[...] soku może pomóc w realizacji zaleceń dotyczących spożycia owoców” „szklanka soku pokrywa 50-60% zalecanego spożycia witaminy C oraz 16% spożycia folianów u dzieci i osób starszych” „witamina C poprawia wchłanianie żelaza niehemowego, pomagając w utrzymaniu prawidłowego poziomu żelaza w organizmie” „100% sok owocowy jest źródłem wody w diecie [...]
Odwodnienie zabiło wielu uczestników maratonów, selekcji SAS (brytyjskich sił specjalnych), jest to jedna z częstszych przyczyn śmierci w krajach rozwijających się. Odwodnienie często dotyka osoby bardzo młode lub w podeszłym wieku. W ten sposób zmarło wielu zapaśników i bokserów, którzy „robili wagę” (pozbywali się wody, aby zmieścić się w [...]
Co się dzieje z organizmem, gdy nie trenujesz? Paradoksalnie, niewielka część trenujących może uzyskiwać znacznie lepsze rezultaty, gdy zamiast ćwiczyć, odpoczywa. Ten problem dotyczy wielu ludzi, którzy „nie mogą zwiększyć masy ciała”. A później okazuje się, że dany człowiek więcej biega np. za piłką, za dużo pływa, skacze czy trenuje na macie. [...]
[...] wraz z postępem wieku danej jednostki. Naukowcy sprawdzali jakie mechanizmy stoją za starzeniem się tkanek, stosując techniki inwazyjne i nieinwazyjne. Mięśnie w kończynach starszych mężczyzn i kobiet są o 25–35% mniejsze i mają znacznie więcej tkanki tłuszczowej i łącznej w porównaniu do włókien mięśniowych młodszych osób. Porównania biopsji [...]
[...] stężenie tego lipidu z grupy steroidów. Wielokrotnie pisałem, iż środki obniżające stężenie cholesterolu (statyny) mają wątpliwą skuteczność. Okazywały się doskonałe w starszych badaniach, niejednokrotnie solidnie sponsorowanych przez producentów statyn. Późniejsze obserwacje i metaanalizy nie są już dla inhibitorów reduktazy [...]
Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jeśli chcesz uzyskać z nich jak najwięcej korzyści, ważne jest, abyś odpowiednio dobrał dla siebie suplementy [...]
[...] że codzienna suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia zatorowości płucnej oraz objawowej zakrzepicy żył głębokich po zabiegach chirurgicznych u starszych pacjentów ze złamaniami bliższej części kości udowej, nie powodując przy tym podwyższonego ryzyka epizodów krwawienia. Zheng X. et al. Omega-3 fatty acids reduce [...]
[...] oraz ryzyko upadków i złamań. Znalazłem osiem opublikowanych badań, w których zbadano łączny wpływ suplementacji kreatyną i treningu siłowego na właściwości kości u osób starszych. U zdrowych starszych mężczyzn 12 tygodni podawania kreatyny i trening siłowy zwiększyły mineralizację kości kończyn górnych (zawartość oceniana metodą [...]
[...] content / pdf / 2052-1847-5-30.pdf 2. Jennifer L.Kraschnewski "Czy trening siłowy wiąże się ze świadczeniami z tytułu śmiertelności? 15-letnie badanie kohortowe starszych osób w USA " https://www.sciencedirect.com/ science / article / pii / S0091743516300160 3. Yassine Negra i wsp. "Skuteczność i adaptacja w czasie treningów [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
[...] zdolności oksydacyjnych, a wartości 40–50 ml na kg na minutę są powszechne u zdrowych młodych mężczyzn. Jednak VO2max może wynosić od poniżej 15 ml na kg na minutę u osób starszych, do ponad 90 ml na kg na minutę u niektórych sportowców wytrzymałościowych. Zdolność do utleniania węglowodanów zmienia się odpowiednio. Chociaż dobrze wytrenowani [...]
[...] początkującego. Na zakończenie Podsumowując, sporo tez Mentzera jest prawdziwych, ale większość straciła na aktualności. Jeśli korzystasz z materiałów z lat 80. XX wieku lub starszych, musisz uważać, bo mogą być to już całkowicie archaiczne rozwiązania, które nie sprostały próbie czasu. Najgorszy w tym wszystkim jest fakt, iż Mike Mentzer [...]
Niektórzy mówią, iż wiek to tylko liczba. W sporcie to nie do końca prawda, dlatego szczytowe osiągi w podnoszeniu ciężarów czy sprincie odnotowuje się tylko u dość młodych ludzi. Po części jest to związane z tłem hormonalnym (testosteron, estrogeny, IGF-1, kortyzol, adrenalina, noradrenalina). Podsumowując, dlatego nie uważam, by sięganie po SAA [...]
ZMA to preparat składający się z cynku, magnezu i dodatku witaminy B6. Na etykiecie ZMA wyczytać możemy, że jego działanie jest dość wszechstronne i skupia się na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]
Wiele osób szuka problemów z przyrostem siły, masy, mocy czy szybkości w treningu, niektórzy w diecie. Czasem te osoby nie dostrzegają, iż problem leży zupełnie gdzie indziej. Wiele osób wierzy, iż nie należy jeść na noc – być może byłaby to prawda, jeśli nosiłbyś 20-25% tkanki tłuszczowej (ale i tak kwestia byłaby dyskusyjna, np. w kontekście [...]
Jedzenie, trening, codzienne funkcjonowanie – wszystko ma ciemną i jasną stronę. W XXI wieku pojawiło się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) [...]
[...] białka bogatego w leucynę), nie ma addytywnego ani synergistycznego wpływu na syntezę i rozpad białek mięśniowych. Ten sam wynik ostatnio wykazano także w badaniu dotyczącym starszych pacjentów. Tak więc dodanie 30 g lub 90 g węglowodanów do 20 g niezbędnych aminokwasów daje taki sam wpływ na syntezę białek i rozpad białka, niezależnie od [...]
[...] dotyczy nietrenujących osób w podeszłym wieku. Poza tym nie wiem, czy akurat umiarkowana jazda na ergometrze stacjonarnym będzie miała wpływ na przyrosty masy mięśniowej u starszych ludzi. Dla nich sama jazda na rowerze może być bodźcem hipertroficznym. Dlatego cytowane badanie nie ma żadnego punktu odniesienia do kulturystów. U osób [...]