Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki jest związek między naszymi wyborami żywieniowymi a zdrowiem naszej planety? A czy wiesz, jak nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, jednocześnie poprawiając Twoje samopoczucie? Czytaj dalej, żeby się dowiedzieć, jaka dieta jest przyjazna dla naszej planety i czy [...]
Suplementacja argininą znalazła swoje miejsce w świecie sportu dzięki ciekawej właściwości, jaką jest stymulowanie ilości tlenku azotu w ciele człowieka. Działanie to głównie wykorzystywane jest przy wsparciu okołotreningowym, jako okazja do zwiększenia efektu wazodylatacyjnego. Co więcej, arginina stanowi również składnik leków, które wspomagają [...]
Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]
[...] oraz planującymi inwestycje w branży fitness. Targi w roku 2017 odwiedziło ponad 28 000 osób. Wystawcami Targów FIWE są firmy, które chcą zaprezentować swoje usługi i produkty oraz nawiązać długofalowe relacje z klientami. Są nimi producenci, dystrybutorzy oraz importerzy akcesoriów, wyposażenia klubów fitness, siłowni, klubów i sklepów [...]
[...] jako zdrowe dla serca lub zaleca się środki obniżające stężenie cholesterolu (z tym związane są gigantyczne i niegasnące kontrowersje). Z reguły dla człowieka zdrowe są produkty jak najmniej przetworzone, o odpowiedniej zawartości protein, tłuszczów i węglowodanów. Z pewnością nie są zalecane napoje słodzone czy drobne przekąski bogate w [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]
[...] zwiększenie kaloryczności produktu, głównie poprzez dodanie cukru lub zawierających większą ilość kalorii, syropów słodzących. Tę wadę można łatwo wyeliminować, wybierając produkty słodzone niskokalorycznymi słodzikami. To, co odróżnia jeszcze keczup od pomidorów, jest fakt, że jedna z najbardziej „cennych” substancji zawartych w pomidorze, w [...]
[...] Przemysł mięsny odpowiada za prawie 20% światowych emisji gazów cieplarnianych. Ograniczając spożycie mięsa, przyczyniamy się do zmniejszania zapotrzebowania na te produkty. Czy można zatem uznać, że osoby, które "tylko" ograniczają mięso, również wpływają korzystnie na środowisko? Oczywiście, że tak. Gdyby każda rodzina usunęła mięso z [...]
[...] przeciętnej osoby z siedzącym trybem życia. Dla każdego, kto ćwiczy rekreacyjnie lub dla zdrowia, pracuje fizycznie, a także dla osób dbających o dobrą kompozycję diety, produkty tego typu powinny mieć mniej węglowodanów, a więcej białka. Nawet jeśli do Muesli osoby te dodają jogurt naturalny, czy maślankę, ponieważ należy pamiętać, że więcej [...]
Zdaniem naukowców, odpowiednie spożycie białka może pomóc zmniejszyć ryzyko osłabienia u kobiet w starszym wieku. Według przeprowadzonych badań, spożycie co najmniej 1,1 grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które [...]
[...] podaży soli prowadziło do odkładania się tłuszczu w tułowiu. To zależy od bilansu kalorycznego, a nie od podaży chlorku sodu! Dużo soli zawierają najbardziej tuczące produkty, więc nic dziwnego, iż występuje tu korelacja. Jednak korelacja nie oznacza wcale związku przyczynowo-skutkowego. Referencje: Hye Jin Kang „Low salt and low calorie [...]
Nadal bardzo wiele osób bazuje na dowodach anegdotycznych. Brzmi to mniej więcej tak: „Znajomy brał kreatynę i…” lub „Naukowcy wykazali, że…”. Problem w tym, że przykłady jednostkowe nie są żadnym dowodem. Dlaczego? Co zapamiętać? Nie należy korzystać z kiepskich źródeł danych o niepotwierdzonej jakości. Należy unikać dowodów anegdotycznych w [...]
[...] w organizmie nie spadał poniżej wartości 30 – 50 ng/ml krwi, co niezwykle łatwo jest zapewnić, spożywając w diecie m.in. tłuste ryby, nabiał, niektóre grzyby, jaja czy produkty wzbogacane, takie jak margaryny o dobrej jakości (bez tłuszczy „trans”) i płatki śniadaniowe (bez dodatku cukru), czy suplementy diety. Regulacja stanu odżywienia [...]
Od wielu już lat w środowisku osób zajmujących się zdrowym sposobem odżywiania, furorę robi słowo superżywność (en: superfood). Pod pojęciem superżywności rozumiemy produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, [...]
[...] znajdą się z pewnością "słodyczowe" łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic więc dziwnego, że zaczyna się rozwijać rynek wegańskich słodyczy. Czy to zdrowy wybór? [...]
[...] przez wiele godzin dziennie. Złe warunki i ogromna ilość jaj, które kury muszą wyprodukować, prowadzą do wielu chorób i przedwczesnej śmierci. Gdy nie są już wystarczająco produktywne, są wysyłane na ubój. W drodze są upychane w ciasnych klatkach, często łamiąc przy tym skrzydła i nogi. Wiele z nich umiera, zanim dotrze do celu. Ich śmierć [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
Wykorzystanie produktów typu ZMA ma na celu wsparcie regeneracji sportowców poprzez wpływ na jakość snu. Nie ulega wątpliwości, że sen stanowi kluczową rolę w procesie odbudowy tkanek i gotowości do podejmowania aktywności sportowej, stąd sportowcy chętnie sięgają po suplementy, które przyczynią się do wspomagania organizmu w tym okresie. Po [...]