SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

produkty niskotłuszczowe

  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2189 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • Właściwie nie da się opisać wszystkich niuansów, taka praca miałaby kilkadziesiąt stron. Po pierwsze, danego rodzaju dieta nie ma powodować wyniszczenia masy mięśniowej. Bardzo wiele osób stosuje restrykcyjne schematy żywieniowe o kaloryczności nie dopasowanej do wieku, wagi, aktywności, profilu hormonalnego (np. słynne diety 1000-1200 kcal). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3983 Data: 2020-04-08 11:42:20
  • [...] masy mięśniowej (duża podaż protein chroni mięśnie w trakcie redukcji). Nie musisz przestawiać się na dietę niskowęglowodanową, jednak wiele korzyści przyniesie przejście na produkty, które nie są przetworzone. Zamiast słodzonego jogurtu - kokosowy zamiennik ze świeżymi owocami (lub jogurt naturalny), zamiast ciast, ciastek i batoników - np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2717 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] jak długo jesteśmy w stanie przestrzegać tak silnych restrykcji? Im krócej wytrwamy na naszej diecie, tym gorszy efekt końcowy osiągniemy. Zamiast wykluczać wszelkie produkty, które lubimy, zamiast się głodzić, lepiej wprowadzić mniejsze zmiany, ograniczyć spożycie słodyczy, zastosować delikatny deficyt kaloryczny, włączyć w menu ulubione [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2345 Data: 2019-07-14 18:44:26
  • [...] II: niska wartość energetyczna, mniej niż 0,6-1,5 kcal / g; pokarmy można jeść w rozsądnych ilościach. Całe ziarna, chude mięso, rośliny strączkowe, niskotłuszczowe produkty nabiałowe (serek wiejski 1% tłuszczu, jogurt zwykły – bez dodatków; jogurt owocowy niskotłuszczowy), czarne oliwki. Kategoria III: średnia wartość energetyczna, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2183 Data: 2020-06-23 16:40:36
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] o włączeniu niektórych pokarmów bogatych w potas, wapń i magnez, ponieważ zapobiegają one dysfunkcji śródbłonka i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1452 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Czerwone mięso - zdrowe czy niezdrowe? Jeść czy nie jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] KitKa, Lion, Aero, Jojo, Smarties, After Eight), wiele z tych produktów ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka. odłam Danone, jednej z największych firm produkującej produkty mleczne i pochodzenia roślinnego, np. słodzone jogurty klasyczne i pitne, desery itd. (wiele z nich ma udowodniony negatywny wpływ na zdrowie człowieka). Arla Foods, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2329 Data: 2019-10-05 17:56:18
  • Kolejny raz poruszam kontrowersyjny temat. Redukcja wagi ciała zależy od stosowanej diety, ale też aktywności fizycznej. Ponadto nie należy rozpatrywać samego spadku wagi ciała, gdyż on nic nie znaczy, a taki właśnie błąd popełniono na wszystkich portalach pro-wegetariańskich. Zacytowano badanie Hana Kahleovej i ogłoszono, iż dieta wegetariańska [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4595 Data: 2018-10-11 13:35:34
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gotowana, w plastrach z dużej niemieckiej sieci handlowej. Wniosek? Należy uważnie czytać etykiety wyrobów, z jakimi masz do czynienia, bo często kupujesz toksyczne produkty, sugerując się brakiem „E”. Produkt bogaty w witaminy Czasem zdarza się, iż faktycznie dany wyrób aż „tryska” witaminami, z tym że syntetycznymi. I teraz odpowiedz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6651 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • [...] dnia posiłki nie dostarczały kcal wykraczających ponad określony limit. Mądrzejsze podejście do diety mówi o tym, że powinno się starać jeść niskotłuszczowe, małokaloryczne produkty, np. warzywa zawierające duży odsetek wody, dzięki czemu będziemy mogli zjeść całkiem spore gramaturowo porcje zachowując limit 1000 kcal. Niektórzy jednak traktują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7181 Data: 2017-06-29 08:12:19
