Oliwa zapobiega groźnym chorobom Najnowsze badania wskazują, że włączenie do codziennej diety oliwy z oliwek skutecznie zapobiega najgroźniejszym chorobom cywilizacyjnym – informuje niemiecki dziennik "Die Welt". Już w starożytności używana była jako uniwersalny lek na wiele schorzeń. Sporządzano z niej maści, okłady i balsamy [...]
Alkohol w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych Napoje alkoholowe wytwarzane są od starożytności. Powszechnie spożywane przez większość społeczeństw uważane są za środek relaksujący, poprawiający nastrój i ożywiający życie towarzyskie, a zawartość barku z alkoholem świadczy o zasobności i gustach gospodarzy. Od wieków alkohol używany był także [...]
To ja cteraz cegle od siebie Sopojnie zostaw jajka ja jadam 10 jajek a wyniki sa rewlacyjne wysoki poziom frakcji hdl i bardzo niski ldl.Pamietajmy ze cholesterol we krwi powstaje z wegli nie zoltek,tak tylko twierdza lekarze uczeni programem z lat 60,wiec skonczmy z tymi mitami.Odradzam wedliny jakie kolwiek,chyba ze komus zycie nie [...]
Hanni to wszystko co napisałeś oczywiście jest prawdą tylko, że to dotyczy tylko i wyłącznie tak zwanego dobrym cholesterolem (LDL - high density lipoproteins). A ja poruszyłem tu wątki oby dwóch frakcji cholesterolu. Z ytm, że gdzie pisałem, że jest szkodliwy i grozi miażdżycy miałem na myśli zły. Jeśli masz jakieś obiekcje to porozmawiaj z [...]
Oczywiście, że nie gra. Reszta produktów, takich jak masło, tłuste mięso, smalec też jest tam podana bez żadnego uzasadnienia, bez żadnych dowodów. Napisane jest tylko, że sprzyja to zwiększaniu LDL, co nie jest prawdą, a poza tym strasznie upraszcza cały problem, który poruszyłem we wcześniejszych postach.
Chodzi Ci o długoterminowe badania? / badania na różnych populacjach? Może coś czytałem, ale tak pod ręką nie mam. Bardziej przypadkowo takie coś ostatnio znalazłem: http://www.ajcn.org/cgi/content/full/74/6/730 Do tych opracowań nie znalazłem całych tekstów, ale myślę, że mogą być ciekawe: Phinney SD. The low fat paradox--do dietary carbohydrates [...]
Właśnie odbrałem wyniki z badania krwi: Mam 173cm, waga 84kg Trójglicerydy - 80 Cholesterol całkowity - 211 HDL - 30 LDL - 167 Żelazo - 217 Reszta w normie. Zdaje się, że to niezbyt dobry wynik. Może powinienem odstawić jakies odżywki, gdzieś przeczytałem żeby przy wysokim cholesterolu nie brac odżywki bialkowej z proteinami. Teraz biorę: Thermo [...]
Troszeczke jestem zkonsternowany ponieważ układam sobie diete i miałem zamiar wrzucić 1-2 grefruty dziennie. Z tego co się orientowałem 1 grejfrut dziennie zwiększa poziom energii o 43% ( nie wiem o co w tym chodzi ), o 46% redukuje zwężenie tętnic, zmiejsza apetyt pomiędzy posiłkami, obniża poziom złego cholesterolu o 8%, poziom LDL nawet 0 11%, [...]
4.03 Trening DNT Piłka ręczna sparing 1 h Dieta Post 16 h 1. 350 g mintaja, 70 g musztardy, 5 g oleju kokosowego, warzywa, 30 g czekolady 85% 623 kcal/ 71 B/ 20 WW/ 29 T 2. 120 g suma, 130 g śledzia, 5 g oleju kokosowego, warzywa 560 kcal/ 40 B/ 16 WW/ 39 T 3. 60 g C-6, 100 g białka jaj, 30 g lnu mielonego 405 kcal/ 67 B/ 4 WW/ 11 T [...]
