Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] wpływ na pamięć, a niektóre suplementy diety doskonale się spisują nawet w niewielkich dawkach. Z pewnością na pamięć ma wpływ regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta, co udowodniono w licznych badaniach. Niemniej warto wiedzieć, które preparaty dostępne na rynku mogą długofalowo (albo wręcz doraźnie) zwiększać możliwości umysłowe. [...]
[...] niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży białka, przy umiarkowanej podaży tłuszczów. W dietach [...]
Mimo iż wysokiej jakości wiedza jest dostępna na wyciągnięcie ręki, praktycznie za darmo (bo nie liczę ceny za połączenie internetowe czy zakupienia X lat temu komputera jako znaczące koszty) – większość ludzi woli powielać mity, obiegowe opinie i zwykłe kłamstwa na temat redukcji tkanki tłuszczowej. Omówię, o ile tylko się da skrótowo, [...]
[...] Podobnie jak błonnik, białka i tłuszcze opóźniają opróżnianie żołądka i uwalnianie glukozy do krwi, co może przyczynić się do utrzymania równowagi glikemicznej. Dlatego też dieta powinna być zrównoważona i uwzględniać różnorodne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na poziom cukru we krwi. Białko w diecie Źródła białka w diecie, takie [...]
[...] tłuszczowej wraca w ciągu miesiąca po zaprzestaniu stosowania restrykcyjnej diety, nawet jeśli tylko nieznacznie zwiększy się podaż kcal (nawet o ~400-500 kcal!), podobna dieta ma negatywny wpływ na tarczycę, co prowadzi do spowolnienia metabolizmu spoczynkowego (to przynajmniej częściowo wyjaśnia, dlaczego z powrotem nabywa się tkankę [...]
Jeśli nie chcesz czytać wszystkich poniższych badań, to najkrótsza odpowiedź brzmi: tak, pod warunkiem, iż stosujesz kreatynę cyklicznie, zachowując odpowiednie przerwy. Przy stałej suplementacji po kilku miesiącach jej podawanie staje się niezauważalne, bo organizm przyzwyczaja się do stałego napływu ergogenika. Dlatego dobrze byłoby robić [...]
[...] Brytanii czy Australii. 2. Z opisywanego badania już na wstępie wykluczono osoby z chorobą wieńcową, po udarze lub mające raka. Więc jak można twierdzić, że "ta czy tamta dieta ma wpływ na raka lub chorobę wieńcową?" - skoro te osoby nie brały udziały w eksperymencie? 3. Badania bazujące na ankietach budzą masę wątpliwości, chociażby: bardzo [...]
[...] przedwcześnie wskutek zatrucia powietrza w miastach, setki tysięcy umierają z powodu palenia tytoniu, setki tysięcy z powodu nadużywania leków, miliony „na raty” zabija zła dieta i brak ruchu. Ale oczywiście, o wiele bardziej prawdopodobne jest, iż twoje nerki zniszczą proteiny. Jedyne, co na razie udowodniono, to iż nerki oraz serce szybko [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] Baker, Thomas Rogers, Jeannie Davis, Santhosh Satapati, and Shawn C Burgess Short-term weight loss and hepatic triglyceride reduction: evidence of a metabolic advantage with dietary carbohydrate restriction https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076656/ lek. Łukasz Strzeszyński „Rozpoznawanie i leczenie niealkoholowej stłuszczeniowej [...]
[...] pojawić, gdy ktoś stosuje diety restrykcyjne, dostarczające zbyt małej ilości węglowodanów (50-100 g dziennie), próbuje się odchudzać wyniszczającymi modelami żywieniowymi (dieta Dukana, diety 1200 kcal, diety VLCD 400-800 kcal dziennie itd.). Najprawdopodobniej spadek ilości glikogenu mięśniowego jest powiązany ze zmęczeniem mięśni. Glikogen [...]
[...] telefon komórkowy. Czym jest gluten? Dieta bez glutenu – konieczność czy moda? Czy na diecie bez glutenu poczuję się lepiej? Finansowe koszty diety bez glutenu Czy dieta bez glutenu sprzyja zdrowiu? Czy dieta bezglutenowa poprawia wyniki sportowe? Dieta bez glutenu a niedobory żywieniowe Ponadto „postęp” często oznacza inne, [...]
[...] w tym przypadku (wbrew zaleceniom obowiązującym jeszcze 10-15 lat temu). Wystąpieniu hiperkalciurii sprzyja duże spożycie sodu (np. sól kuchenna) oraz białka (typowa dieta kulturysty jest wysokobiałkowa). Postępowanie dietetyczne w przypadku hiperkalciurii obejmuje zmniejszenie spożycia sodu (ograniczenie potraw obficie solonych), białka [...]
[...] szczurach Oscai LB i wsp. wykazano bardzo ciekawe efekty diet bogatych w cukier lub tłuszcze. Przez 55 tygodni: pierwsza grupa szczurów zjadała 28,314 ± 756 kcal tygodniowo, dieta cukrowa druga grupa szczurów zjadała 28,884 ± 953 tygodniowo, dieta tłuszczowa trzecia grupa szczurów zjadała najwięcej energii 32,869 ± 588 (grupa kontrolna, dostęp do [...]
[...] funkcjonowania nerek, wątroby. Zdrowo się odżywiam i robię aeroby, a to wystarczy, by skompensować wpływ SAA Tego nie jesteś w stanie ocenić, jednak z pewnością niezdrowa dieta i brak treningu aerobowego wpływają na pogorszenie funkcjonowania serca i układu krążenia (np. znacznie szybciej pojawiają się zmiany miażdżycowe). Profesjonalny [...]
[...] XX wieku – sterydy, wow, zacznij je brać, nieważne, co trenujesz i nieważne jak! W prasie dla kobiet spotkasz głównie tematykę w rodzaju: Jedz bez wyrzutów sumienia Idealna dieta, zdobądź upragnioną sylwetkę na święta Szybki trening dla pięknej sylwetki Pozbądź się boczków, wzmocnij pośladki. Do tego garść porad sercowo-łóżkowo-zdrowotnych. W [...]
[...] homocysteiny jest związane z chorobami układu krążenia, naczyń mózgowych i naczyń obwodowych, spadkiem funkcji poznawczych. Podwyższenie jej stężenia wywołują: głodzenie, dieta uboga w witaminy z grupy B (B6 oraz B12), niedobór kwasu foliowego, alkoholizm (często wiążący się z nieprawidłową dietą, niedoborami witamin), palenie tytoniu. [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] stężenie aldosteronu było o wiele wyższe na diecie niskosodowej, w porównaniu do bogatej w sód (niezależnie od istniejących zmian w sercu), Zgadza się, krótkoterminowo dieta niskosodowa powoduje zwiększenie stężenia reniny i aldosteronu. Jednak stężenie aldosteronu na diecie niskosodowej było aż tak istotne? Przy pomiarach w pozycji leżącej [...]