Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]
[...] Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko Tłuszcze [...]
[...] dysponujące często bardzo dobrymi sylwetkami opowiadają niesłychane herezje dietetyczne. Dlaczego? Gdyż stosują programy opracowane przez kogoś innego, czyli jedzą tak, jak im nakazano, bez zrozumienia rozkładu posiłków lub ich celu. W czasach Doriana Yatesa nie było tak łatwo. „Cień” wspomina, iż sam musiał być ekspertem od [...]
[...] przez noradrenalinę (wpływ na reninę) SNRI np. sibutramina, wenlafaksyna (lek przeciwdepresyjny). Sibutramina – wycofana od 2010 r., jednak nadal często spotykana jako nielegalny dodatek w chińskich ziołach odchudzających. Należy do grupy SNRI (ang. serotonin and noradrenaline reuptake inhibitor). Działanie: blokuje wychwyt [...]
[...] przeczytać w dodatku do artykułu, pod częścią główną. W jednym z badań przedstawiciele firmy oferującej wyroby detoksykujące, oczyszczające itd. nie potrafili powiedzieć, jakiego rodzaju toksyny rzekomo usuwają ich produkty. Anonimowy autor napisał: „Znajdujące się w naszym organizmie toksyny to nic innego jak substancje chemiczne”. W [...]
[...] na układ sercowo-naczyniowy, wykazuje oddziaływanie przeciwzapalne. Jeśli okaże się, iż ma także wpływ na wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny, tym lepiej - przyda się, jako dodatek do „termogeników”. Aronia w badaniach in vitro wykazała największy wpływ na „wymiatanie” wolnych rodników (stres oksydacyjny), co obrazuje ta grafika: Ma to [...]
[...] poprawy wyniku sportowego. Dziesiątki razy udowadniano, iż kofeina pochodząca z kawy nie zwiększa osiągów sportowych. Dlaczego? Bo ma znaczenie, skąd ta kofeina pochodzi i jakie inne związki jej towarzyszą w porcji. Poza tym część ludzi bardzo słabo reaguje na kreatynę, kofeinę czy inne związki ergogeniczne. W przypadku kofeiny w grę wchodzi [...]
[...] poziom glukozy we krwi na czczo i zmniejsza insulinooporność. Izorhamnetyna - O-metylowany bioaktywny związek występuje powszechnie w roślinach leczniczych, takich jak Oenanthe javanica (pietruszka japońska), Hippophae rhamnoides (znany również jako Rokitnik zwyczajny) i Ginkgo biloba (powszechnie znany jako miłorząb). Ten flawonoid [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] od razu wprawiają człowieka w uśmiech, miękkie, soczyste, po ugryzieniu w środku wypływa słodkie nadzienie. Minusy: duży udział cukru oraz syropu glukozowo-fruktozowego, jak na żelki skład nie jest najgorszy. Małe opakowanie, które szybko znika. Cena: około 2,70 zł za opakowanie 90 g. Wniosek Z tych najbardziej dostępnych najmniejszy udział [...]
[...] na jej temat). Obecnie wiadomo, że jej główną rolą jest udział w odpowiedzi immunologicznej i reakcji zapalnej oraz w krwiotworzeniu. Naukowcy spekulują, iż zarówno IL-6 jak i TNF-alfa mają wpływ na glikogenolizę oraz lipolizę, przez co organizm uzupełnia swoje zasoby energetyczne (rozbija zmagazynowany glikogen mięśniowy, wątrobowy oraz [...]
[...] dostarczy 50 kcal, w tym: 1,5 g białka 0 g tłuszczu 11 g węglowodanów (w tym 11 g cukrów) 0 g soli. Plusy: produkt jest ogólnodostępny, o bardzo ciekawym kolorze, jako deser podany na imprezie wzbudza zachwyt w gościach. Minusy: obecność cukru oraz błękitu brylantowego, który jest syntetycznym barwnikiem, dopuszczalna dzienna dawka [...]
[...] choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, które dostarczają nam jedynie sporej ilości sodu. Co więcej, łatwo zjeść ich dużą ilość, gdyż są [...]
Ołów (Pb; łac. plumbum) jest wykorzystywany od wieków. Najbardziej jaskrawym przykładem było stosowanie ołowianego pudru. Egipcjanie stosowali Pb w medycynie, jako środek poronny oraz jako czernidło do brwi i rzęs (w postaci siarczku ołowiu). Nie była to zresztą jedyna trucizna: kobiety przez setki lat stosowały alkaloidy z atropa belladona [...]
Spożywanie suplementów diety w celu poprawy wydajności treningowej jest popularne wśród zarówno sportowców, jak i osób trenujących rekreacyjnie, a azotany (NO3-) z buraków są tutaj doskonałym przykładem. W wielu badaniach zaobserwowano, że suplementacja NO3− może poprawić siłę i moc mięśni oraz wydolność organizmu w różnego rodzaju aktywnościach. [...]
Prawdopodobnie każdemu wielokrotnie zdarzyło się mieć problemy z poruszaniem się dzień lub dwa dni po mocnym treningu. Kiedy doskwiera Ci silny ból mięśni, gdy wstajesz, chodzisz, siadasz na toaletę lub podnosisz swoją torbę, prawdopodobnie masz do czynienia z DOMSami, czyli opóźnioną bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią [...]
[...] nam, dostępne w szerokiej gamie produktów, napoje zero. Wybór jest spory i bez wątpienia każdy może znaleźć coś dla siebie w chwilach chęci zaspokojenia ochoty na słodkie, jak i pragnienia. Sorbinianu potasu dopuszczalna dawka wynosi 25 mg/kg masy ciała. Niestety nie jest wykazane, jakie ilości stosowane są w analizowanym napoju. W nadmiarze [...]
[...] chrzanu, jego smak jest bardzo wyrazisty, idealnie ostry, wspaniale komponuje się z roladkami zawijanymi z kurczaka z chrzanem i żurawiną, ale też bardzo dobrze smakuje jako baza sosu chrzanowego z dodatkiem domowego majonezu. Mały udział soli w produkcie. Minusy: wysoka cena, produkt nie jest ogólnodostępny, zakupić go można tylko online. [...]
[...] z jej prozdrowotnych właściwości, ale też niech dzięki jej liściom oraz korzeniowi nasze dania wzbogacą się o ciekawy smak i wygląd. Od wieków pietruszka stosowana była jako roślina stricte lecznicza. W starożytności wierzono nawet, że daje wielką moc, szybkość oraz że jej spożywanie pobudza sprawność umysłową i koncentrację. Silne [...]
[...] i usprawnią odporność organizmu, ale też wspomogą układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Pigwa króluje jesienią! Może jeszcze nie jest aż tak popularna, jak inne owoce, ale zdecydowanie warta uwagi i wykorzystania w kuchni. Dlatego polecam skosztować, jak smakuje ten wyjątkowy owoc i sprawdzić we własnej kuchni, co można z [...]