  • Nabiał - jeść czy nie jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dorosłego życia. Nie łam się! Sięgaj po nabiał! Dlaczego nabiał może pomóc nam zachować zdrowy układ kostny na dłużej? Wapń Jeśli tylko są tolerowane przez pacjenta, to produkty pozyskiwane z mleka mogą być najlepszym źródłem pokarmowym wapnia dla człowieka. Wynika to nie tylko z samej dużej zawartości tego pierwiastka w produktach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1528 Data: 2021-09-23 16:53:58
  • Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 988 Data: 2023-02-24 14:42:50
  • 11 produktów, które nasilają zgagę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] że sok grejpfrutowy ma najgorszy efekt spośród wszystkich napojów i soków. Podsumowując Jeśli cierpisz na częste zgagi i refluks, spróbuj wyeliminować z diety wymienione w artykule produkty i obserwuj swoje samopoczucie. Metodą prób i błędów znajdziesz produkty, które zaostrzają nieprzyjemne objawy. Unikając ich, z pewnością poczujesz się lepiej.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8607 Data: 2018-11-27 13:45:57
  • [...] węglowodany. Wcale nie jest pewne, iż otyłość jest wywołana przez węglowodany, które powodują wyrzut insuliny. Potężny wyrzut tego hormonu wywołują białka serwatkowe i produkty mleczne (np. jogurty). Jogurt (niesłodzony, bez dodatków) ma dość niski indeks glikemiczny, jednak powoduje nieproporcjonalnie dużą odpowiedź insulinową. Podobny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2141 Data: 2019-07-16 21:57:37
  • [...] uwagę na ich skład i wybierać takie, które zawierają mniej węglowodanów. Wielu osobom dużo łatwiej zerwać z pociągiem do słodyczy, jeśli całkowicie wyeliminują słodkie produkty.  Pełne mleko Pełne mleko ma więcej kalorii i tłuszczu, dlatego lepiej sięgnąć po opcje niskotłuszczowe, które i tak dostarczą Ci takiej samej ilości wapnia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5438 Data: 2021-07-22 09:56:49
  • Która dieta jest najzdrowsza? Jak się odżywiać dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] parametry zdrowia niż te oceniane w tym badaniu. Ciekawe natomiast były zalecenia, co do spożycia ad libitum, czyli dowolne ilości.  W tej kategorii naukowcy umieścili takie produkty jak: jajka ryby owoce morza niskotłuszczowe sery czekolada o zawartości kakao większej niż 50% podawane jak w przyrodzie orzechy pełnoziarniste płatki W tej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1351 Data: 2022-01-09 08:08:36
  • Diety, a odchudzanie i cholesterol

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 529 Data: 2023-02-06 08:18:16
  • Czy słone jedzenie i sól mogą uzależniać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 536 Data: 2022-08-08 09:43:54
  • Naukowcy badali związek między ilością nabiału w diecie a opornością na insulinę u 272 kobiet w średnim wieku, bez cukrzycy. Uczestniczki prowadziły 7-dniowe dzienniki żywieniowe, uwzględniające np. spożycie mleka. Podsumowanie Wysokie spożycie mleka może z czasem prowadzić do zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Oczywiście, potrzebne są dalsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11634 Data: 2020-05-10 09:11:39
  • [...] W rezultacie szybko przybierają na wadze, wkrótce jednak zauważają, że większość „masy mięśniowej" odkłada im się w pasie. Aby tego uniknąć, należy spożywać wyłącznie produkty niskotłuszczowe, bogate w białko i węglowodany. Ogólna liczba kalorii pochodzących z tłuszczu nie powinna być wyższa niż 15-20%. Trzeba, niestety, bardzo [...]

    Odpowiedzi: 358 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-12-04 21:16:49 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)