[...] również pochdzi z Izraela i choć nie ma aż tylu fanów, co jej koleżanki po fachu, zdecydowanie zasługuje na uwagę. Na jej instagramie znajdziecie zdjęcia z podróży i selfies w mundurze. Może po prostu chce poświęcić się pracy, którą kocha, a ilość fanów nie jest dla niej tak ważna. Trzeba jednak przyznać, że Anya najbardziej wpadła nam w oko...
[...] Warto przypomnieć, iż wg historycznego badania Elizabeth G. Frame, po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) do 8 h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). Dlatego niekoniecznie panika związana z katabolizmem powysiłkowym jest uzasadniona, szczególnie dla [...]
[...] Odpowiada to przybliżonemu średniemu spożyciu dodanych cukrów wynoszącemu około 100–200 g dziennie, przy średnim dziennym spożyciu fruktozy wynoszącym 83,1 g (katastrofalna ilość, biorąc pod uwagę niską dostępność fruktozy w naturalnym środowisku). Cukier i sól - zabójczy duet Wydaje się, iż zarówno spożycie cukru, jak i soli mają znaczenie dla [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] rodzaj pracy czy objętość treningu. I tak odnoszone są spektakularne sukcesy. Nawet przy kiepskim lub wręcz źle ułożonym treningu początkowo efekty są znakomite. Dodatkowo ilość tkanki tłuszczowej zmniejszyła się o 2,2%. I to wszystko w warunkach, gdy poziom testosteronu całkowitego (ang. total testosterone) wynosił średnio 19,3 ng/dL, czyli [...]
Podejście do treningu kulturystycznego ewoluowało w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Zmieniało się również stosowanie zaplanowanej przerwy po danym cyklu treningowym. Przykładowo w książce Arnolda Schwarzeneggera „Nowa encyklopedia kulturystyki” nie znalazłem żadnych informacji na temat roztrenowania, a ogólne zalecenia dotyczące odpoczynku [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Większość informacji przekazywanej na siłowniach okazuje się nie mieć podstaw naukowych, a część jest sprzeczna nie tylko z podstawową wiedzą, którą każdy powinien wynieść ze szkoły, ale nawet ze zdrowym rozsądkiem. Dlatego z reguły odradzam konsultacje w klubach, szczególnie jeśli kwestia dotyczy np. profilu hormonalnego, zdrowia czy nawet [...]
Jedzenie, trening, codzienne funkcjonowanie – wszystko ma ciemną i jasną stronę. W XXI wieku pojawiło się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) [...]
[...] g białka + 0,6 g węglowodanów) i wynosiło 18.4 ± 2.9, w grupie białka + małej ilości węglowodanów uzyskano wynik 3.7 ± 0.5, w grupie samego białka 1.5 ± 0.2. Co ciekawe, ilość białek rozpadających się w organizmie, syntetyzowanych oraz stopień oksydacji substratów nie różniły się pomiędzy grupami. Jednak ciężko uznać za reprezentatywne osoby [...]
Utarło się wiele mitów dotyczących stężenia testosteronu. Niedawno przeczytałem, iż diety niskowęglowodanowe powodują spadek stężenia testosteronu. Podsumowanie Nie jestem zwolennikiem żadnych skrajności, bo nigdy nie są one zdrowe. Każdy musi sam znaleźć swoją drogą i dietę dopasowaną do profilu hormonalnego, wieku i aktywności sportowej. Nie [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne. Dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, w tym także pracy mózgu. Jest to też jeden z najdokładniej przebadanych suplementów, dzięki temu mamy dostęp do wielu informacji i badań naukowych. Omega-3 są dobre dla Twojej skóry DHA to także składnik strukturalny Twojej skóry. Odpowiada za [...]
W dzisiejszych czasach co drugi trenujący mężczyzna chce wyglądać co najmniej jak model z okładki gazety sportowej, a niektórzy aspirują do bycia kulturystami. Kobiety też ciągle chcą coś „poprawić”, niektóre całe dorosłe życie są na diecie. Jakie rzeczy mogą znacząco zmieniać reguły gry? Jest bardzo dużo takich elementów, w tym krótkim tekście [...]
[...] ucinając sód na pewien czas. Wszystko siedzi w głowie Nasz organizm jest bardzo inteligentny, nie tylko potrafi pozbyć się nadmiaru sodu, ale potrafi też kontrolować ilość przyjmowanego sodu w naszej diecie. Tezę tę potwierdzają liczne badania. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego UCD przeprowadzili badania, aby sprawdzić, w jakim [...]
[...] wysuszona, sproszkowana serwatka. Czy związku z tym produkt nadaje się dla sportowców? Porównajmy: Serwatka białkowa wg specyfikacji ma > 10 % białka, ale z reguły jego ilość nie przekracza 13%. Białko serwatkowe (np. standardowe WPC, koncentrat białek serwatkowych w proszku WPC 80 Instant) ma 81% białka (w suchej masie). Serwatka białkowa [...]
[...] zwiększyły przebiegany dystans o 48.6% (671.8 m), w porównaniu do grupy kontrolnej , wzrost kurczliwości serca, transport i utlenianie kwasów tłuszczowych, zwiększona ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych w serum, szczególnie wielonienasyconych, efekt jeszcze silniejszy, jeśli stosowanie preparatu połączono z treningiem fizycznym, [...]
W ostatnim czasie rozmaici autorzy prześcigają się w tworzeniu sprzecznych z wiedzą naukową teorii dotyczących testosteronu. Może warto byłoby uporządkować informacje i odsiać pewne mity, masowo powielane w sieci. Oto jedno z opracowań: „Testosteron – klucz do męskości”. Ze względu na nagromadzenie nieprawdziwych informacji, wyciągnąłem tylko [...]
W świecie sportów siłowych wiemy, jak ważna jest dieta oraz dostarczenie wszystkich makro- i mikroelementów. Nikt nie zaprzeczy, że ilość i jakość białka jest szczególnie ważna u osób aktywnych, a w szczególności w branży kulturystycznej. Najczęściej w naszej diecie to właśnie mięso gra istotną rolę, dzięki niemu możemy w łatwy sposób dostarczyć [...]
[...] warzyw o niskim indeksie glikemicznym wiąże się z mniejszym przyrostem masy ciała na przestrzeni lat. Warzywa te zawierają wiele substancji odżywczych oraz sporą ilość błonnika. Co oznacza, że łatwo zaspokajają głód, dostarczając przy tym niewielką ilość kalorii. Brokuły to źródło żelaza, wapnia, błonnika, witaminy C, a także pewnych [...]
Tak, redukcja tkanki tłuszczowej bez wykonywania aerobów jest możliwa. Dlaczego? Gdyż zmiany w sylwetce zależą w największej mierze od przyjętego deficytu kalorycznego, czyli stosowanej diety. Interwały nie są wcale „tajną bronią” w walce z tłuszczem, gdyż bez zmiany stylu życia oraz wdrożenia diety będą nieskuteczne. Najlepsze formy interwałów [...]