[...] Podczas treningu powinien wypytywać o samopoczucie, czy nie jest za ciężko, czy nie kręci się w głowie, nie zbiera na mdłości (minimum w początkowym etapie współpracy, gdy reakcje klienta na wysiłek fizyczny nie są do końca jeszcze znane, zbyt nachalne wypytywanie w końcu przecież też może się znudzić). Kolejnym elementem współpracy jest [...]
[...] ale w nieodpowiednich ilościach lub/i proporcjach aminokwasy egzogenne. W celu uzupełnienia tych aminokwasów i zwiększenia wartości białka należy łączyć produkty zbożowe, gdyż są one ubogie w lizynę i tryptofan, np.: z roślinami strączkowymi, które zawierają dużo lizyny i z warzywami, które bogate są w lizynę i tryptofan Zagrożenia na diecie [...]
[...] pod łóżkiem ~ 9 kg sztangielkę i od razu po przebudzeniu ćwiczył z nią różnorakie wznosy w leżeniu. Ponadto łączył wznosy ramion w opadzie tułowia z odmianą wiosłowania (gdy nie był już w stanie dłużej wznosić sztangielek bokiem). Gwoli uzupełnienia Yates podkreślał, iż zwykle ludzie przestają ćwiczyć, gdy nie mogą wykonać fazy koncentrycznej [...]
[...] tlenowo oraz kwasów tłuszczowych. O ile zasoby glikogenu (spichrzonej glukozy) są ograniczone, to zwykle tłuszczów wystarczyłoby na wiele dni pracy (czysto teoretycznie, gdyż pozostają tam inne czynniki ograniczające możliwość kontynuowania wysiłku). Aktywacja PPAR delta zwiększa utlenianie kwasów tłuszczowych poprzez następujące mechanizmy: [...]
[...] skuteczność posiadają tylko nieliczne z nich. Oto zbiór najciekawszych przykładów alternatywnego podejścia do zagadnienia. Ludzie wierzą i będą stosować podobne metody, gdyż nikogo nie kusi niewygodna prawda ani ciężka praca. Lepsze jest kultywowanie złudzeń, stwarzanie pozorów oraz szukanie „dróg obejścia”. Podsumowanie Sprawdzonymi [...]
[...] dla naszych rozważań. Zresztą mogło to być też spowodowane czymś innym, a nie tylko wysiłkiem fizycznym. U niektórych ludzi stężenie cholesterolu jest niskie, nawet gdy stosują farmakologię, a u innych wysokie, mimo iż odżywiają się wzorowo i są aktywni fizycznie (obciążenie genetyczne). Bounds i in. 2000 r. bieganie na bieżni przez 77 [...]
[...] IF, Romano, F, Pereira, LA, and Franchini, E. Strength and Power Qualities Are Highly Associated With Punching Impact in Elite Amateur Boxers Jeszcze gorzej w przypadku, gdy zawodnik nigdy poważnie nie trenował nóg, a rozbudował górę ciała. To tak jakby założyć plecak. Nieprzyzwyczajone nogi nie są w stanie długo pracować pod obciążeniem, a z [...]
W ostatnim czasie rozmaici autorzy prześcigają się w tworzeniu sprzecznych z wiedzą naukową teorii dotyczących testosteronu. Może warto byłoby uporządkować informacje i odsiać pewne mity, masowo powielane w sieci. Oto jedno z opracowań: „Testosteron – klucz do męskości”. Ze względu na nagromadzenie nieprawdziwych informacji, wyciągnąłem tylko [...]
[...] że brak snu zmniejsza aktywność komórek T, które zwalczają wirusy. Badania pokazują także, że reakcja na szczepionki (np. szczepionka przeciw grypie) jest mniejsza, gdy nie dosypiamy. Chcesz być zdrowy – wysypiaj się! Bądź aktywny fizycznie Regularna aktywność fizyczna przyczynia się do szeregu pozytywnych rzeczy dla twojego ciała [...]
