Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] g, nierównomierny rozkład protein w 3 posiłkach: 10,7 ± 0,8 g; 16,0 ± 0,5 g i 63,4 ± 3,7 g białka. Pobierano próbki krwi oraz mięśni, aby ustalić, jak dieta będzie wpływać na syntezę białek mięśniowych. Stosowano znakowaną fenyloalaninę. Wyniki: 24-godzinna synteza białek mięśniowych była o 25% wyższa w grupie równomiernej [...]
Ludzie trafiają do klubu z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a [...]
Naukowcy sprawdzali, czy u otyłych kobiet z podwyższonymi wynikami HOMA-IR – insulinoopornością, większe efekty przyniesie program ćwiczeń i dieta bogatsza w węglowodany czy ćwiczenia i dieta polegająca na ograniczeniu podaży węglowodanów, a przy wyższej podaży protein. Wniosek: dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów, a większej podaży [...]
[...] 1,5 godziny na sesję. Badani dostarczali 293,8 ± 137,0 protein dziennie z diety, dodatkowo 112,2 ± 70,3 z odżywek białkowych Całkowita ilość protein spożywanych, codziennie (dieta + odżywki), w gramach: 406,0 ± 101,1 g (4,3 ± 1,2 g) 34% energii pochodziło z węglowodanów (z tego aż 95% pokrywała dieta!) 30% z białka (z tego 28% z odżywek, 72% z [...]
[...] jedynie 8,4%, natomiast glutamina, kwas glutaminowy, alanina i glicyna stanowią około 79%. Sugeruję podaż protein na poziomie 1.5 – 2 g / kg m.c. dziennie („dieta na masę”), natomiast w czasie redukcji nawet 3-4 g / kg m.c. dziennie. Referencje: Anna M. Badowska Kozakiewicz “Patofizjologia człowieka” E. [...]
[...] definiuje ilość węglowodanów w takim wariancie diety). Co gorsza, każda grupa badaczy inaczej definiuje diety niskowęglowodanowe i niskotłuszczowe. Według jednych naukowców dieta niskowęglowodanowa oznacza dostarczanie mniej, niż 40 g węglowodanów dziennie , wg innych mniej, niż 45% dziennej podaży energii z węglowodanów . Kolejne źródła, jako [...]
[...] żadne efekty. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „ile masy przyniesie dany cykl”, gdyż zależy to od wielu zmiennych. Nadal kluczem do budowania sylwetki jest dieta i trening, a nie farmakologia. W wielu wypadkach umiarkowane dawki testosteronu (2-3 mg na kg masy ciała) wcale nie muszą przynosić znacząco większych efektów, niż [...]
[...] kolejnych 18 miesiącach odnotowano dalszą utratę i finalnie badani mieli już tylko 50.8 kg LBM. A w tym samym okresie nabyli z powrotem 4.4 kg tkanki tłuszczowej! Wyniki: dieta i trening (gdy uśredniono obie grupy): spowodowały zmniejszenie masy ciała (o 3,5 ± 3 kg), przyniosły spadek ilości tłuszczu (o 2,7 ± 3 kg), spowodowały [...]
[...] na kurczaku i ryżu. Doskonale sprawdzą się np. wołowina, wieprzowina, ryby, indyk, jajka. Podobnie, jako źródło węglowodanów wcale nie jesteś zdany tylko na ryż. Monotonna dieta jest bezcelowa, gdyż będzie ją bardzo trudno stosować. I co z tego, że daje efekty, skoro jedzenie w kółko tego samego pokarmu będzie męczarnią. Propozycje posiłków dla [...]
[...] Dlatego autorzy detoksykacyjnych diet nie mają żadnego pojęcia o tym, co próbują usuwać, albo czego się pozbywać wskutek stosowania określonej diety. Sugeruje się, że „dieta bogata w tłuszcze nasycone, cukier” albo „duża ilość przyjmowanych leków” przyczyniają się do składowania toksyn. Jest to wierutna bzdura. Cukier składa się z glukozy i [...]
Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]
[...] też sylwetkowe. Podsumowanie Małe ciężary mogą budować masę, podobnie jak duża liczba powtórzeń w seriach. Kluczem do redukcji masy ciała i poprawy widoczności mięśni jest dieta redukcyjna oraz trening aerobowy, interwałowy. Trening na wytrzymałość siłową (trening wytrzymałości lokalnej) Parametry: ciężar: 40-60% maksymalnego 20-30 powtórzeń w [...]
[...] stosował furosemid, powoduje on utratę sodu, potasu, wapnia oraz magnezu (co może mieć zróżnicowane i bolesne konsekwencje zdrowotne). Podsumowując Odwadnianie, restrykcyjna dieta, manipulowanie podażą węglowodanów i sodu wraz ze stosowaniem diuretyków, insuliny, glukozy, silnym odwadnianiem - może prowadzić do wielu powikłań zdrowotnych – nawet [...]
[...] przedwcześnie wskutek zatrucia powietrza w miastach, setki tysięcy umierają z powodu palenia tytoniu, setki tysięcy z powodu nadużywania leków, miliony „na raty” zabija zła dieta i brak ruchu. Ale oczywiście, o wiele bardziej prawdopodobne jest, iż twoje nerki zniszczą proteiny. Jedyne, co na razie udowodniono, to iż nerki oraz serce szybko [...]
Coraz więcej osób młodych pojawia się na siłowniach i w klubach fitness. Rosnąca świadomość dotycząca aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie skutecznie motywuje młodzież do podejmowania aktywności. Co więcej, wiek 13-16 lat jest tym wiekiem, gdy intensywniej zaczynamy interesować się płcią przeciwną, co powiązane jest z aspektem dbania o [...]
Wiele osób rozpoczynających treningi powiela ciągle te same pytania. Dobrze, jeśli odpowiedzi szukasz w Internecie, ale bardzo źle, jeśli wysyłasz maile z pytaniami zanim czegokolwiek poszukasz. Często pytanie przypadkowych osób w klubie czy na siłowni jest kiepskim rozwiązaniem. Dlaczego? Bo może się zdarzyć, iż o sposobach na „ukazanie [...]
Naukowcy pod wodzą Lachlan Mitchella sprawdzali, jaki rodzaj diety stosują kulturyści w sezonie i poza nim. W szczegółowych badaniach wzięło udział 7 zawodników mających 10.4 ± 3.4 doświadczenia treningowego. Uczestnicy zostali zapytani o trening, dietę i suplementację oraz źródła informacji o diecie i treningu. Ogólnie, poza sezonem [...]
[...] czy warzyw. Gdzie proteiny, będące kluczem do redukcji tkanki tłuszczowej? Poza tym, dlaczego używa się sformułowań „białkowy” dla produktów zawierających tłuszcze? Podobna dieta nie tylko gwarantuje huśtawkę hormonalną, wyniszczenie mięśni – ale także spowolnienie metabolizmu oraz zaburzenia miesiączkowania. Nawet jeśli kobieta miała jakieś [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]