[...] zrobił się płaski, a następnie imponował tzw. kaloryferem? Poznaj 5 prostych kroków, które należy wykonać w drodze do upragnionego kształtu... Odpoczywaj Kolejny błąd, jaki popełniają osoby trenujące, to zbyt częste "atakowanie" mięśni brzucha. Niektóre stare systemy treningowe, jak A6W, polecają wykonywać trening brzucha codziennie, co [...]
[...] się z chorobami zwyrodnieniowymi stawów. Z czego to wynika? W głównej mierze determinuje to wiek, wraz z którym spada produkcja naturalnego kolagenu oraz poziom aktywności, jaki i praca fizyczna, wpływają na uszkodzenia/zużycie chrząstek i więzadeł. Również brak ruchu i zła dieta, mogą pośrednio wpłynąć na powstawanie zwyrodnień i odczuwanie [...]
[...] nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby jakoś przetrwać do [...]
Melatonina jest hormonem, który w suplementacji stosowany jest do walki z bezsennością i innymi zaburzeniami, które wpływają na jakość snu. Znajduje ona swoje zastosowanie u osób w wieku starszym, jak i u osób młodych, które mają problemy ze snem ze względu np. na stres czy zmianę stref czasowych podczas podróży. Co warto zapamiętać? Melatonina [...]
[...] okolicznej społeczności, uzyskanie najświeższych produktów i zmaksymalizowanie ich wartości odżywczej produktów. Robisz wtedy także coś pozytywnego dla środowiska. To korzystne rozwiązanie dla Ciebie, Twojej społeczności i rolników w Twojej okolicy. Poznaj swoją okolicę i zobacz, jakie masz możliwości na zakup świeżych, sezonowych produktów.
[...] absolutnie niezbędnym do odmładzania populacji fibroblastów i bodźcowania tej populacji do efektywnej produkcji kolagenu i elastyny. Trzy w jednym I w ten sposób już jakiś czas temu zyskaliśmy na gruncie naukowym potwierdzenie powszechnego przekonania, że systematyczne uzupełnianie kolagenu łatwo przyswajalną formą tego białka może [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
[...] z Twoich ubrań. Sztuczne tkaniny nie zapewniają odpowiedniego przepływu powietrza i sprawiają, że szybciej się pocimy. Warto zwrócić uwagę na to, w co się ubieramy i w jakiej pościeli śpimy. Po piąte zadbaj o swoją dietę. Każdy wie, że od tego, co jemy, zależy wiele kwestii – od zdrowotnych po wizualne. Warto też wiedzieć, że dieta wpływa [...]
Wydawać by się mogło, że jelita i kości mają ze sobą niewiele wspólnego. Rozwój badań naukowych nad funkcją naszych jelit jest obecnie na tyle zaawansowany, że dysponujemy wieloma danymi na temat niezwykłych właściwości układu pokarmowego. Dane te potwierdzają, że około 70% naszej odporności uwarunkowane jest od kondycji jelit. Można z powodzeniem [...]
[...] kruchości. Warto również zaznaczyć, że osteoporoza powoduje prawie dziewięć milionów złamań rocznie na całym świecie, a ponad połowa z nich występuje w Ameryce i Europie. W jaki sposób ananas może wspomóc walkę z tą chorobą? Ten niezwykły owoc jest bogaty w witaminę C. Dwa plastry ananasa (około 165 g) pokrywają prawie 90% zapotrzebowania [...]
Wspomaganie opalania można rozumieć dwojako. Pierwszy sposób, w jaki można usprawnić „łapanie” kolorytu skóry, to ochrona przed negatywnymi skutkami nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Drugim sposobem z kolei jest wsparcie produkcji barwników skórnych, czyli melanin, jednak w tej kwestii sytuacja nie jest tak prosta, jak w przypadku [...]
[...] w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? Przyjrzyjmy się kluczowym składnikom orzechów. Tłuszcze nienasycone Nie wszystkie tłuszcze są złe. Niektórych z nich [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
[...] Wnioski Badania epidemiologiczne takiej jak powyższe pokazują związki pomiędzy różnymi stanami w organizmie. Inne badania sugerują, że witamina D wpływa na sposób w jaki mięśnie radzą sobie z tłuszczem i energią i jest bardzo prawdopodobne, że niski poziom witaminy D jest rzeczywiście mocnym czynnikiem w otyłości i warto zadbać o jego [...]
Witamina C ostatnimi czasy doznała, jak gdyby renesansu, a osoby zachwalające jej wysokie dawki przy suplementacji, przypisują jej szereg właściwości, które czasem urastają do rangi panaceum. Niestety jak się okazuje, wykorzystanie witaminy C w formie oralnej w dawkach, które grubo przekraczają po kilka gramów na dobę, nie do końca jest [...]
[...] sprzyjać rozwojowi ciężkiego zapalenia płuc, szczególnie u osób w wieku podeszłym i z poważnymi problemami zdrowotnymi, współistniejącymi z infekcją. Sposób na glutation W jaki sposób możemy zadbać o wysoki poziom glutationu w sezonie grypowym? Są trzy sposoby… Na rynku znajdziemy gotowe suplementy glutationu, którymi możemy uzupełniać ten [...]
Niekiedy napotykamy na swojej ścieżce takie osoby, które są aktywne sportowo, mimo to waga ani drgnie. Deklarują one trzymanie ścisłej diety, ich trening również wyglądają dobrze, ale mimo to sylwetka pozostaje bez zmian. Czym to może być spowodowane? Poniżej zostały przedstawione 3 powody, dlaczego tak się może dziać. Trening siłowy możemy [...]
[...] w Austrii, podczas gdy w okresie letnim od 23 do 35 ng/mL, a uśrednione roczne wartości podano jako 25 ng/mL we Francji. Ok, myśleć, iż te dane są spreparowane, ale jaki interes mają w tym setki naukowców? Wszystkim nagle zależy na sprzedaży witaminy D? Jeśli bardzo chcesz, w każdym laboratorium da się zmierzyć stężenie 25(OH)D. [...]
[...] w ramach układania i prowadzenia diety. Umiejętność panowania i zachowania odpowiedniego bilansu między tymi hormonami może mieć bardzo korzystny wpływ na kształtowanie naszej sylwetki. Nie ma czegoś takiego jak zły hormon, grelina i leptyna są neutralne, a to jak na nas działają, w dużym stopniu zależy od nas i trybu życia, jaki prowadzimy.
Wybór suplementów na cykl kreatynowy zazwyczaj podyktowany jest tym, jaki posiadamy na niego budżet. Dobrą informacją jest to, że niekoniecznie musimy być zasobni w gotówkę, a wystarczy już 100zł, aby zrobić cykl, który dostarczy nam sporo efektów. Ważne jest również, aby dobrać odpowiednią suplementację do potrzeb osoby trenującej, uwzględniając [...]