Niedawno oglądałem film na kanale Youtube pewnej czołowej, polskiej dietetyczki. Twierdziła ona, iż należy unikać białka przed snem, gdyż powoduje ono wyrzut insuliny. Wg I. Wierzbickiej: „Jeśli insulina podniesie się na całą noc, to zostanie zablokowany hormon glukagon”. Zgadza się, epinefryna jest jednym z głównych aktywatorów [...]
[...] szczurów, gdzie sztucznie wywoływano atrofię (poprzez uniesienie szczurów za ogon, co odciążało sztucznie tylne kończyny zwierząt). Po zakończeniu okresu sztucznej atrofii, gdy szczury już z powrotem normalnie funkcjonowały, odnotowano wzrost 60% objętości włókien, jednak temu wzrostowi nie towarzyszył przyrost ilościowy jąder komórkowych. [...]
[...] trzustki oraz przy niewydolności nerek. Wartość obniżona świadczy o cukrzycy typu I, sztucznej hipoglikemii, występuje po pankreatomii. U osób z insulinoopornością, gdy węglowodany jedzono po południu, stężenie peptydu-C było o wiele wyższe, różnica 7% (w porównaniu do sytuacji, gdy po południu jedzono tłuszcze). U osób zdrowych, gdy [...]
[...] takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, które dostarczają nam jedynie sporej ilości sodu. Co więcej, łatwo zjeść ich dużą ilość, gdyż są smaczne. Musimy pamiętać, że frytki, oprócz znacznej ilości sodu, będą również dostarczały nam dużo potasu, co dodatkowo obciąża nerki. Co warto wiedzieć i jak tę [...]
Firma UA przeprowadziła kampanię wzbudzającą wiele kontrowersji. Reklamy sugerują, że sportowcy muszą biegać. Słowo athlete oznacza też atletę lub lekkoatletę. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy specjalistów od marketingu poniosła fantazja? Solidną porcję wstrząsów otrzymuje również staw skokowy. U biegaczy współpracy najczęściej odmawiają: [...]
[...] efektywność w wykonywanej pracy, osłabiać rozwój i stan zdrowia, a także negatywnie wpływać na nastrój. Znając przyczyny występowania bólu łatwiej jest sobie z nim poradzić, gdyż wybrać można zindywidualizowaną interwencję terapeutyczną. Co więcej, techniki redukcji stresu takie jak medytacja i ćwiczenia relaksacyjne mogą być efektywne, a także [...]
W dzisiejszych czasach co drugi trenujący mężczyzna chce wyglądać co najmniej jak model z okładki gazety sportowej, a niektórzy aspirują do bycia kulturystami. Kobiety też ciągle chcą coś „poprawić”, niektóre całe dorosłe życie są na diecie. Jakie rzeczy mogą znacząco zmieniać reguły gry? Jest bardzo dużo takich elementów, w tym krótkim tekście [...]
[...] później jest hamowana, mimo ciągłego dostarczania nowych porcji aminokwasów! istnieją więc inne mechanizmy regulacyjne, które hamują syntezę białek mięśniowych, nawet wtedy, gdy ilość składników odżywczych jest przekroczona. Należy dodać, iż aminokwasy podawano dożylnie, a więc omijając układ pokarmowy. W normalnych okolicznościach trawienie [...]
[...] żywieniowych. Taka dieta (zawierająca węglowodany) miała przyczyniać się do zredukowania ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Temat cukrów wrócił na tapetę w 2004 r., gdy dr George Bray, badacz zjawisk powiązanych z występowaniem otyłości, opublikował badanie, w którym wykazano zależność, między spożyciem węglowodanów (produktów [...]
[...] obrót, katabolizm i anabolizm oraz różnorakie skomplikowane procesy (np. koszt energetyczny związany z trawieniem i przyswajaniem pokarmu), trening jest jedynym momentem, gdy znacząco rośnie zużycie energii. W rzeczywistości wpływ aerobów, treningu siłowego czy nawet interwałów na wykorzystanie substratów energetycznych, jest niewielki i może [...]
Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny, B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]