[...] tłuszcz śródmięsny i śródtkankowy, gdyż wpływa na cechy organoleptyczne potraw z mięsa. Składniki mineralne mięsa to głównie fosfor, żelazo i magnez, występujące w wiekszych ilosciach. Witaminy wystepujące w mięsie to witaminy z grupy B, przede wszystkim witamina B1, B2 i BP. Najwiecej witaminy B1 i B2 zawiera mięso cielęce i wieprzowe. [...]
Witam ! Ostatnimi czasy postanowiłem urozmaicić swoją dietę jedzenie 4x ryżu brązowego xczasu męczy :Dz Nie kupywałem nigdy pieczywa więc jestem zielony w tym temacie Lecz wpadła mi w oko BUŁKA FITNESS z lidla Skład: Bułka śniadaniowa Fitness - Lidl Masa netto: 80 g Skład: mąka pszenna 46.8%, woda 26.9%, mąka żytnia 13%, słonecznik 4%, soja 4%, [...]
Witam, mam mały problem. Mianowicie niepokoi mnie częste wypróżnianie się (nawet trzy razy dziennie) bardzo częste gazy oraz wzdęcia. Nie wiem czym to może być spowodowane. Zastanawiałem się nad tym długo i doszedłem do wniosku, że może tak się dziać ze względu na dużą ilość błonnika w mojej diecie. Myślałem także, że przyczyną może być bardzo [...]
Ten tekst ma na celu pomóc tym, którzy mają problemy ze zrozumieniem zasad układania diety, mamy nadzieję że okaże się przydatny. Artykuł ten jest wspólnym wirtualnym dzieckiem Verony i Tyki , a inspiracją do jego powstania były liczne posty koleżanki Pakowac, której autorzy serdecznie dziękują za natchnienie i motywację do pracy oraz życzą [...]
W ramach wstępu z góry zaznaczam, że treść tego postu przeznaczona jest głównie dla przedstawicielek płci pięknej ( a w każdym razie piękniejszej ), które często trafiają na SFD w poszukiwaniu złotego środka na stracenie kilku(nastu) zbędnych kilogramów, a nie do końca znane są im podstawowe zasady zdrowej i przed wszystkim skutecznej, (a więc [...]
Chciałem Was zapytać czy zwracacie uwagę w swoich dietach na ilość błonnika i cukrów prostych? 1. U mnie wygląda to tak, że w diecie 2800 kcal około 10-11% energii (70-80g dziennie) pochodzi właśnie z cukrów prostych. Głównie z owoców, warzyw i piwa 0%. Nie mam w diecie absolutnie żadnych napojów słodzonych i słodyczy, a wartość 10-11% i tak [...]
Ostatnie dwie dekady badań z zakresu technologii żywności dostarczyły wiele nowinek pozwalających na produkowanie coraz to smaczniejszych słodyczy z jak najbardziej neutralnym wpływem na zdrowie. Stopniowo cukier i olej palmowy odchodzą do przysłowiowego lamusa, a doskonałym przykładem na ich zbędność są m.in. ciastka karmelowo-czekoladowe. [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
Wbrew obiegowym opiniom, tzw. genetyka nie jest jedynym determinantem przeżywalności i ryzyka, na jakie jest narażona dana osoba. Nie można wszystkiego tłumaczyć posiadaniem tzw. „złych genów”. W jednym z badań wzięto pod uwagę wskaźniki umieralności z powodu raka piersi, prostaty, jajników i jelita grubego, pochodzące z lat 1978–1979 z ~26-30 [...]
Na pewno spotkaliście się z nadal modnym „oczyszczaniem organizmu” czy „dietą detoksykacyjną” lub ofertą „oczyszczającej diety sokowej”. Niestety rzadko praktyki te oferują trwałe efekty i mogą sprawić, że nabawisz się sporych niedoborów żywieniowych. Oczywiście znajdą się osoby, które po kilkudniowej monotonnej przygodzie z piciem soków zaczną [...]
Naukowcy od dawna wspierają się, co jest przyczyną postępującej „pandemii” otyłości. Cześć badaczy główny problem z tym, że (jako społeczeństwo) coraz szybciej tyjemy, upatruje w zwiększeniu ilości spożywanych pokarmów zawierających węglowodany/cukry. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, który może ograniczać odczucie głodu. Te czynniki mogą mieć [...]
Pewnie nie raz znalazłeś się w sytuacji, gdy musiałeś zjeść lub kupić sobie coś do jedzenia w pośpiechu. Brak czasu na przygotowanie zbilansowanego posiłku bogatego w wartości odżywcze sprawia, że sięgamy po kiepskiej jakości przekąski, które mogą zrujnować naszą dietę. Dlaczego warto sięgnąć po Fitking Delicious Bar? 1. Dostarcza [...]
Choroby serca i układu krążenia są plagą współczesności. Po części stało się tak przez utrwalenie złych wzorców żywieniowych, propagowanie niezdrowego pokarmu i stylu życia, wydłużenie długości życia populacji, spadek aktywności fizycznej, zmianę sposobu pracy i wypoczynku - co ma wpływ na rozwinięcie się cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy i zmian [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
Natrafienie na przysłowiową ścianę podczas odchudzania jest problemem dotyczącym większości osób podejmujących się redukcji masy ciała. Może się to stać po kilku tygodniach lub miesiącach, chociaż niekiedy proces pozbywania się nadmiaru kilogramów idzie wolno od samego początku. Niezależnie od tego, w którym momencie zauważy się, że redukcja nie [...]
Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że nie ma osoby na świecie, która chociaż raz w życiu nie jadła ciastek. Te produkowane od wieków wypieki znane są każdemu. Przez stulecia stworzono niezliczone rodzaje słodyczy, warto wymienić ciastka kruche i miękkie, z dodatkami owoców lub orzechów, z polewami, galaretkami lub posypane cukrem. Marka [...]
Cały czas masz ochotę na słodkie potrawy? Nie możesz się opanować i codziennie jesz słodycze? Jedzenie ich to błędne koło, bo ciągle chcemy więcej i więcej… Poziom cukru we krwi nagle wzrasta, ale Twój głód zostaje zaspokojony tylko na chwilę. Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i zwiększać ryzyko chorób [...]
Wielu z nas zaczyna dbać o swoje jelita i układ pokarmowy, dopiero jak poczuje pewne dolegliwości. A warto pomyśleć o tym wcześniej, ponieważ mają one ogromny wpływ na nasze samopoczucie i wiele aspektów zdrowotnych. Poznaj kilka faktów na temat jelit, a z pewnością utrzymasz je w dobrej kondycji. W jelitach żyją biliony dobrych bakterii. [...]
Choroba niedokrwienna serca (ChNS) jest rezultatem ograniczonego dopływu krwi do mięśnia sercowego. W ponad 95% przypadków przyczyną ChNS jest zmniejszenie przepływu wieńcowego spowodowanego miażdżycą tętnic wieńcowych, dlatego celem opisu tego zespołu chorobowego często zamiennie stosuje się termin „choroba wieńcowa”. Określenie choroba wieńcowa [...]