Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w homeostazie lub ją przywracać. Podsumowanie [...]
Czego potrzebujemy: 120g daktyli 80g mąki kokosowej 30g kakao 90g Sugar Free Pudding Jak wykonać: Daktyle siekamy i zalewamy wrzątkiem - zostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę z daktyli do szklanki, a daktyle blendujemy. Dodajemy mąkę kokosową i kakao. Wszystko dobrze mieszamy - ja zagniatam ręką. Jeśli masa będzie za sucha - [...]
Nielicznym znane jest wykorzystanie metody tzw. piku hormonalnego, który osiągamy poprzez trening dużych grup mięśniowych (jak np. nogi). Trik polega na tym, aby wraz z ciężką grupą mięśniową, na jednej sesji treningowej, dodać ćwiczenia partii mięśniowej, którą chcemy poprawić. Przykładowo, wykonujemy ciężki trening nóg, po którym wykonujemy [...]
Wyobraź sobie, że wyjątkowo niebezpieczna epidemia grypy atakuje ludzkość. Brakuje szczepionek, leków, medycyna jest bezradna. Epidemię przeżywają wyłącznie żywieniowy zapaleńcy, w których diecie obecne były jagody goji – kontrowersyjny super food. Nierzeczywisty i dramatyczny scenariusz? Być może. Okazuje się jednak, że działanie jagód goji ma [...]
Witaminie B12 przypisuje się wiele nieprawdziwych właściwości, niektórzy twierdzą, że leczy depresję, inni że raka. Niestety, w XXI wieku łatwo rozpowszechniają się plotki. Ogólnie przyjmuje się, iż niedobory witaminy B12 nie są powszechne, najczęściej występują u osób w wieku powyżej 60 lat oraz ograniczających produkty pochodzenia zwierzęcego. [...]
Nasz organizm może sam wytwarzać cząsteczkę kreatyny (głównie w wątrobie) z trzech aminokwasów: glicynę, metioninę, argininę. Ciało przeciętnego człowieka zawiera około 120 g kreatyny. Oprócz tego, że sami ją wytwarzamy, to możemy dodatkowo uzupełniać jej zapasy wraz z naszym codziennym jedzeniem. Czy zmniejszenie obolałości potreningowej będzie [...]
Każdy z nas pragnie pozostać wiecznie młodym. Być wolnym od dolegliwości, móc chwalić się pięknym ciałem, cieszyć się pełnią zdrowia oraz prezentować gładką i jędrną skórę. Niestety czas jest nieubłagany dla każdego z nas… Dzika róża - ROSE HIPS i Astaksantyna Tym razem suplementy do stosowania doustnego. Oba omawiam łącznie, gdyż stosowano je w [...]
Sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych są narażeni na spadek stężenia glikogenu w mięśniach i w wątrobie. Glikogen to inaczej zmagazynowany cukier, który pozwala kontynuować wysiłek o wysokiej intensywności. Dlatego tak dużą popularnością cieszą się żele węglowodanowe, napoje, batoniki, tabletki musujące zawierające cukry i elektrolity, proszki [...]
Sposobów na wzbogacenie diety w witaminy jest w wiele. Każdy, kto potrzebuje dodatkowej dawki tych substancji odżywczych, może sięgnąć po preparaty w proszku, kapsułkach, tabletkach, a także w płynie. Istnieją jeszcze liczne rozwiązania dla fanów słodkiego smaku, a wśród nich dużą popularnością cieszą się żelki. Kto potrzebuje najwięcej witamin? [...]
Witaminy pełnią niezliczone funkcje, których nie sposób jest uzyskać za pomocą innych związków. Ich działanie rzutuje na codzienne samopoczucie, prewencję chorób, a niekiedy również terapię różnych schorzeń. Przykładowym związkiem z grupy witamin, który oddziałuje na wiele układów w organizmie jednocześnie, jest kobalamina, czyli witamina B12. [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotykać prawie 800 mln ludzi! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12.2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. [...]
Czego potrzebujemy: Naleśniki: 1 jajko 125 ml wody 125 ml mleka 0,5% tłuszczu 100 g mąki - najlepiej orkiszowej jasnej 5 ml Dzikiej oliwy szczypta soli Nadzienie: 200 g piersi z kurczaka sól, pieprz, przyprawa do drobiu, 5 ml Dzikiej oliwy 500 g mrożonego szpinaku sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, 5 ml Dzikiej oliwy Dziki sos Salsa [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) od dawna (końca lat 70. XX wieku) wiąże się np. ze zmniejszaniem stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe [...]
Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
Gdybym miał coś zasugerować, to w pierwszej wielkiej piątce produktów dla sportowców znalazłyby się: magnez, potas, witamina D, kreatyna oraz białka serwatkowe. To nie znaczy, że inne witaminy, minerały czy suplementy są mniej ważne, ale niedobory akurat witaminy D występują powszechnie, podobnie jak potasu. Wnioski i zalecenia Niedobór witaminy [...]