[...] niż osoby z anoreksją. Częściej też mają prawidłową masę ciała albo nadwagę, ponieważ nie mają obsesji na punkcie ilości jedzenia, kalorii i ćwiczeń, ale na jakości swojej diety. Podsumowując, ortoreksja to obsesyjne podejście do jedzenia, tj.: spożywanie żywności tylko uznanej przez siebie za zdrową, ekologiczną i świeżą unikanie całych grup [...]
Jednym z najbardziej widocznych problemów XXI wieku jest żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, [...]
Istnieje długa lista czynników, które w erze szybkiego życia i przetworzonej diety zaburzają równowagę hormonalną kobiet. Są to zarówno czynniki, które można kontrolować, jak i te, na które nie ma się wpływu. Istnieje jeszcze jeden czynnik, który jest nieunikniony, jednak w pewien sposób można załagodzić skutki jego działania. Mowa tutaj o [...]
Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]
[...] jagody, które ze względu na charakterystyczny, gorzkawy smak, częściej są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji soków, dżemów, herbat owocowych i suplementów diety, niż spożywa się je na surowo. Ochrona przed uszkodzeniami, prewencja starzenia się mózgu W badaniach na modelach zwierzęcych wykazano działania przeciwzapalne aronii [...]
[...] korzyści dla zdrowia układu krążenia”. Arnold Schwarzenegger w przeszłości wielokrotnie wspominał o suplementach i o samym oleju rybnym. W dalszym ciągu opowiada się za stosowaniem suplementów jako uzupełnienia zbilansowanej diety i programu ćwiczeń, często promując ich rolę we wspieraniu wzrostu mięśni, regeneracji i ogólnego samopoczucia.
[...] co ma za zadanie przywrócić właściwe środowisko pH i transportować kwas mlekowy do wątroby. Długość przerwy zależy również od takich czynników jak: kaloryczność diety (czy jesteśmy na plusie, czy deficycie) wielkości trenowanej grupy mięśniowej ilości powtórzeń w serii użytego obciążenia celu treningowego i jego ukierunkowania. Cel [...]
[...] słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za dodatek żywnościowy typu super foods, a nawet kilku śmiałków postanowiło żywić się nim jako bazą własnej diety.
[...] tego typu posiłku może przynieść dodatkowo korzyści wynikające z użycia go o odpowiedniej porze dnia czy też podczas treningu. W jaki sposób możemy włączyć kisiel do diety, aby wykorzystać jego właściwości smakowe, jak i skład bazujący na skrobi? Mając na uwadze wspomaganie wzrostu masy mięśniowej, można dodać porcję aminokwasów EAA, co [...]
[...] jest czynnikiem, który pozwoli na magazynowanie większej ilości glikogenu. Suplementacja tym związkiem daje nam okazję, aby nasze mięśnie mogły zmagazynować około 20% więcej cukru w swoich komórkach. Jest to działanie, które nie tylko zwiększa efektywność diety wysokowęglowodanowej, ale i pozwala na skuteczniejsze działania treningowe.
[...] Pije bardzo dużo wody. To pomaga jej po części zaspokoić głód, kiedy dopada ją apetyt, a kiedy to nic nie daje, zjada miskę sałaty. Słodycze zastępuje owocowymi smoothie. Natalia jest wobec siebie wymagająca oraz zwraca ogromną uwagę na odpowiednią dietę. Za to niewątpliwie należy ją podziwiać. A wy przestrzegacie diety? Czy oszukujecie czasami?
[...] morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna znajdowała się w składzie produktu XPAND (np. obok kreatyny, BCAA i beta alaniny) i nadal jest często wykorzystywana w [...]
[...] gotowania. Podsumowując Warzywa strączkowe są niskokaloryczne, bogate w błonnik oraz minerały i przeciwutleniacze. Stanowią dobry dodatek do niskoprzetworzonej, urozmaiconej diety. Niewątpliwą zaletą warzyw strączkowych jest ich niska cena i łatwa dostępność. Źródła: National Cooperative Grocers Assocation. (2010), Andrew Weil. “Cooking with [...]
Większość z nas nie dba o zdrowie swoich kości, dopóki nie doświadczy przykrych skutków np. rozwijającej się osteoporozy. Dzięki mocnym kościom jesteśmy sprawni i możemy się bez problemu poruszać. Kiedy Twoje kości są osłabione, wystarczy niewielkie uderzenie, aby doznać poważnego urazu. Podsumowanie Joga przynosi wiele korzyści dla naszego [...]
[...] zakupów, sprzyja wydawaniu mniejszej ilości pieniędzy i przyczynia się do ograniczenia kupowania niepotrzebnych produktów. Takie podejście, sprzyja również utrzymaniu diety. Jemy bowiem tylko te produkty i dania, które z góry zaplanowaliśmy. Warto uwzględnić także żywność dietetyczną. Koniecznie przed wyjściem do sklepu na większe zakupy, [...]
Resweratrol należy do związków pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Jego najważniejsze źródła to: czerwone wino, winogrona, niektóre jagody i orzeszki ziemne. Substancja aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do [...]
[...] bazą kompotu wigilijnego, drugi składnikiem świątecznej szarlotki, piernika, kruchego placka ze śliwkami. Uwaga! Jeżeli decydujemy się na wprowadzenie cynamonu do diety jako produktu spożywczego, wspomagającego zdrowie i mięśnie, musimy pamiętać, aby wybierać tylko cynamon cejloński, albowiem cynamon chiński zawiera szkodliwą dla [...]
[...] miedzi czy sodu i potasu do podgrupy metali alkalicznych i podobnie jak one odgrywa specyficzną rolę w organizmie. Wybór suplementu z cynkiem Branża związana z suplementami diety oferuje rozwiązania pozwalające na wybór optymalnego dla siebie cynku. Obecnie najpopularniejszą (ze względu na wysoką przyswajalność) formą chemiczną tego pierwiastka [...]
Stewia zdobywa coraz większe uznanie konsumentów. To wyjątkowy i naturalny słodzik, który nie tylko ogranicza zagrożenia zdrowotne związane ze spożyciem cukru, ale jeszcze sam z siebie wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Słodkie androgeny Wyjaśnienia dla anabolicznej aktywności stewizydu możemy się doszukać w nieco wcześniejszym badaniu… [...]
[...] u niektórych osób wywołuje niedoczynność tarczycy? Prawdopodobnie dzieje się tak z powodu niskiego stężenia insuliny w ustroju, typowego stanu związanego ze stosowaniem diety ketogenicznej. Istnieją teorie dotyczące hamowania w trakcie postu ilości enzymu przekształcającego T4 do T3 (dejodynazy jodotyroninowej). Dieta ketogeniczna może [...]