[...] Badania nad tym ważnym dla zdrowia i gastronomii zagadnieniem przeprowadził Claudio Galmarini z Argentyny. Wykazał, że zgniatanie otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym allinazę, pod którego wpływem powstają związki przeciwdziałające zakrzepom, z których najbardziej aktywnymi są allicyna i tiosulfinat. W nienaruszonych ząbkach czosnku [...]
[...] po odstawieniu środka wracają one do normy dość szybko. Należy także uważać na skutki uboczne związane z nadmiarem estrogenów. Metandienon dość łatwo wchodzi w reakcje z enzymem aromatazy (enzym odpowiedzialny za przekształcenie danej substancji w estrogeny) co sprawia, że istnieje ryzyko wystąpienia ginekomastii estrogenowej, podwyższonego [...]
[...] dla płci przeciwnej są również produkowane przez mężczyzn. Powstają one w organizmie mężczyzny z androgenów np. z testosteronu. Wszystko to odbywa się we krwi gdzie enzym zwany aromatazą łączy się z testosteronem i przekształca go w jeden z estrogenów tj. estradiol. Spróbujmy teraz wyobrazić sobie sytuację w której we krwi podnosi się [...]
[...] uzyskane z drożdży mają skład aminokwasowy zbliżony do jaja kurzego, przy niskiej zawartości tłuszczu. Poza tym drożdże za sprawą zawartych w ich ścianach komórkowych białek enzymatycznych sprawiają, że spożyte białko jest łatwiej trawione i wchłaniane w jelitach. DLACZEGO MNIEJ PRZETWORZONE PRODUKTY ZBOŻOWE SĄ LEPSZE? Mniej przetworzone produkty [...]
[...] odkryciu jakichś nowych, korzystnych lub wręcz niezbędnych dla naszego zdrowia substancji. Wśród najbardziej obiecujących są trzy związki o tajemniczo brzmiących nazwach: koenzym Q10, sprzężony kwas linolowy (CLA) oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Naukowcy twierdzą, że wszystkie trzy poprawiają naszą kondycję fizyczną i psychiczną. Co więcej, są [...]
[...] Coleus Forskohlii Standaryzowany na 40% forskolin.Forskolin jest naturalnie występującym diterpenoidem. W badaniach biochemicznych jest on wykorzystywany do stymulowania enzymu znanego jako jest cyklaza adenylanowa. Prowadzi to do zwiększenia produkcji cyklicznego AMP (cAMP). cAMP odgrywa rolę "drugiego posłańca" w wielu szlakach sygnałowych [...]
[...] mitochodrium ma dwie błony, zew i wew). Enzym palmitoilotransferaza karnitynowa I katalizuje powyższą reakcję. Organizm ludzki wytwarza karnitynę w takich ilościach aby enzym był wysycony i działał na względnie stałym poziomie. Dostarczenie karnityny egzogennej np. w postaci suplementów spowoduje wzrost stężenia karnityny, jednakże [...]
[...] zwanym emulsyfikacją. Po miksie dużych kropli tłuszczu powstaję mniejsze, która nazywają się micelami, które zwiększają powierzchnię tłuszczy. Tłuszcze są hydrofobowe, enzymy mają dostęp tylko do ‘wewnętrznych’ części kropelek tłuszczy, dlatego rozbicie ich na micele umożliwia lepsze trawienie ich. 2. Enzymy trzustki zwane lipazą „atakują" [...]
[...] przyczyn - aromataza Niekorzystny wpływ tkanki tłuszczowej na profil hormonalny mężczyzn, można stosunkowo łatwo wytłumaczyć. Zamieszaniu winny jest przede wszystkim enzym, który wykazuje zdolność do przekształcania testosteronu w estradiol. Mowa tutaj oczywiście o aromatazie. Enzym ten syntetyzowany jest w adipocytach, a co więcej - im [...]
[...] w celu wspomagania trawienia złożonych cukrów wytwarzających wzdęcia, znajdujących się w ziarnach, roślinach strączkowych i warzywach. Sekretem jest ekskluzywny enzym znany jako inwertaza (Beta Fructofuranosides). W połączeniu z innymi popularnymi enzymami trawiennymi, takimi jak proteaza, amylaza i celulaza, inwertaza przebija [...]
