Pieczywo chrupkie jest dość często spotykanym elementem w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest to produkt mocno przetworzony i zdecydowanie lepiej wybierać pieczywo tradycyjne np.: żytnie na zakwasie. Choć spożywanie chrupkiego pieczywa, od czasu do czasu, nie powinno przynieść nam problemów z sylwetką, warto mimo wszystko zwracać uwagę, co ma w [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
Czy bycie weganinem lub wegetarianinem oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
[...] w szkole: Bułki grahamki z warzywami i wędliną sok pomidorowy 330 ml bułki grahamki 2 sztuki masło 10 g mix sałat 20 g polędwica z indyka 60 g ogórek zielony 50 g Obiad: makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym makaron pełnoziarnisty 100 g kukurydza konserwowa 30 g pomidory krojone w puszce 250 g oliwa z oliwek 5 g ser parmezan 20 g Deser: [...]
[...] zagęszczająca: guma guar, dekstroza. Ta bezglutenowa i niezawierająca laktozy mąka firmy schär jest nadzwyczaj uniwersalna i nadaje się szczególnie do przygotowywania makaronu jajecznego, zacierek i pierogów. ale również do wiązania sosów i jako panada do mięsa i ryb. można ją codziennie stosować w kuchni, bez żadnego ryzyka! Czy jest to [...]
witam postanowiłem urozaicić swój plan dietetyczny dodając do niego naleśniki z tych 2óch mąk o wysokim ig problem w tym że taki naleśnik po usmażeniu dziwnie "strzela"mi w zębach,tak jakby tam był jakiś piasek czy coś. czy to normalne przy tych mąkach?? czy może poprostu trefiłem na jkieś zanieczyszczone opakowanie czy coś??
Witam. Jestem na redukcji, ale nie długo będę na masie. Potrzebuję jak najlepszej mąki do robienia naleśników, zapiekanek i innych zdrowych rzeczy. Chciałbym, żeby mąka miała jak najlepszą jakość, żebym mógł ją wrzucić do diety. Oto jakie mąki znalazłem w Kauflandzie. Proszę o radę czy są ok. Czy może lepiej kupić coś innego i poszukać gdzie [...]
Witam czy mąka orkiszowa nadaje sie na stałe w diecie ? spozywam ja zawsze rano na sniadianie (50g mąki + 3 jajka + jagody). Dodam ze smak placka jest znakomity o wiele lepszy niz zrobiony z płatkow owsianych ale czy nadaje sie do naszej kulturystycznej diety ?? Wartosci na 100g : B: 15 T: 2,1 W: 60 kcal: 316
Witam co sądzicie o tej mące? Basia mąka tortowa orkiszowa typ 450 można wstawić na stałe do diety? zamiast pełnoziarnistej? bo ta chyba będzie lepsza w smaku niby 100% orkiszu wcześniej jej nie widziałem
Witam.Mam zamiar kupić mąkę orkiszową tylko nie wiem czy warto.Jakie węglowodany są w mące orkiszowej złożone czy proste.Czy nadaję się ona jako źródło węglowodanów w diecie np z rana?Można zastąpić nią płatki owsiane od czasu do czasu?Mam jeszcze taką mąkę tylko nie wiem czy nadaję się ona np do naleśników chodzi mi o smak [...]
Tak sie zastanawialem, czy maka orkiszowa bedzie tak samo dobrym produktem jak platki owsiane ? Czy to juz bedzie gorsze zrodlo ww/ma wysokie ig/ cokolwiek. Bo wlasnie sie zastanawialem nad jutrzejszym sniadaniem, i mysle nad plackiem z maki orkiszowej .
Witam mam pytanie o mąkę orkiszową Plenus typ 630 Jest to mąka biała ale w końcu niby 100% orkiszu jak myślicie moge na niej bazować jako źródło węglowodanów? Wiem że pełnoziarnista pewnie by była lepsza
Witam.Czy mogę zastąpić kilka dni w tygodniu płatki owsiane mąką orkiszową?Robiłbym z niej naleśniki lub placka.Czy są to dobre źródła węglowodanów?Czy są to węglowodany złożone czy proste?
Czy mąka orkiszowa jest zdrowa? Można ją wprowadzić do swojego odżywiania np chleb orkiszowy? Orkisz to przecież pszenica, więc już sama nie wiem, czy można jeść taki chlebek orkiszowy na zakwasie zrobiony w domu.