SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

dieta dla grupy krwi

  • Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10029 Data: 2017-09-05 10:21:13
  • [...] association of morning serum cortisol with glucose metabolism and diabetes: The Jackson Heart Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30623794/ Natalie A. Damen i in. Maternal dietary fat intake during pregnancy and newborn body composition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33510420/ M. Razzoli i in. Stress, overating, and obesity: insights from [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1205 Data: 2023-06-27 07:34:50
  • [...] regularne dostarczanie protein niż bombardowanie ciała 400 g porcjami np. wołowiny czy 100 g białka serwatkowego w porcji. Zresztą samo białko nie powoduje wzrostu mięśni, a dieta oparta wyłącznie o proteiny doprowadza do wyniszczenia ustroju, jeśli byłaby długo kontynuowana, do śmierci. Podobnie niekorzystne jest nadmierne ograniczanie podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8507 Data: 2019-06-08 21:58:26
  • Okres jesienno-zimowy to czas, gdy łatwo zachorować i stracić kolejne tygodnie treningu. W związku z tym, czy opłaca się trenować, gdy warunki atmosferyczne nie sprzyjają zdrowiu? Zawieszać trening, gdy czujemy się źle? Czy mimo brania antybiotyków trenować? Postaram się odpowiedzieć na te pytania. Podsumowanie Nie opłaca się trenować, gdy źle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4874 Data: 2020-03-15 20:08:15
  • [...] tylko kwestia nadużywania testosteronu i jego pochodnych, DHT i jego pochodnych, hormonu wzrostu, IGF-1, hormonów tarczycy, beta-mimetyków czy insuliny? Czy może winna jest dieta bogatobiałkowa? Cóż, po pierwsze nerki nie są  zaprojektowane do podtrzymywania ważącego 120-, 140- czy 150-kilogramowego kolosa. Nerki mają ograniczone możliwości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12380 Data: 2020-11-14 09:48:06
  • [...] dla zdrowia, nawet w postaci hotdogów czy hamburgerów (kilka lat temu wykazano wyraźnie ich związek z nowotworzeniem). Zmiany w diecie ratują życie? Obecnie wiemy, iż dieta zmienia skład mikroflory jelitowej, wpływa na funkcjonowanie jelit, wątroby (np. stłuszczenie, regulacja glikemii), trzustki (glikemia), stan zapalny i stres [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1823 Data: 2021-08-09 08:54:15
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, orzechach i nasionach. Podsumowanie W kilku badaniach wykazano, że dieta DASH pomaga obniżyć stężenie glukozy we krwi, trójglicerydów, transportera LDL-C i zmniejszyć insulinooporność (wstępna faza cukrzycy typu II często manifestuje się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1451 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Przemieszczając się po serwisach szybko zauważamy, że co drugi influencer w mediach społecznościowych promuje własną, „najlepszą” teorię na temat redukcji. Problem polega na tym, iż większość z nich nigdy nie miała problemu z przyrostem tłuszczu, a ich wiedza na temat treningu, diety i suplementacji pozostawia wiele do życzenia. W artykule [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 990 Data: 2023-11-18 13:30:32
  • [...] ćwiczeniach. Pamiętaj o regeneracji. Sam trening jest tylko bodźcem do wzrostu. Rozgrzewka powinna być wykonana solidnie przed każdą sesją treningową. Gotowe rozpiski treningowe i dietetyczne Gotowa dieta odchudzająca i trening z hantlami dla nastolatka Dieta i trening na masę dla początkujących, nastolatków Masa czy redukcja - od czego zacząć?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34273 Data: 2017-03-28 18:57:24
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 611 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Wbrew obiegowym, błędnym opiniom wątroba ma ograniczoną zdolność do regeneracji. Nikt nie planował, by miała być ona "bombardowana" 800 mg, 1 g czy ponad 3 gramami sterydów anaboliczno-androgennych tygodniowo, a niektórzy kulturyści sięgają przy tym po wiele innych środków, dodatkowo po alkohol i/lub narkotyki, które nie są obojętne dla wątroby. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6292 Data: 2021-03-10 12:37:51
  • Cholesterol i jego frakcje

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach.  Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5354 Data: 2017-08-01 09:19:31
  • [...] S. Feld Growth hormone, the insulin-like growth factor system, and the kidney https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8897021/ Xizhong Zhang, Anton C. Beynen Lowering effect of dietary milk-whey protein v. casein on plasma and liver cholesterol concentrations in [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6388 Data: 2021-03-09 19:29:35
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ponadto ceni się, że producenci wzbogacili je o wartościowe witaminy i minerały, natomiast taka ilość cukru w tym wypadku to jak strzał w kolano. Podsumowanie Jeśli nasza dieta jest zbilansowana, a mamy ochotę na odskocznię albo jesteśmy na diecie masowej z dużym udziałem węglowodanów w diecie, z „czystego jedzenia” ciężko nam dostarczyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23269 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny,  B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny  B9 - kwasu foliowego  B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3690 Data: 2021-06-04 14:00:51
  • [...] sportowcy. Wcześniej panowie nie byli aktywni fizycznie. Ponadto stosowali nietypowy program treningu. Przyrost masy (a właściwie osiągnięta rekompozycja) wskazują, iż dieta kulała. Niestety zupełnie czym innym jest wykonywanie 5-6 ćwiczeń głównie na maszynach, zapewne z umiarkowanym ciężarem (jak w eksperymencie) a regularny trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6783 Data: 2019-06-27 08:53:46
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z 60,4% węglowodanów w grupie kontrolnej nie było fruktozy, za to w drugiej grupie aż 30% tej energii dostarczała fruktoza. Efekt diety bogatej we fruktozę Okazało się, że dieta bogata we fruktozę zwiększała ilość nagromadzonego tłuszczu, powodowała nasilenie stanu zapalnego (uszkodzenia wątroby i nerek), wywoływała insulinooporność, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 816 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • [...] alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.  W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych wykazano, że dieta zachodnia, charakteryzująca się zwiększonym spożyciem nabiału i produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG), wpływa na stężenia hormonów mających związek z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 856 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Cytrulina to aminokwas, który zyskuje coraz większą popularność jako element suplementacji sportowej i prozdrowotnej. Cytrulina produkowana jest w organizmie i w niewielkich ilościach znajduje się w niektórych produktach żywnościowych.  Przyjmowanie cytruliny w postaci suplementu skutecznie zwiększa jej poziom w organizmie. W tym artykule dowiesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7548 Data: 2020-05-12 10:29:07
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4166 Data: 2020-07-03 11:22:11