Moze i bez chemi, ale rostbef to na pewno nie jest ani inna lepsza cżęść woła: Wartości dla 100g: 249,26 kcal 17,54 białko 18,24 tłuszcz 3,24 węglowodany 2,35% kolagen 13,41% tkanka łączna 60,24% woda * Analiza wykonana analizatorem FoodScan firmy FOSS zgodnie z Polską Normą PN - A - 82109. * Mięso pochodzi przeważnie z części przedniej krów
Dzień 5 (wczoraj) DIETA Śniadanie: jaja, oliwa, trochę warzyw II śniadanie: miałem zjeść wg. zaleceń Konia dowolny posiłek - pizza, kebab (%-)), co tylko mi przyjdzie do głowy, byle się nie przepchać i mieć miejsce na kolejny posiłek. Ostatecznie zjadłem na ten posiłek 4 kromki wasy z serem tostowym hochland. Obiad + drugi obiad (zjadłem naraz): [...]
[...] super, ale smak trochę gorszy bo... ...jak zauważył Mati i Anubis, są nieco łykowate i suche. Nie, że guma, ale na pewno ie tak krwiste i soczyste jak właśnie antrykot, czy rostbef. Ligawa bardziej na pieczeń, gdzie w piekarniku dochodzi sobie przez parę godzin. Ale ogólnie i tak 7/10;-) ------------------------------------- [...]
[...] i stretching. dzis sie czulam calkiem ok, poza tym ze zimno i marzna mi dlonie to bez wiekszych sensacji, nawet z koncentracja nie mialam wiekszych problemow. Miska 1. rostbef, ogorek, oliwa z oliwek, mleko kokosowe 2,3 szpinak, sledz, maslo, jaja kurze 4,5,6 schab, olej kokosowy, maslo, fasolka szparagowa 1628,6kcal 130.9 b 13,9ww 116,8 t [...]
Udziec wołowy, mam dogadaną dość dobrą cenę na ryneczku więc 2-3 razy w miesiącu kupie po 2-3kg i robię z tego kotlety zazwyczaj. W sumie jak miał bym mielić antrykot/rostbef to wolał bym zrobić steka %-) No a polędwicy szkoda mielić poza tym cenowo sporo droższa od udźca
Niedziela 10.12 Śniadanie Jajka na miękko, szynka z karkówki, warzywa z patelni z parmezanem II śniadanie Obiad Pieczone ziemniaki, rostbef, surówka z marchewki i jabłka Podwieczorek szarlotka sypana Kolacja naleśniki, serek z truskawkami Poniedziałek 11.12 Śniadanie Śledź w sosie pomidorowym, mozarella, pomidor II śniadanie Obiad Kasza [...]
Zazwyczaj biorę mięso bezpośrednio od rzeźnika, poza tym rostbef nie jest chyba mięsem z dolnej półki ? Ewentualnie myślisz żeby próbować robić steki z ligawy/polędwicy ?
[...] może coś innego niż piersi - masz jeszcze udziec (ma więcej tłuszczu, ale smak chyba ciut lepszy niż suchy cyc), może indyk? z chudych mięs czasami warto wrzucić wołowinę (rostbef, antrykot) to co prawda większy wydatek, ale raz na jakiś czas jedna porcja mile widziana. Może wieprzowe? Albo nawet jeśli drób to może zmielone w formie klopsów by [...]
Mam w rozpisce podaną np wołowinę rostbef - to już nie martwię się tłuszczem, mam polędwicę to podobnie. Strata tłuszczu czy masy podczas obróbki termicznej jest założona z góry. Więc skoro mam podane 300g woła, to tyle kładę na grilla - ale tłuszczu staram się wycinać jak najwięcej jeśli takowy jest. Poza tym, wołowina to raczej chuda jest [...]
karpiu - Przepis? :-D Rozpalasz grilla, czekasz az bedzie mega nagrzany i wrzucasz. Kilka minut jedna i druga strona. Przyprawy dopiero po zdjeciu z grilla. Wychodzi idealne Medium-Rare jak lubie. Powaznie. Tylko jest jedno ALE. Tak Polskich stekow nie zrobisz (no chyba ze poledwice). W USA masz inne mieso wolowe, krowy sa specjalnie hodowane pod [...]
Ile czasu powinna się gotować wołowina (udziec/antrykot/rostbef) na parze żeby była zjadliwa? Wiem, że mięso szybciej będzie dobre jak pokroi się je w drobne kawałki.
Dzięki, potwierdziłeś informacje które znalazłem w internecie Ligawę widziałem w Realu w podobnej cenie co antrykot i rostbef. Pasowałoby się zatem na niej skupić jeśli chodzi o mięso wołowe? Zmieniony przez - qwe-sfd w dniu 2011-07-23 01:54:00
[...] którędy uciec, i cały smak, wilgoć, zostaje w mięsie a nie na patelni. odpowiedź na pytanie z łopatką: łopatka wołowa nadaje się do duszenia,dzięki temu kolagen ma więcej czasu na rozpuszczenie a co za tym idzie zmiękczenie, na szybkie przesmażanie to zazwyczaj polędwica, rostbef, antrykot. Zmieniony przez - Majbah w dniu 2013-04-18 13:39:18