W XXI wieku problemem nie jest brak informacji, ale przesyt. Najbardziej słynnym „internetowym trenerem” jest prawdopodobnie V SHRED. Założenie jest proste: marketing ukierunkowany na osoby, które nie mają żadnego pojęcia o diecie, treningu i suplementacji. Dodatkowo wspomniany „guru” przedstawia ćwiczenia, których nie rozumie, a nawet nie potrafi [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna i walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Komentarz Wyniki tego eksperymentu sugerują, że podawanie BCAA zmniejsza odkładanie tłuszczu poprzez [...]
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
Jak wiadomo, zdrowy sposób odżywiania jest kluczowym elementem w dążeniu do ładnej sylwetki, zdrowia oraz lepszego samopoczucia. Jednakże konwencjonalna dieta większości z nas, w dzisiejszych czasach, nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem. Wysokoprzetworzone, kolorowe, gotowe produkty przyciągają nas swoim atrakcyjnym wyglądem, smakiem i [...]
[...] 7 mg manganu, 7 mg cynku, 2 mg miedzi. Nasiona konopi rekomendowane są przede wszystkim jako źródło pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Są polecane głównie tym, którzy nie jadają produktów odzwierzęcych. Ponadto, bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne w naszej diecie. Nasiona [...]
Na suchość skóry może wpływać wiele czynników, w tym także odwodnienie, procesy starzenia, zmiany sezonowe, alergie oraz niedobory mikroelementów. W zależności od przyczyny pielęgnuje się ją i leczy, różnymi metodami. Mogą to być lecznicze i nawilżające maści, stosowanie olejków, picie większej ilości wody czy uzupełnianie witamin i minerałów. [...]
Intensywny trening siłowy jest jednym z elementów, który stanowi sprawdzian dla naszego aparatu ruchu. Pomimo że wykonywanie ćwiczeń w sposób prawidłowy technicznie nie powinno stanowić problemu, o tyle sam wysiłek fizyczny pod znacznym obciążeniem sprawia, że stawy są poddane przeciążeniu. Oznacza to, że odpowiedni czas odpoczynku, nie tylko ma [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
Choroba Alzheimera jest chorobą wyniszczającą, która pozbawia chorującego pamięci krótkotrwałej. Z biegiem czasu ta podstępna forma demencji stopniowo postępuje do momentu, że osoby dotknięte chorobą Alzheimera nie mogą dbać o siebie, nie rozpoznają bliskich. Dieta MIND - produkty zalecane Orzechy (5 porcji w tygodniu), zielone warzywa (3 porcje [...]
Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]
Każdy z nas jest inny więc na tak postawione pytanie, najlepszą odpowiedź może udzielić jedynie konkretna i stosująca ją osoba. Ja postaram się przedstawić kilka zagadnień związanych z dietą ketogeniczną tak, aby ewentualna decyzja była w pełni świadoma. Dieta ketogeniczna - jakie suplementy mogą mieć zastosowanie? Ze względu na zmniejszone [...]
[...] pokarmów wysokobłonnikowych, produktów mlecznych dla osób z nietolerancją laktozy oraz potraw ostrych i tłustych może przynieść ulgę. Suplementacja, obejmująca probiotyki, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i minerały, L-glutaminę oraz kurkuminę, wspiera zdrowie jelit i redukcję stanu zapalnego. Źródła: [...]
W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]
[...] tłuszczów nasyconych, niż nienasyconych, membrany komórek są bardziej sztywne. Sytuacja ta jest całkowicie inna, gdy dieta jest bogata w wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Jedna grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to kwasy omega-3. Wpływa ona szczególnie na płynność błony komórkowej, a do tego ma działanie [...]
[...] diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty odzwierzęce. Jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, [...]
[...] lipazą/esterazą cholesterolową, z kolei u Mutschlera nazywa się ją lipazą wrażliwą na hormon). ATGL rozbija molekuły trójglicerydów tworząc diacyloglicerol i wolne kwasy tłuszczowe (diacyloglicerol + WKT). HSL odpowiada za rozbijanie drugiego łańcucha tłuszczowego (powstaje monoacyloglicerol + WKT). Z kolei katabolizm monoacylogliceroli [...]
[...] źródła potwierdzają, że faktycznie tak się dzieje. 6. Tłuszcze obfitujące w omega-6 Kwasy tłuszczowe są niezbędnym elementem zbilansowanej diety. Zazwyczaj jednak to kwasy tłuszczowe omega-6 dominują w naszych posiłkach, a to z kolei sprzyja stanom zapalnym. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne i ich ilość w diecie [...]
[...] z posiłków: miał on 880 kcal - było to ciasteczko z 250 ml napoju mlecznego o smaku truskawkowym, łącznie 16 g protein, grupa jedząca tłuszcze nasycone lub jednonienasycone kwasy tłuszczowe otrzymała w porcji 51 g tłuszczów oraz 88 g węglowodanów, grupa „wysokich węglowodanów oraz niskich tłuszczów” otrzymała 21 g tłuszczów oraz 158 [...]