Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
[...] siłowy jest jedną z form aktywności fizycznej, które powodują, że nasze zapotrzebowanie dobowe na białko wzrasta. Z tego też względu, w oczach osób trenujących to właśnie proteiny uznawane są za najbardziej potrzebny makroskładnik dietetyczny, który wspomaga regenerację i rozbudowę masy mięśniowej. Nic w tym dziwnego, gdyż białko uważane jest [...]
[...] (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 tygodniach spadło o 11%, ale tylko w grupie WPI (glukoza powodowała pogorszenie tolerancji węglowodanów, podobnie jak [...]
[...] grupa E miała tendencję do wyższego apetytu przed kolacją, a częstotliwość nocnego podjadania zmniejszyła się w grupie ED. Źródła: Chien KY, Chen YJ, Hsu KJ, Chen CN. High-protein diet with immediate post-exercise protein drink: Impact on appetite in middle-aged obesity. Physiol Behav. 2024 Jan 1;273:114404. doi: 10.1016/j.physbeh.2023.114404. [...]
[...] śniadaniowy, wieprzowy z pieczarkami (3,7 g w porcji!). Podsumowanie Jeśli cenisz sobie estetykę sylwetki, to zamiast fast food po treningu zjadaj raczej pełnowartościowe proteiny (wołowinę, wieprzowinę, ryby, jajka) z porcją węglowodanów (ryż brązowy, makaron razowy, pieczywo razowe, kasza gryczana, kasza pęczak itd.) oraz warzywami. Osoby [...]
[...] wybierających te o niskiej zawartości alergenów, wegańskie lub bezglutenowe, mogą kierować swoją uwagę w stronę suplementacji białkami roślinnymi. Powszechnymi źródłami protein są soja, konopie, ryż i groch. Dlaczego warto postawić na rośliny? Wiele osób z przyczyn zdrowotnych i światopoglądowych rezygnuje z jedzenia mięsa, inni idą o krok [...]
Wykorzystanie odpowiedniej suplementacji w treningu MMA jest dość sporym wyzwaniem. Jest to zupełnie inny charakter wysiłku, niż ten, który zazwyczaj wykonują bywalcy siłowni, a fighter musi mieć zapewnione odpowiednie warunki regeneracyjne, jak i suplementy powinny wykazywać pewną funkcjonalność w swoim działaniu. Kreatyna Klasyczny suplement, [...]
Naukowcy ciągle chcą ulepszać sposób odżywiania się zawodników najprzeróżniejszych dyscyplin, w tym kulturystów. Jak wygląda zapotrzebowanie zawodników na węglowodany, proteiny i tłuszcze w świetle badań naukowych? Węglowodany Pojedynczy trening siłowy może spowodować zmniejszenie zapasów glikogenu mięśniowego nawet o 24-40%. Dodatkowo spada ilość [...]
[...] kluczowe dla wzrostu mięśni, największe działanie jest przypisywane leucynie. Funkcjonuje nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W niektórych opracowaniach pojawiła się sugestia, iż te aminokwasy są związane z opornością insulinową. Podsumowanie Aminokwasy rozgałęzione nie powodują oporności [...]
Odżywki białkowe na rynku suplementacji sportowej grają pierwsze skrzypce pod względem ilości produktów, smaków czy frakcji. Producenci prześcigają się w tym, aby ich białko było jak najbardziej popularne, a smak, konsystencja i jakość samego surowca sprawiały, że osoby będą wracać po zakup danego produktu. Czy odżywka białkowa nadaje się do [...]
Wzrost mięśni jest niezmiernie powolnym procesem. Niestety w dobie Facebooka, Instagrama i YouTube pojawiło się wielu "guru", którzy w rzeczywistości naciągają nie tylko rzeczywistość, ale i swoich klientów. Osoby te obiecują niesamowite przemiany sylwetki w ciągu 4, 6 czy 10 tygodni. Pojawiają się też eksperymenty z „nabieraniem masy” w ciągu 3 [...]
Praliny, słowo, które kojarzy nam się ze słodyczą i wyjątkowym smakiem, chwilą przyjemności i odrobiną luksusu. Któż nie kocha małych czekoladek, nadziewanych kremem lub orzechami?
[...] jest to kwestia stosowanego modelu żywieniowego oraz proporcji białek, tłuszczy i węglowodanów; węglowodany znacznie silniej oddziałują na glikemię w porównaniu np. do protein). Jednakże wieczorem odpowiedź ze strony hormonu wzrostu jest wyższa (co też nie musi mieć dużego znaczenia, rozpatrując np. okres 3-4 dni po zakończeniu sesji). Na [...]
W pierwszej części omówiłem rzekomy wpływ nadmiaru protein na wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek [...]
[...] zakończenia, 12 zawodników otrzymało jeden z trzech napojów o podobnej kaloryczności (285-300 kcal): tylko węglowodany 75 g (glukoza + maltodekstryny), węglowodany 45 g + proteiny 25 g + 0,5 g tłuszczów (węglowodany: glukoza + maltodekstryny; proteiny: kazeina i białko serwatkowe + leucyna), węglowodany 8 g + proteiny 55 g + 4 g tłuszczów [...]
[...] TA1, Panton LB1, Fretti SK1, Kinsey AW1, Ormsbee MJ1. Br J Nutr. 2014 Jan 14;111(1):71-7. doi: 10.1017/S000711451300192X. Epub 2013 Jun 17. “Night-time consumption of protein or carbohydrate results in increased morning resting energy expenditure in active college-aged men.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23768612 Lammert O1, Grunnet [...]
[...] mocy, siły i masy mięśniowej to można postawić na uniwersalne połączenie węglowodanów i WPC (koncentratu białka serwatkowego). Przyjmuje się, iż wystarczy 30-40 g protein w porcji. Ciężsi (bardziej muskularni) zawodnicy mogą potrzebować większych ilości. Nie odpowiem precyzyjnie, ile powinno być węglowodanów. Przy lekkim treningu może [...]
[...] ono nieustannie udział w tzw. obrocie białka w organizmie, dlatego jego poziom jest niezwykle istotny niezależnie czy jest się osobą aktywną, czy też nie. Głównym źródłem protein w diecie na masę zazwyczaj jest chude mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
Kto kiedyś pomyślałby, że w dzisiejszych czasach dostęp do ciekawych pod względem składu produktów będziemy mieli niemalże na wyciągnięcie ręki. Jak widać, znaleźć można całkiem dobre wafelki, które mogą urozmaicić naszą codzienną dietę. Wafel? Czym jest? Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego i kruchego ciasta, zazwyczaj ma kilka warstw, [...]