[...] lancuch, tym powolniej zachodzi uwalnianie do krwobiegu - "rozpuszczalnosc wodna estra". W miejscu injekcji testosteron powoli przechodzi do krwobiegu. We krwi rozkladaja enzymy (esterasy) resztki estru otaczajace molekule testosteronu, tak ze dochodzi on do jego aktywnej, pozadanej przez nas formy. Uwolniony testosteron jest jedyna substancja [...]
[...] wołowym mięsie, serach i produktach mlecznych, w ilości 1-2% ogólnej zawartości tłuszczu. U przeżuwaczy, źródłem CLA są bakterie Butyrivibrio fibrisolvens, wytwarzające enzym potrzebny do reakcji izomeryzacji kwasu linolowego zawartego w roślinach.Co ciekawe, gotowanie lub pieczenie mięsa,a także podgrzewanie mleka(np. przez [...]
[...] z wielu źródeł, w tym po prostu jest emmm, no... coś co często poruszane nie jest. Zatem: EKHEM, wprowadzenie egzogennego testosteronu wiąże się z zablokowaniem HPTA, BO: 1) enzym aromatazy przekształca testosteron w estrogeny (podwzgórze obserwuje nadmiar estrogenu (z czego wynika dla niego, że jest nadmiar testosteronu więc przestaje wydzielać [...]
[...] ciekawe, mutacje, które mogą wzmocnić ten szlak, wystąpiły u różnych gatunków, w tym u ludzi ( Johnson i Andrews, 2015).). Jedna mutacja dotyczyła genu urykazy. Urykaza to enzym, który rozkłada kwas moczowy na alantoinę i jest głównym sposobem, w jaki większość ssaków reguluje poziom kwasu moczowego. Nasi wcześni przodkowie również mieli [...]
[...] i utrzymania masy mięśniowej, a także do utrzymania zdrowych kości*. Produkt może być również spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, ponieważ zawiera enzym laktazę. Składniki dla przykładowego samku Toffi: Hydrolizowany izolat białka serwatki (z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), Hydrolizowany koncentrat białka serwatki [...]
[...] serwatkowego (WPH), jest uważany za jedno z najlepiej przyswajalnych źródeł białka. Powstaje z koncentratu (WPC) lub izolatu białka (WPI) w trakcie procesu zwanego hydrolizą enzymatyczną. Podczas hydrolizy ma miejsce rozbicie wiązań peptydowych na krótsze, łatwiej trawione i absorbowane przez organizm. Hydrolizat jest produktem, który znacznie [...]
[...] Największe znaczenie mają tu na pewno uwarunkowania genetycznie, chociaż nauka nie poznała jeszcze szczegółów. Można podejrzewać, że organizmy tych ludzi produkują mniej enzymów dezaktywujących noradrenalinę, ale zapewne nie jest to też już ostateczne wyjaśnienie. Tak samo jak w żółtej, noradrenalina rozbija tłuszcz w brunatnej tkance [...]
[...] występujące niekiedy pomiędzy substancjami synergicznymi. Jak pamiętamy, poziom uniwersalnego przekaźnika jest wypadkową jego produkcji i rozpadu. Produkcją cAMP zajmuje się enzym - cyklaza adenylowa, zaś eliminacją - fosfodiesteraza. Widzimy, że aby substancje podnoszące poziom cAMP wykazywały synergizm, jedna z nich musi pobudzać cyklazę [...]
[...] przejść do informacji, które pomogą nam w przyszłości uniknąć problemów z sercem: Większość znanych leków obnizających poziom cholesterolu działają poprzez zablokowanie enzymu, który odpowiada za powstanie cholesterolu w wątrobie (tzw. enzym HMG-CoA). Te "blokady" enzymu, zwane "statynami", sprzedawane sa jako m.in. Zocor, Pravacol, Lipitor, [...]
[...] jej w norefedrynę (różnią się grupą metylową). Niestety, ale na szczęście dla niektórych nie jest on rozkładana przez MAO - monoaminooksydazę, a wręcz blokuje ten enzym. Co ciekawe ten sam enzym powoduję rozkład noradrenaliny, a więc chłopie możesz po zdenerwowaniu, być po prostu trochę dłużej pobudzony do walki ( kiedyś mój kumpel [...]