[...] trzech makroskładników. Od momentu spożycia posiłku proteinowego do pełnego wykorzystania zawartych w nim aminokwasów może minąć nawet 5 godzin. Białka najpierw wraz z jedzeniem wędrują do żołądka, skąd poprzez krwioobieg przedostają się do wątroby, którą opuszczają również przez krwioobieg i zostają wykorzystane do określonych procesów, [...]
Większość odchudzających się ludzi unika spożywania posiłków po godzinie 18:00. Jest to jeden z najsilniej zakorzenionych mitów. Mówi on o tym, że jedzenie wieczorem i w nocy tuczy. Wg licznych badań naukowych sytuacja wcale nie jest klarowna. Tymczasem: w badaniu z 2007 r. Nonino-Borges CB i wsp. przeprowadzonym na grupie 12 otyłych kobiet [...]
Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
[...] muszę wykluczyć z diety pieczywo? A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Węglowodany: czy wszystkie są równie dobre? Nie. Wiele zależy od tego, w jaki sposób przygotowujesz jedzenie. W czasie obróbki termicznej często w pokarmie powstaje akryloamid. Zgodnie z klasyfikacją IARC jest to substancja, która ma prawdopodobne działanie rakotwórcze. Wg [...]
[...] w dyskusji o znaczeniu śniadania w kontekście odchudzania. Pozostałe odnosiły się do innych obserwacji, punktów końcowych lub nie były powiązane (np. sugerowano, iż jedzenie śniadania zapewnia energię na cały dzień, pozwala na efektywniejszy trening lub „iż w badaniach Schlundta zapewniono porady żywieniowe, podkreślając wagę śniadania w [...]
[...] jak się okazuje, mógł być jej najważniejszym składnikiem. Nadal wielu naukowców twierdzi, iż cholesterol jest wyjątkowo szkodliwy dla zdrowia. J. David Spence przyrównał jedzenie jajek do palenia papierosów. Autor twierdzi, iż promowanie jajek jest wielkim spiskiem producentów jajek. Dziwne, iż jajka są podstawą diety większości kulturystów. [...]
Z wielu względów nie jesteś w stanie trenować jak profesjonalni kulturyści. Często dzieje się tak dlatego, iż zawodowcom przypisywane są objętości treningowe, których nie da się powtórzyć. „Oficjalne programy” są wielokroć obszerniejsze, niż to, co faktycznie robi zawodnik na treningu. Taki PR robi się, aby wzbudzić zainteresowanie i szacunek u [...]
[...] jest dobre tylko dla biegaczy, a nie nadaje się np. dla osób trenujących sporty walki (np. pod rywalizację w MMA oraz brazylijskim jiu-jitsu). Cardio z rana usprawiedliwia jedzenie w McDonald’s, KFC czy Pizza Hut Tak, wierzysz w to, iż „zrobiłeś trening, więc czas na ulubione przysmaki”. Dlatego zjadasz 1000-2000 kcal w postaci pizzy, [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
Z niewiadomych względów kulturyści, strongmani i „fitness guru” mediów społecznościowych nie tylko powielają mity, ale też wprowadzają potężne zamieszanie, powtarzając zwyczajne kłamstwa. Niedawno Eddie Hall stwierdził, iż w trakcie martwego ciągu pracują włókna wolnokurczliwe, co jest fizjologicznie niezwykle mało prawdopodobne, bo nikt nie używa [...]
[...] mych słów badania. Jak organizm reaguje na podawanie dużych ilości białka zwierzęcego? W historycznych badaniach z 1966 r. Johna C. Floyda i wsp. ustalono, iż nawet zjedzenie 500 g wołowiny (~765 kcal) lub 500 g wątroby z kurczaka (odpowiednio 8 i 10.2 g leucyny) nie ma aż takiego wpływu na wyrzut insuliny. Po takim potężnym, [...]
[...] wiadomości, dane bez podparcia naukowego lub wręcz nieistniejące eksperymenty. A kto próbuje weryfikować dane pochodzące np. z infografik lub chwytliwe nagłówki? Czy jedzenie owoców sprzyja cukrzycy? W okresie od czerwca 2004 r. do lipca 2008 r. w ogólnokrajowym badaniu wzięło udział 0,5 miliona dorosłych w wieku 30-79 lat (średnio w [...]
[...] trening siłowy dla osób odchudzających się w dużej części pójdzie na marne, jeśli zalejemy ciało węglowodanami i tłuszczami przed i po wysiłku (szczególnie mam tu na myśli jedzenie słodyczy, ciastek, fast food czy innych wysokokalorycznych przekąsek). To samo dotyczy aerobów czy interwałów, nie powinny być wykonywane zaraz po [...]
[...] do Kalifornii, aby „żyć marzeniem”. Jego żona Becca była u jego boku, kiedy odszedł spokojnie, bez bólu. Zawsze będę wdzięczny za wspólnie spędzony czas, treningi, śmiech, jedzenie, podróże. Spoczywaj w pokoju, bracie". Kariera Toma rozpoczęła się, gdy skontaktował się z trenerem Chadem Nichollsem, który trenował wiele znanych nazwisk. Kiedy po [...]
[...] ze sobą pewną ilość energii, ale to wcale nie byłoby najgorsze. Często z piciem łączy się spożywanie tłustych i bogatych w węglowodany pokarmów. Niejednokrotnie jest to jedzenie bez wartości np. fast food. Dodatkowo alkohol sprzyja otłuszczeniu sylwetki, zaburzając stężenia testosteronu i estrogenów oraz blokując utlenianie kwasów [...]
[...] interwałowy może pomóc w redukcji, jeśli masz już na tyle dobrą kondycję, aby znieść wysokie tętno robocze typowe dla interwałów beztlenowych. Z badań wynika, że 2 tygodnie treningu interwałowego (sprinty) zwiększają wrażliwość insulinową do 3 dni po sesji. Wykorzystaj to, ale nie na jedzenie słodyczy, bo one zniweczą sens wykonywania interwałów.
[...] podejście żywieniowe jest tutaj tak samo istotne, jak w przypadku redukcji. Wydaje się, że podczas "robienia masy" częściej można pozwolić sobie na ponadprogramowe jedzenie, a kilka "cheatów" w tygodniu jest czymś normalnym. Najczęściej kończy się to tym, że zdobyta masa jest fatalnej jakości, a kolejna redukcja mysi być przeprowadzona [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń trenowały tylko górę [...]