[...] i mięśniowego oraz sercowo-naczyniowego. Nie rezygnując z mięs i produktów odzwierzęcych łatwiej też jest zaspokoić zapotrzebowanie na kwas eikozapentaenowy (EPA), żelazo, jod czy witaminę D. Źródła: Alwarith J, Kahleova H, Rembert E, Yonas W, Dort S, Calcagno M, Burgess N, Crosby L, Barnard ND. Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: [...]
Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]
[...] oraz Koreańczycy wierzą w cudowne właściwości tych glonów. Te wodne warzywa zawierają w sobie nawet do 20 razy więcej minerałów niż warzywa hodowane na lądzie. Bogate są w jod, który wspomaga pracę tarczycy. Algi morskie stosowane są również w celach upiększających. Poprawiają jakość i elastyczność skóry. Są również bogate w szereg witamin, [...]
[...] powstawaniu raka. W burakach znajdziemy również celulozę, pektyny, wiele witamin i minerałów między innymi: B1, B2, B12, C, miedź, magnez, potas, żelazo, fosfor i jod. Tak bogaty skład sprawia, że buraki znajdują się na liście super pokarmów, których przypisuje się zdolność leczenia i zapobiegania wielu chorobom. Buraki mogą poprawiać [...]
[...] dietę roślinną i unikaj produktów przetworzonych. Diety wyłącznie roślinne są często ubogie w niektóre składniki odżywcze, w tym żelazo, witaminę B12, jod, wapń i witaminę D. Forma żelaza, którą otrzymujesz z pokarmów roślinnych, zwana żelazem niehemowym, nie jest tak dobrze wchłaniana, jak żelazo hemowe z produktów [...]
[...] dlatego warto starannie planować posiłki lub rozważyć suplementację. Diety wegańskie i ścisłe wegetariańskie są również zwykle ubogie w witaminę D, żelazo, wapń, cynk, jod i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Chociaż niektóre z tych składników odżywczych można znaleźć w źródłach roślinnych, to na diecie wegańskiej ciężko jest uzyskać [...]
[...] na m.in. szybsze osiąganie postępów, czy zabezpieczenie przed kontuzjami. Oprócz wymienionych wcześniej elektrolitów warto zwrócić uwagę również na cynk i żelazo, selen i jod, czy mangan i miedź. Zawsze należy porównywać dzienne jadłospisy do norm dotyczących zapotrzebowania i dokonywać niezbędnych modyfikacji. Największe zagrożenie z punktu [...]
[...] niedobór snu. 9. Uważaj na goitrogeny Goitrogeny są substancjami w niektórych środkach spożywczych, które zakłócają produkcję hormonów tarczycy przez zakłócanie wchłaniania jodu. Na liście pokarmów bogatych w goitrogeny znajdziemy brokuły, kalafior, jarmuż, szpinak, soja, orzeszki ziemne, brzoskwinie i proso. Osoby z niedoczynnością tarczycy [...]
[...] zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, nierozpuszczalnego w wodzie. Poprawiają perystaltykę jelit, ale też dostarczają wiele cennych witamin i minerałów - witaminy z grupy B, magnez, żelazo, miedź, potas, cynk, jod. Mają jednak sporo fosforu, co akurat jest ich wadą, ponieważ w naszej diecie pierwiastek ten występuje w nadmiernych ilościach.
Czy wiecie, które państwa uchodzą za najzdrowsze? Jednym ze wskaźników jest długowieczność i biorąc pod uwagę ten czynnik można wyróżnić pięć państw – Monako, Japonię, Singapur, Hiszpanię i Grecję. Co decyduje o tej niezwykłej długowieczności w tych krajach? Singapur Singapur jest kolejnym krajem obdarzonym długowiecznością – średnia długość [...]
[...] są szczególnie prawdopodobne u osób uczulonych na pokrewne rośliny, takie jak chryzantemy, nagietki i stokrotki. Jeśli jesteś uczulony na rośliny nagietkowe, stokrotki lub jod, unikaj mniszka, aby zapobiec potencjalnym reakcjom alergicznym. Jeśli obecnie stosujesz inne leki, poczekaj 2-3 godziny przed spożyciem mniszka lekarskiego, ponieważ [...]
[...] Najczęściej można spotkać się z brakami dietetycznymi w zakresie witaminy B12 i D, niektórych minerałów, wśród których warto wymienić: cynk, żelazo, selen, wapń oraz jod. Mimo tego, że niektóre rośliny zawierają dużą ilość kwasów wielonienasyconych omega-3, to jednak ich stopień wykorzystania przez nasz organizm jest niezwykle [...]
Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]
Jeszcze kilka lat wstecz o dietach wegańskich w sporcie było całkiem cicho. Oczywiście nie są one żadną nowością. Praktykuje się je praktycznie od zarania istnienia ludzkości. To jednak ostatnie wynalazki technologiczne, a zwłaszcza pojawienie się mediów społecznościowych, a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie [...]
[...] ma miejsce w przypadku diety wegańskiej, może rodzić pewne niedobory. Dietetycy zwracają tutaj uwagę na możliwe niedobory witaminy D i B12 oraz minerałów tj. żelazo, wapń, jod selen i cynk. Często tę listę uzupełnia się o specyficzny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych - omega-3. Oczywiście te niedogodności nie są nie do przezwyciężenia, [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
[...] prowadzenia zdrowego trybu życia, poproś lekarza, aby dał Ci skierowanie na pełny panel tarczycowy i nie ograniczaj się do badania samego TSH i T4. Upewnij się, że twoja dieta zawiera odpowiednią ilość selenu, cynku, żelaza i jodu. Zwróć uwagę na funkcjonowanie twoich jelit. Tarczyca naprawdę jest głównym gruczołem, jeśli chodzi o metabolizm.
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]