Ja swoją przygodę z SAA zacząłem w tym roku i jak na razie jestem zdania że jest to pomyłka. Cykl wyglądał tak deka 100-200-200-200-200-200-200-100 i do 4tyg wino 50mg co trzeci dzień. Być może popełniłem błąd stosując tak długi cykl ponieważ waga poszła tylko do czwartego tygodnia a potem stała w miejscu, brałem dalej i nic. Tak dotarłem do końca [...]
no raczej spalacz slabiutki,a nawet zaden z niej -za to ma kilka innych dobrych wlasciwosci Z pewnością osoby odchudzające się nie mogą sobie pozwolić na niedobór karnityny, bo wtedy spalanie tłuszczu będzie zdecydowanie nieefektywne, karnityna jednak nie potrafi uwolnić tłuszczu zgromadzonego w tkance tłuszczowej Wykazano jednak szereg innych [...]
Tydzień 10 Waga: 106,4kg Obwód pasa: 113,5cm Przez dwa ostatnie tygodnie sporo się działo. W pierwszym z nich zacząłem HIIT-a, pierwszy trening poszedł, drugiego nie dokończyłem. Kondycja jest jeszcze za słaba. Robiąc 4 interwał na rowerku mięśnie odmówiły posłuszeństwa i pomimo nacisku z całej k***a siły na pedały one się dalej kręcić nie [...]
Wiadomości ogólne Witaminy są to związki egzogenne (muszą być dostarczone) i spełniające w organizmie role regulatorów (biokatalizatorów). Są to związki organiczne wytworzone przez żywe komórki roślinne. Bardzo niewielkie ilości witamin mogą być produkowane w organizmach niektórych zwierząt ... Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym [...]
OMEGA 3-6-9 W latach 70. naukowcy odnotowali z pozoru trudny do wytłumaczenia fakt, że Eskimosi, którzy jedzą codziennie duże ilości tłuszczów, rzadziej zapadają na choroby serca i nowotwory niż mieszkańcy Europy. Dokładniejsze obserwacje wykazały, że tłuszcz spożywany przez Europejczyków pochodzi głównie z mięsa oraz mleka i jego przetworów, [...]
a to dlatych co chca ograniczyć Otyłość a spożycie tłuszczu artykuł dr. n. med. Magdaleny Białkowskiej Ujemne skutki nadmiernego spożycia tłuszczu to przede wszystkim otyłość i choroby metaboliczne. Dodatkowo nadmiar spożywanego tłuszczu może powodować miażdżycę, gdyż jest ona źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Mieżdżycę [...]
DOBRE I ZŁE KALORIE Kontrola równowagi energetycznej Węglowodany dostarczające ponad 50% energii odgrywają istotną rolę w kontroli apetytu. Możliwości gromadzenia glukozy w postaci glikogenu są bardzo ograniczone i z tego względu organizm silnie odczuwa konsekwencje braku lub niedostatecznej podaży węglowodanów. Istnieją jednak-że potężne [...]
Dobroczynny błonnik Choć nie ulega trawieniu, spełnia ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dieta bogata w błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, pomaga usuwać toksyny z organizmu i zachować szczupłą sylwetkę, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nowotworom jelita. W pożywieniu są dwa rodzaje błonnika. [...]
Czekolada, smakołyk dla duszy Alpiniści i polarnicy mają ją zawsze pod ręką jako awaryjne źródło energii. Zwykli śmiertelnicy krzepią się nią, gdy dopada ich melancholia. Kojące nerwy działanie tego smakołyku jest powszechnie znane. Kto z nas w trudnych chwilach nie "pocieszał" się batonikiem? Jednak czekolada jest dobra nie [...]
Związki ze skórek cytrusów obniżają cholesterol lepiej niż leki Związki obecne w skórkach owoców cytrusowych, takich jak mandarynki i pomarańcze, mogą obniżać poziom "złego" cholesterolu skuteczniej, niż stosowane obecnie leki - zaobserwowali naukowcy z Kanady i USA. Jak podkreślają autorzy, pigułki zawierające te związki nie powinny [...]
Dużo tłuszczu, bez tłuszczu, bez węglowodanów, bez mięsa, tylko płyny, tylko warzywa ... Ty wymieniasz wszelkiego rodzaju diety, inni próbują je stosować starając się pozbyć tkanki tłuszczowej. Czasami diety działają; większość jednak jest daleka od spełnienia swoich obietnic i powoduje więcej szkód niż sukcesów. Jeśli tym, czego pragniesz, są [...]