[...] dostarczano fruktozy (40 g dziennie lub 80 g dziennie) lub 80 g cukru dziennie. Podaż 80 g fruktozy dziennie miała wpływ na spadek wielkości cząstek LDL, tak samo działała dieta z dodatkiem 80 g cukru dziennie. Stężenia glukozy na czczo wzrosły od 4% do 9% po każdym rodzaju cukru, niezależnie od jego ilości. Stężenia wysokowrażliwego białka [...]
[...] sprzyjają przyrostowi tkanki tłuszczowej. W badaniu porównano wpływ diety zawierającej różną ilość protein na bilans energetyczny u szczurów podatnych na otyłość. Wyniki dieta wolna od białka (0% białka) zmniejszyła spożycie energii i zwiększyła wydatek energetyczny, zwiększyła ilość serotoniny, miała wpływ na szlak beta-adrenergiczny, dieta [...]
[...] aktywność fizyczną i nie jedz mniej, niż potrzebujesz. Przeczytaj również: Kalkulator kalorii BMR - oblicz zapotrzebowanie kaloryczne Nawadniaj się Nawet najlepiej dobrana dieta nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, jeśli zapomnisz o tak ważnej kwestii, jak odpowiednie nawodnienie. Bez wody nie ma życia. Ciało człowieka składa się nawet w 70% [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]
[...] się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty warto uwzględnić w diecie podczas walki z tą nieprzyjemną dolegliwością? Należy jednak unikać potraw [...]
[...] podaż białka, w porównaniu do ludzi, którzy wcześniej dostarczali o wiele mniej białka (np. 1 g na kg masy ciała). Więcej na ten temat w opracowaniu: Effect of habitual dietary-protein intake on appetite and satiety. Podobnie okazało się, że myszy, które jadły 7,7 razy więcej tłuszczów (40% energii), niż grupa kontrolna o wiele skuteczniej [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
[...] ciała lub BMI palenie papierosów historia rodzinna płeć – kobiety są bardziej narażone siedzący tryb życia spożywanie alkoholu wczesna menopauza historia zaburzeń odżywiania dieta uboga w wapń Podsumowując Najlepsze formy ćwiczeń stymulujących wzrost kości i ścięgien to trening siłowy i inne ćwiczenia o dużej intensywności. Ćwiczenia bez [...]
Na siłowniach na całym świecie znajdziemy mnóstwo ludzi biegających na bieżniach, jeżdżących na rowerkach, ćwiczących na orbitrekach. Jaki jest ich cel? Prawdopodobnie chcą schudnąć. W rzeczywistości większość z nich traci w ten sposób swój czas. Stosując ujemny bilans kaloryczny, narażeni jesteśmy na ubytek tkanki mięśniowej. Jest to stan bardzo [...]
Maltitol jest środkiem słodzącym, należącym do grup polialkoholi, alkoholi cukrowych lub wodorotlenowych. Tego rodzaju związki występują naturalnie w roślinach oraz owocach, m.in. w śliwkach, gruszkach, brzoskwiniach, jabłkach, oliwkach, figach, truskawkach oraz malinach. W tej grupie znajdziemy obok sorbitolu np. ksylitol, laktitol, mannitol czy [...]
Nie od dziś wiadomo, że odporność naszego organizmu, a co z tym związane, poprawne jego funkcjonowanie, uzależnione jest w znacznej mierze od prawidłowej pracy naszego układu trawiennego. Wiele problemów pojawia się już na wstępnym etapie trawienia składników odżywczych, a dokładnie białka, które trawione jest w naszym żołądku. Podsumowanie [...]
Przeczuwając nowy, nadciągający trend, gdzieś około roku 2011(!), zacząłem przedstawiać polskiemu czytelnikowi potencjalne zalety nowego, jak na tamte czasy, sposobu odżywiania, który można wrzucić do ogromnego worka obecnie zwanego przerywanym postem. Inne korzyści Do ewentualnych plusów należy jeszcze zaliczyć możliwe działanie: zmniejszające [...]
Prowadzenie zbilansowanej diety, regularne treningi, jak i nieco wyrzeczeń, to podstawowe czynniki, które warunkują osiągnięcie rezultatów na siłowni. Zmiany w Twojej sylwetce, które postępują tygodniami, są najlepszym dowodem na to, że taka strategia ma sens, a Ty nabierasz jeszcze więcej chęci do tego, aby brnąć w tym wszystkim na długie [...]
Bieganie długodystansowe jest obecnie niesłychanie modne, a to jedna z najbardziej wyniszczających zdrowie konkurencji. Kolejny przykład pochodzi z historycznego badania Seiler D. i wsp. Sprawdzano, jaki wpływ mają 20-dniowe zawody na trasie 1000 km u dobrze wytrenowanych osób. Oczywiście, niewiele osób przebiega dystans dłuższy niż maratoński, [...]
[...] nie muszą być dobrze tolerowane przez wszystkich ludzi. Rozsądną, pośrednią dietą jest model low carb, gdzie podaż węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: 65% pacjentów [...]
Okres jesienno-zimowy jest znakomitą okazją do tego, aby szybko złapać infekcję górnych dróg oddechowych czy też wystawić organizm na ryzyko osłabienia odporności. Jest to powiązane ze spadkiem temperatury, zmienną aurą pogodową i niedostosowaniem ubioru do panujących warunków poza domem. Wymienione czynniki sprawiają, że nasz organizm musi [...]
[...] mogą odgrywać ważną rolę w zmniejszaniu objawów PMS. Wapń może zmniejszyć wahania nastroju, podczas gdy magnez może złagodzić wzdęcia. Podsumowanie Odpowiednio zbilansowana dieta może pomóc znacznie złagodzić nieprzyjemne objawy PMS. Zadbaj, by w Twojej diecie obecne były produkty bogate w magnez, wapń, witaminę D, witaminy z gruby B oraz białko [...]
[...] Łącznie poznano ich 13, z czego 4 należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a pozostałe do rozpuszczalnych w wodzie. Ich zrównoważoną podaż zapewnia urozmaicona dieta, a braki spowodowane niską dostępnością wybranych produktów spożywczych, zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego, czy dokonywaniem świadomych złych wyborów [...]
Dziś już wiemy, że od kondycji naszych jelit zależy nie tylko funkcjonowanie naszego układu trawiennego, ale też nasze zdrowie psychiczne. Probiotyki są "złotem" dla naszego zdrowia, ale jak długo musimy je przyjmować, by zobaczyć efekt działania? Czy i kiedy możemy oczekiwać szybkich efektów, a kiedy musimy poczekać nieco dłużej? Kiedy mogą nie [...]
[...] to niestety kłamie. Należy skupić się na redukcji tłuszczu z całego ciała, aby pomóc zrzucić wagę w okolicy brzucha. Nie ma tutaj cudownych metod. Odpowiednio zbilansowana dieta w połączeniu z treningiem siłowym i aerobowym bądź interwałowym są kluczem do celu. Jak długo trwa utrata nadmiaru tłuszczu z brzucha? Na to pytanie nie ma [...]