[...] co zwiększa kaloryczność napoju. To powoduje, że białko z mlekiem nie zawsze nadaje się dobrze na diecie redukcyjnej, kiedy liczy się kalorie, a te pochodzące z cukrów prostych, do których zalicza się laktoza, są w szczególności niekorzystne z punktu widzenia odchudzania. Dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy lepsze jest więc białko z wodą.
[...] czasami kolki czy nawet wymioty. Co może być przyczyną takiego stanu? Dlaczego ten problem dotyka tylko części społeczeństwa? Co to jest nietolerancja laktozy? Co to jest laktoza? Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest laktoza. Produkty mleczne mają naturalny subtelnie słodkawy smak, który zawdzięczamy obecności węglowodanów, a dokładniej [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
[...] WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie jest to już żaden problem. Z powodzeniem możesz skorzystać z odżywek zawierających białko jaj, białko wołowe oraz całą gamę białek roślinnych. Jeśli Twoim problemem jest tylko cukier mleczny (laktoza), to wybieraj produkty z oznaczeniem „lactose free”.
Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]
[...] pozyskuje glukozę z innych źródeł węglowodanów złożonych (m.in. pieczywa, ryżu, czy makaronu), czy dwucukrów (discacharydów), takich jak sacharoza (cukier stołowy), czy laktoza (cukier mleczny). Jak działa dekstroza? Dekstroza ma szerokie zastosowanie zarówno w technologii żywności (nadaje smak słodki oraz wpływa na lepkość, wykazuje [...]
[...] Nadmiar węglowodanów otłuszcza i szkodzi zdrowiu. Podkreślam nadmiar. W o wiele większym stopniu ten problem dotyczy cukrów prostych (glukoza, fruktoza) oraz dwucukrów (laktoza, sacharoza). Wszystkie te procesy i przemiany można precyzyjnie prześledzić np. w publikacji Minga Leong Lima, Jason O’Neal Roacha „Metabolizm i żywienie – Crash [...]
Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]
[...] dla sportowca, dlatego można ją kupić za kilka złotych za kilogram. Nie pomyślałeś, dlaczego sprzedaje się ją tak tanio? Bo w największej mierze jej zawartość stanowi laktoza. Węglowodany są powszechnie dostępne i zwykle są tanie (wyjątek od reguły stanowią np. produkty pozbawione glutenu). Źródła protein takie, jak: wołowina, wieprzowina, [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
[...] w diecie powinny się zacząć od maksymalnego ograniczenia podaży cukrów prostych (glukoza, fruktoza), bardziej złożonych cukrów, jednak o szybkiej kinetyce (np. sacharoza, laktoza), tłuszczów nasyconych i trans. Ogólnie rzecz ujmując - wysokoprzetworzonej żywności. Na marginesie dodam, iż większość ludzi dobrowolnie sięga po niesamowicie silne [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Odchudzanie staje się powoli głównym celem wielu ludzi, a dla niektórych stało się obsesją. Niektórzy nawet przez kilkanaście lat nie odnoszą sukcesów na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
[...] IDEALNE POSIŁKI DLA WEGAN I WEGETARIAN Wskazówki dla początkujących wegan Czytaj etykiety Kupując żywność, sprawdź etykiety pod kątem takich słów jak kastoreum, kazeina, laktoza, podpuszczka, szelak i serwatka. Wszystkie odnoszą się do białek, zagęszczaczy i innych dodatków pochodzących od zwierząt. Bądź przygotowany Niezależnie od tego, czy [...]
Pieczywo chrupkie jest dość często spotykanym elementem w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest to produkt mocno przetworzony i zdecydowanie lepiej wybierać pieczywo tradycyjne np.: żytnie na zakwasie. Choć spożywanie chrupkiego pieczywa, od czasu do czasu, nie powinno przynieść nam problemów z sylwetką, warto mimo wszystko zwracać uwagę, co ma w [...]
[...] innych produktach nabiałowych.. Wytwarzanie tagatozy jest bardzo kosztowne oraz wieloetapowe i, jak widać, nieopłacalne. Produktem wyjściowym do wytwarzania tagatozy jest laktoza, która złożona jest z glukozy i galaktozy. Cukier mleczny jest następnie izomeryzowany w obecności wodorotlenku wapnia do postaci D-tagatozy, a z powstałej mieszaniny [...]