[...] głodu, grupa, która zjadła mieszankę chia, zjadła mniej jedzenia, niż grupa otrębów owsianych. W badaniu nie wzięto pod uwagę tego, jak dodatek do diety wpłynął na ilość przyjmowanego pokarmu. Inne zalety Oprócz zawartości błonnika nasiona te są źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA). Organizm może przekształcić część przyjmowanego ALA w [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
[...] Jednym ze sposobów, aby dostarczyć bogate w aminokwasy BCAA proteiny jest przyjęcie odżywki białkowej. Jak się okazuje, osoby trenujące i wiekowe potrzebują dużo większą ilość protein, aby wywołać tę samą odpowiedź anaboliczną, co osoby młode. Proces ten powiązany jest ze zjawiskiem nazywanym progiem leucynowym, jak i faktem, że osoby starsze [...]
[...] Podsumowanie Jeśli chodzi o utratę wagi, to można powiedzieć, że wszystkie rodzaje płatków owsianych zapewnią sytość, ustabilizują poziom cukru we krwi i dostarczą dużą ilość błonnika oraz innych składników odżywczych. Unikaj natomiast gotowych mieszanek, które mogą zawierać sporo cukru. Zawsze czytaj etykiety i pamiętaj, że taką mieszankę [...]
[...] ekstrakcję gorącą wodą. Żelatyna była następnie trawiona przez proteazę do przetwarzania żywności w celu przygotowania peptydu kolagenowego pochodzącego z ryb. Całkowita ilość hydroksyproliny w peptydzie kolagenowym pochodzenia rybnego, którą analizowano przez hydrolizę peptydu kolagenowego, a następnie wysokosprawną chromatografię cieczową, [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej to jeden z częstszych celów, jakie sobie zakładamy, wraz z każdym kolejnym rokiem. Z reguły towarzyszy jej jakieś większe wydarzenie w życiu: ślub, złe wyniki badań, wakacje czy okres po świętach. Z kolei u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, [...]
Na efekt pięknej sylwetki składają się czynniki takie jak: odpowiednio dobrana dieta, zawierająca właściwą ilość kalorii oraz białka, poprawnie skonstruowany plan treningowy i wytrwałość. To wszystko można dodatkowo wspomóc za pomocą celowo dobranej suplementacji. Podsumowanie Aby zyskiwać na sile funkcjonalnej, wzmacniając mięśnie i [...]
[...] występującego błonnika, który odżywia dobre bakterie w jelitach i pomaga zwalczać szkodliwe bakterie. Arbuz Arbuz to kolejny owoc, który zawiera prebiotyki. Zawiera też dużą ilość wody, więc świetnie nawadnia organizm. Grejpfrut Grejpfrut to kolejny idealny wybór dla wegan, którzy szukają prebiotycznych pokarmów wśród owoców. Ma wysoką [...]
[...] zwane szczawianami (szpinak i buraki). Jeśli pijesz duże ilości szczawianów w soku, zwiększa to ryzyko rozwoju kamicy nerkowej. Warto wiedzieć, że proces gotowania zmniejsza ilość tych związków. A co z utratą wagi? Osoby, które decydują się na oczyszczanie sokami, często mówią, że robią to, żeby schudnąć. To prawda, że możesz szybko stracić kilka [...]
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
[...] Wiele osób obserwując pierwsze niekorzystne zmiany w lustrze, zaczyna stosować kosmetyki, szampony, lakiery i inne preparaty, które mają zredukować zmarszczki, zmniejszyć ilość wypadających włosów, lub wpłynąć na poprawę płytki paznokcia. Twoja uroda pochodzi z wnętrza Jednak zabiegi te nie zawsze dają efekt, jakiego oczekujemy, gdyż działają [...]
Trening siłowy powinien być wzmożoną aktywnością psychofizyczną, która pozwoli nam na przeprowadzenie efektywnego wysiłku. Ma on skutkować poprawą parametrów wysiłkowych organizmu oraz wizualnych sylwetki. Powinniśmy się przygotować do tego typu wysiłku, aby wyciągnąć z samego treningu jak najwięcej. Czego należy unikać przed treningiem, aby był [...]
[...] Myszy spożywające dużo BCAA były znacznie cięższe i bardziej tłuste, co obrazuje kolejna grafika: Jednak, gdy grupa myszy, obok wielkich dawek BCAA, otrzymywała ograniczoną ilość pokarmu, rzekomy negatywny wpływ aminokwasów na długość życia przestał istnieć. Ponieważ myszy w grupie 200% BCAA obżerały się, ich wrażliwość na insulinę i stężenie [...]
Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]
Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]
[...] Osoby biorące udział w badaniach miały 20 lat lub więcej, trenowały z ciężarami, jak i wykorzystywały suplementację odżywką białkową. Zbadano wpływ tego typu działań na ilość tkanki tłuszczowej w ciele badanych osób, jak i ilość masy beztłuszczowej. Wyniki Analizowane wyniki badań nie miały wpływu na to, jak kształtuje się masa [...]
Powodem napisania tego tekstu było pytanie, zadane pod jednym z moich artykułów. W tekście tym rozważałem, czy do budowy masy mięśniowej potrzebny jest duży naddatek kaloryczny tak zwany "dirty bulking", czy może (dla większości) lepszym rozwiązaniem będzie wolniejsza droga, czyli niewielki plus kaloryczny. Prostszy sposób Po pierwsze Ułożenie [...]
Węglowodany są nieraz "być albo nie być" w sportach wytrzymałościowych. Właściwa ich podaż może decydować o miejscu na podium, w skrajnych przypadkach nawet o możliwości ukończenia długotrwałego wyścigu, szczególnie w niesprzyjających warunkach. Komentarz W trakcie biegu zużywa się głównie węglowodany i tłuszcze wewnątrzmięśniowe. Jeśli posiłek [...]
Istnieją dwa główne modele dietetyczne stosowane u sportowców, jeden z nich polega na ograniczeniu dowozu węglowodanów (lowcarb mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie [...]