Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
[...] ryż mleko kokosowe pomidory w puszkach oliwa z oliwek syrop klonowy, cukier kokosowy, syrop daktylowy, suszone morele, rodzynki migdały, orzechy nerkowca, orzechy pekan, pistacje i orzechy włoskie masło orzechowe Korzystaj ze świeżych produktów Znajdź dobre lokalne sklepy i targowiska i korzystaj z produktów sezonowych. Dzięki temu Twoje [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
[...] Jak masa ostygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę razem z masłem orzechowym rozpuszczamy - w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i polewamy ciasto. Na wierzch dajemy posiekane pistacje. Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki. Gotowe! Wartości odżywcze: Ciasto podzieliśmy na 6 części. Każdy kawałek to 298 kcal. Białko 19 g, Tłuszcze 12 g, [...]
[...] stanowią dla nas jakiegoś zagrożenia, ale jak na jeden produkt, to jest tego po prostu dużo. Skład Woda, olej rzepakowy, białko sojowe 3,9%, błonnik cytrusowy 2,5%, sól, pistacje 2%, skrobia modyfikowana, stabilizatory: guma ksantanowa, konjac, karagen, chlorek potasu; aromat, cukier, przyprawy, koncentrat z rzodkwi, łupiny nasion babki [...]
[...] około 15 minut - aż kasza wciągnie cały płyn. Do gorącej kaszy dodajemy Nutwhey Pistachio oraz WPC i dokładnie miksujemy. Jak masa nieco przestygnie dodajemy posiekane pistacje - dokładnie mieszamy. Zostawiamy całość do ostygnięcia. Z zimnej masy formujemy kulki i otaczamy w wiórkach kokosowych. Schładzamy minimum 2 godziny. Wartości [...]
Czego potrzebujemy: 50 g półtłustego sera typu feta 50 g półtłustego twarogu 5 g nasion chia 10 g pistacji Pieprz ewentualnie ulubione zioła Jak wykonać: W misce łączymy ser feta i twaróg - ja to robię widelcem, dobrze rozcierając oba sery. Do masy dodaję nasiona chia, przyprawy i ponownie ucieram przez chwilę. Mokrymi rękoma formuję kulki [...]
Lubie pistacje. Potrafię zjeść 0.5 kg na jeden raz. Czy są w nich dobre tłuszcze? Czy nie jest wskazane jedzenie ich jeden raz 0.5kg, potem 2 tyg przerwy i znowu 0.5kg
[...] poproszę o sprawdzenie jak tylko w 100% wejdzie w życie. w wielu dietach jakie przegladalem na forum w jednym z pierwszych posilkow znajduja sie orzechy wloskie i teraz moje pyt czy mozna je wymienic na pistacje? sprawdzalem w tabeli i zauważyłem ze maja wiecej bialka mniej tłuszczy i wiecej wegli jak włoskie. moim celem jest masa miesniowa.
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] zapamiętywany. Chronią przed wyczerpaniem umysłowym. Źródłem tych związków są pestki słonecznika, muesli, drożdże piwne, melasa, żółtko jajek, kasza jaglana, rodzynki, pistacje, orzeszki ziemne, owoce cytrusowe. Pirydoksyna, uważana za witaminę szczęścia, zapobiega stanom depresji, lęku, rozdrażnienia i bezsenności. Aby zaopatrzyć w nią [...]