SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

oil

  • Węglowodany na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9726 Data: 2018-09-03 15:35:34
  • COVID-19 jest chorobą zakaźną górnych dróg oddechowych, rozwijającą się na drodze zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Nazwa choroby jest anglojęzycznym skrótem od coronavirus disease 2019. Rastogi A. et al. Short term, high-dose vitamin D supplementation for COVID-19 disease: a randomised, placebo-controlled, study (SHADE study). Postgrad Med J. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1159 Data: 2021-04-16 14:53:54
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3241 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nerkowych” https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/998,zwezenie-tetnic-nerkowych Rocznik 1998 Gazety Lekarskiej Numer 1998-02 Nadciśnienie tętnicze a nerki http://www.oil.org.pl/xml/nil/gazeta/numery/n1998/n199802/n19980217 lek. Katarzyna Skiba, dr hab. med. Teresa Nieszporek, prof. dr hab. med. Andrzej Więcek „Ostre uszkodzenie nerek u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15462 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • [...] Narinder Kaur, Vishal Chugh, and Anil K. Gupta „Essential fatty acids as functional components of foods- a review” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190204/ Ankit Goyal,corresponding author Vivek Sharma, Neelam Upadhyay, Sandeep Gill, and Manvesh Sihag „Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food”

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9570 Data: 2019-08-08 11:23:03
  • Ryby i owoce morza – czy na pewno samo zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ostatnim czasie coraz bardziej popularne staje się ograniczanie ilości czerwonego mięsa w diecie, zwłaszcza przetworzonego. Chociaż drób jest często wybieraną alternatywą, promowane są również owoce morza ze względu na ich zdrowotne właściwości. Ryby i owoce morza są bogate w białko i w większości wypadków mają stosunkowo niską kaloryczność. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9273 Data: 2018-10-12 11:36:21
  • Na czym smażyć? Najlepsze oleje w sprayu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Potrawy smażone nie należą do najzdrowszych, ale kuszą smakiem, łatwością i szybkością przyrządzenia. Nie ma wątpliwości, że ten sposób przygotowania potraw jest po prostu wygodny i chętnie z niego korzystamy. Jajecznica, omlet, szybko podsmażone mięso… Większość z Was z pewnością ma w domu patelnię i z niej korzysta. Na czym smażymy? Żeby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5397 Data: 2018-12-20 09:39:22
  • Dietetyka jest pełna mitów, a ich źródłem są często bywalcy klubów. Dlaczego tak się dzieje? Bo nie mają oni odpowiedniego wykształcenia ani wiedzy, nie czytają książek, bazują na śmieciowych źródłach informacji. Dave Palumbo (słynny masowy potwór z lat 90. XX wieku) wspominał, że gdy startował w zawodach kulturystycznych, codziennie jadł solidny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3053 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieje silne lobby antytłuszczowe. Są to osoby, które negują badania naukowe lub bazują tylko na korzystnych dla siebie wycinkach, cytatach lub przeinaczeniach danych. Jeszcze rozumiem prowadzić dyskusję, używając jako argumentów badań naukowych. Niestety, ludzie lubią powielać slogany, a nikt nie sięga do danych źródłowych. Dlatego bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1875 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • [...] Omega-3 Fatty Acids Contained in Olive Oil on Chronic Inflammation” http://www.inaactamedica.org/archives/2011/21785178.pdf Hoffman R1, Gerber M “Can rapeseed oil replace olive oil as part of a Mediterranean-style diet?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25322908 Owen RW1, Haubner R, Würtele G, Hull E, Spiegelhalder B, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2590 Data: 2018-12-28 14:24:59
  • [...] „Rola Omega-3 Fatty Acids Zawarte w oliwie z oliwek na przewlekłe zapalenie” http://www.inaactamedica.org/ archiwum / 2011 / 21785178.pdf Hoffman R1, Gerber M “Can rapeseed oil replace olive oil as part of a Mediterranean-style diet?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25322908 A P Jain i in. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1537 Data: 2021-11-22 19:44:23
  • [...] in Older Adults” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4936484/ 3. Noreen EE, Sass MJ, Crowe ML, Pabon VA, Brandauer J, Averill LK. Effects of supplemental fish oil on resting metabolic rate, body composition, and salivary cortisol in healthy adults. J Int Soc Sports Nutr. 2010;7:31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20932294 4. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4001 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6737 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Jeśli nie chcesz czytać całego tekstu: współczesne, zachodnie modele żywienia długofalowo wyrządzają duże szkody metaboliczne. Kiedyś (w latach winą za całe zło, np. choroby sercowo-naczyniowe) obarczono tłuszcze nasycone. Diety spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6394 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • [...] induction of glycolysis. The American Journal of Physiology—Endocrinology and Metabolism. 2008;294(1):E148–E156. doi: 10.1152/ajpendo.00211.2007. Huanqing Gao i in. Fish oil supplementation and insulin sensitivity: a systematic review and meta-analysis https://link.springer.com/article/10.1186/s12944-017-0528-0 Kristina Krupa; Kristina Fritz; [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1944 Data: 2022-12-29 10:58:48
  • Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] do 5 dnia (CZARNE KWADRATY), Źródło grafiki: Charles F. Minto J Pharmacol Exp Ther. 1997 Apr;281(1):93-102. "Pharmacokinetics and pharmacodynamics of nandrolone esters in oil vehicle: effects of ester, injection site and injection volume." Nandrolone decanoate u ludzi ma okres półtrwania wynoszący ~ 8 dni, czyli (w uproszczeniu) po dawce 400 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3283 Data: 2019-04-02 09:10:52
  • Masło czy oliwa z oliwek?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Hazel Ester Anderson-Vasquez i in. Impact of the consumption of a rich diet in butter and it replacement for a rich diet in extra virgin olive oil on anthropometric, metabolic and lipid profile in postmenopausal women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26040366/ Naoto Katakami Mechanism of Development of [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1198 Data: 2022-10-10 08:20:37
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 3. Jackson LS1, Al-Taher F. “Effects of consumer food preparation on acrylamide formation.” 4. Casal S1, Malheiro R, Sendas A, Oliveira BP, Pereira JA. “Olive oil stability under deep-frying conditions.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538 5. Galeone C1, Talamini R, Levi F, Pelucchi C, Negri E, Giacosa A, Montella M, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28664 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] Hazel Ester Anderson-Vasquez i in. Impact of the consumption of a rich diet in butter and it replacement for a rich diet in extra virgin olive oil on anthropometric, metabolic and lipid profile in postmenopausal women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26040366/ Naoto Katakami Mechanism of Development of [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3469 Data: 2021-09-27 09:11:11
  • [...] Referencje: Banke IJ1, Prodinger PM, Waldt S, Weirich G, Holzapfel BM, Gradinger R, Rechl H. “Irreversible muscle damage in bodybuilding due to long-term intramuscular oil injection”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22592548 Bruno Bordoni and Emiliano Zanier “Skin, fascias, and scars: symptoms and systemic connections” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12210 Data: 2019-06-25 17:39:20