogólnodostępny, na jego bazie [...]
[...] sylwetki. Laktoza posiada dość szybką kinetykę, a więc tym bardziej jest niewskazana. Warto ograniczać podaż cukrów prostych - powodują one duży wyrzut insuliny, sprzyjają zatłuszczeniu ciała, stanom zapalnym, cukrzycy, zespołom metabolicznym, pośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów (szczególnie u osób mających problem z nabieraniem [...]
[...] z najbardziej skutecznych diet, inne zaś, że poprzez jej stosowanie może dojść do wielu zaburzeń zdrowotnych. Z czego warto korzystać podczas diety ketogenicznej? Źródła tłuszczy: olej kokosowy tłuszcze MCT olej lniany wysokolinolenowy ryby, np.: śledzie, makrela, halibut, karp, łosoś dziki oliwa z oliwek orzechy awokado mięso, np.: udka z [...]
Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni kluby zapełniają się osobami, które w błyskawiczny sposób chcą osiągnąć przemianę sylwetki. O ile nie ma niczego złego w ćwiczeniu pod kątem „plaży” to prowadzenie aktywności fizycznej tylko kilka miesięcy w roku, bezpośrednio przed sezonem urlopowym jest co najmniej absurdalne. Najgorsze, że wielu [...]
Dla większości ludzi nie ma żadnych korzyści ze składowania nadmiaru zapasów energetycznych w postaci tłuszczu podskórnego. Wyjątek to zawodnicy zajmujący się np. długotrwałym pływaniem w zimnej wodzie, wtedy warstwa tłuszczu jest nie tylko źródłem energii, ale też pełni funkcję materiału izolującego. Dla innych utrzymywanie „tłuszczowych [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
[...] Mleko to mieszanina składników chemicznych stanowiący wodny roztwór właściwy (laktoza, sole mineralne),roztwór koloidalny (kazeina ,fosforany) oraz emulsje która tworzą tłuszcze. Mleko różnych gatunków stanowi prawie te same podstawowe składniki, różni się jednak pod względem ich proporcji. Skład w % Mleko/ Sucha masa /sucha masa [...]
[...] składa się mleko? "Mleko jest substancją bardzo złożoną, w której skład wchodzi około 250 składników. Jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, cukru, (laktozy), ważnych dla organizmu soli mineralnych (wapń) oraz szeregu witamin i innych składników. Tłuszcz mleczny dzięki wysokiej zawartości [...]
[...] zwłaszcza masło to produkt wysokokaloryczny, ale nauczeni doświadczeniem wiemy już, że nie wszystkie wysokoenergetyczne pokarmy są tak samo groźne dla sylwetki. Jak jest z tłuszczem mlecznym? Tłuszcz mleczny a obiegowy system rankingowy Podział żywności na tą, która „odchudza” i na taką co „tuczy” zawsze będzie wydawać się trochę [...]
[...] użyciu białek i węglowodanów lub samych węglowodanów po treningu oporowym. *** Połączenie białka serwatkowego(40 g) i kazeiny(8 g) w największym stopniu promowało wzrost beztłuszczowej masy ciała w ciągu 10 tygodni ciężkiego treningu oporowego. Rozwiązanie sprawdziło się lepiej niż porównywane połączenie: białka serwatkowego(40 g), [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Chociaż tłuszcz jest składnikiem pokarmowym cieszącym się niezbyt dobrą sławą, to prawda jest taka, że bez niego prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie byłoby w ogóle możliwe. Tłuszcz jeść trzeba, tak dla zdrowia jak i dla urody, ważny jest jednak odpowiedni dobór pokarmów będących jego źródłem. W niniejszym artykule skoncentrujemy się na [...]
[...] mogą powstawac podczas procesów technologicznych zachodzących w olejach roślinnych podczas ich przetwarzania. Jednakże głównym i najważniejszym ich źródłem w żywności jest tłuszcz mleczny ( i znowu pojawia sie plus dla mleka ) oraz tłuszcz śródmiąższowy zwierząt przezuwajacych. Mikroorganizmy przewodu pokarmowego zwierząt przezuwajacych [...]
[...] na nowy poziom dzięki smacznym batonom MARS Protein Bar. Składniki: mieszanka białkowa (39%) (kolagen hydrolizowany, izolat białka sojowego, izolat białka mleka, odtłuszczone mleko w proszku, koncentrat białka serwatki (z mleka), białko jaja, emulgator (lecytyna sojowa)), karmel (16%), (słodzone zagęszczone odtłuszczone mleko, syrop [...]