Kawa i jej smak chyba znane są wszystkim. Kawa parzona, rozpuszczalna, z cukrem, mlekiem, kawa latte, espresso, cappuccino – każdy ma swoją ulubioną. Od pewnego czasu spotkać można gotowe napoje kawowe, które po wstrząśnięciu są w stanie zaspokoić naszą ochotę na kawę, ale też nieco nas ochładzają. Spójrzmy z bliska, co kryje się w gotowych [...]
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
[...] wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano związek między spożyciem sacharozy, żywności o wysokiej [...]
[...] beta-mimetyki itd.), mocno przemyśl, czy potrzebujesz aż tylu węglowodanów (szczególnie w dni nietreningowe) i czy przypadkiem nie są to produkty zbyt niskiej jakości (np. syrop glukozowo-fruktozowy, cukier stołowy, soki owocowe, słodzone napoje, słodycze itd.), zmniejsz nieznacznie nadwyżkę kaloryczną, obserwuj efekty, dodaj umiarkowane ilości [...]
[...] smaku oraz w atrakcyjnej cenie. Co kryje się w ciastku? Kupując tradycyjne słodkości często napotkać można na zbędne substancje, chociażby olej palmowy uwodorniony, czy syrop glukozowo-fruktozowy. Takie ciastka nie cieszą się zbyt dużą reputacją wśród ludzi odchudzających się. Zazwyczaj szukamy alternatyw, które smakiem, zapachem, a także [...]
„Diety detoksykacyjne” są ostatecznym przejawem obsesji na punkcie „czystego jedzenia”. Ustalmy na początku, iż „detoksykacja” zdaniem osób, które mają o tym pojęcie (np. lekarzy) polega głównie na niedostarczaniu do organizmu kolejnych toksyn. Niestety, jesteśmy otoczeni wieloma szkodliwymi związkami, wiele z nich akumuluje się w ustroju. Ile [...]
[...] „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, „toksyczne produkty w sklepach”, „glifosat (składnik Roundup)”. Nie należy demonizować cukru, a tym bardziej syropu glukozowo-fruktozowego, bo w praktyce niczym się nie różnią. Jednak we współczesnym świecie spożywamy i tak zdecydowanie za dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce, [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
Na widok tytułu tego artykułu wielu Czytelników mogło się poczuć zażenowanych. Czy autor tego tekstu ma równo pod sufitem?! Jakie wartości zdrowotne może mieć sztuczny miód…? Doleję oliwy do ognia… autor ma na myśli prawdziwy sztuczny miód. Czy mogą być jakieś różne sztuczne miody? Sztuczny to sztuczny, a prawdziwy to prawdziwy! Czy w ogóle ktoś [...]
[...] a przy tym zarzekają się, iż pozbyli się z diety cukru stołowego (zresztą chciałbym w praktyce zobaczyć, jak we współczesnym świecie ktoś całkowicie pozbył się sacharozy czy syropu glukozowo-fruktozowego). Oczywiście, istnieje wiele rodzajów owoców, mają różne proporcje glukozy oraz fruktozy, zawartość wody, błonnika i innych składników. [...]
[...] unikać? napojów gazowanych i innych, słodzonych miodem lub cukrem (np. napojów energetycznych); w badaniach naukowych jedzenie miodu okazało się tak samo szkodliwe, jak syrop glukozowo-fruktozowy, tłustych mięs, sosów i wysokokalorycznych dodatków do potraw (np. ketchup), cukierków, ciast, ciastek, lodów, chałwy, batoników i innych słodyczy, [...]
[...] ogólnej dostępność, rzadko jest widywany na półkach. Dr. Oetker Słodka chwila, budyń o smaku czekoladowym Skład: cukier, skrobie modyfikowane, mleko odtłuszczone w proszku, syrop glukozowy, 4,4% czekolady w proszku (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier, dekstroza), olej roślinny (palmowy, palmowy całkowicie utwardzony), kakao o [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
[...] czasu wprowadzony w naszą dietę nie zaburzy naszego odżywiania? Na co zwracać uwagę przed zakupem? Czym się kierować? Blue Dragon Sos słodko-kwaśny sos chiński Skład: woda syrop glukozowo-fruktozowy biały ocet ryżowy cukier pasta pomidorowa 6,5% ananas w syropie 4,5% marchew 4,5% cebula 4% plastry czerwonej papryki 3,5% plastry zielonej [...]
W dobie dynamicznego rozwoju technologii sztuczna inteligencja (AI) odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach naszego życia. Jednym z obszarów, w którym AI może pomóc, jest stworzenie planu treningowego i dietetycznego oraz monitorowanie postępów. W jaki sposób wykorzystanie sztucznej inteligencji może zrewolucjonizować branżę fitness? Czego dowiesz [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] w której unika się produktów wysokoprzetworzonych zawierających duże ilości cukrów prostych lub dwucukrów (sacharoza, klasyczny cukier i jego tańsze zamienniki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy) oraz szkodliwe dla człowieka tłuszcze (szczególnie trans). Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z proteiny serwatkowej (WPC) [...]
[...] napoje nie są groźne dla zdrowia, iż nie mają wpływu na masę ciała, że tak naprawdę ograniczanie podaży cukru (i jego zamienników) wcale nie jest potrzebne, bo sacharoza i syrop glukozowo-fruktozowy to samo zdrowie! Już nie raz pisaliśmy, dlaczego produkty mleczne i słodzone są niekorzystne dla zdrowia. Wystarczy napisać, iż wywołują nadmierną [...]