[...] ilości pieniędzy i przyczynia się do ograniczenia kupowania niepotrzebnych produktów. Takie podejście, sprzyja również utrzymaniu diety. Jemy bowiem tylko te produkty i dania, które z góry zaplanowaliśmy. Warto uwzględnić także żywność dietetyczną. Koniecznie przed wyjściem do sklepu na większe zakupy, przygotuj listę produktów, których [...]
[...] znajduje się 354 kcal. Węglowodany 72 g (w tym cukry 3,5 g), białko 12 g, tłuszcz 1,5 g, błonnik 2,5 g. Plusy: najbardziej naturalny smak makaronu pasujący do każdego dania, spora ilość białka, najniższa cena, brak barwników. Minusy: niewielka ilość błonnika, czas gotowania 11 minut, brak wykazu składników mineralnych, możliwa obecność [...]
[...] usłyszeli diagnozę np. Hashimoto czy AZS, mają wiele obaw, jak poradzą sobie w kuchni bez nabiału i innych produktów mlecznych. Przedstawię kilka prostych przepisów na dania, które zapewnią sporą dawkę wapnia w posiłku i nie będą skomplikowane, dlatego też każdy będzie w stanie je przyrządzić. Duszony udziec z indyka z jarmużem 100 g udźca [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
[...] się w każdym posiłku i przekąsce, które spożywasz. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w białko daje uczucie sytości i może pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi. Badania pokazują, że rozłożenie spożycia białka w ciągu dnia poprzez włączenie pokarmów wysokobiałkowych do każdego posiłku jest skutecznym sposobem na osiągnięcie docelowego [...]
[...] niezbędnych składników odżywczych. Niestety, rezygnujemy ze zdrowego jedzenia na rzecz szybkich i łatwych rozwiązań, które nie zawsze są dla nas najlepsze. Sięgamy po gotowe dania, fast foody, przetworzone przekąski-wszystko to, co jest łatwo dostępne i nie wymaga dużego wysiłku. Dieta a nasze zdrowie i samopoczucie Niestety, ale taka dieta może [...]
Przynajmniej w teorii zwiększanie wagi lub odchudzanie nie jest trudnym zagadnieniem. Jeśli na wstępie skorzystamy z kalkulatora BMR, który precyzyjnie wyznaczy nasze zapotrzebowanie i określi wytyczne dla celu, obranego w danym momencie, a przy okazji tego typu urządzenie informuje nas również o ilości makroskładników, które powinniśmy spożywać, [...]
[...] Istnieje wiele badań, które potwierdzają, że produkty glutenowe nasilają stany zapalne w naszym ciele. O ile gluten stał się przedmiotem sporu wielu dietetyków, których zdania są podzielone co do eliminacji glutenu w diecie osoby zdrowej, tak nie ulega wątpliwości, że osoby dotknięte celiakią są bardziej narażone na rozwój RZS. Zachodzi tutaj [...]
Zmiany nawyków żywieniowych dla wielu osób często oznaczają restrykcyjną czasochłonną dietę i mało atrakcyjne smakowo dania, które bazują na ogromnych porcjach warzyw, chudym jałowym mięsie lub rybie i źródłach węglowodanów, czyli kaszach, makaronach, czy też „suchym” ryżu, Jednak jest to bardzo mylne przekonanie, które niepotrzebnie zniechęca [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
[...] z ich konsumpcją. Śmieciowe jedzenie jest również łatwo dostępne, stosunkowo tanie i popularne, a także uzależniające. Gdy zaczniesz jeść fast foody, słodycze i gotowe dania, ciężko będzie Ci z nich zrezygnować. Zastanów się jednak, czy warto za tę wygodę płacić zdrowiem i dobrym samopoczuciem? Wysoko przetworzone produkty, ubogie w [...]
[...] VEGANMEAL to zbilansowane pełnowartościowe posiłki idealne nie tylko dla wegan i wegetarian, ale dla każdej osoby, której zależy na przepysznych, zdrowych potrawach z kuchni całego świata. To dania, które nie tylko pomogą Ci zachować zdrowe nawyki żywieniowe przy deficycie czasu, to także potrawy, które ubarwią Twój dzień w wyjątkowe smaki.
[...] i seria VEGANMEAL. Jedno z dań z nich to danie meksykańskie, które już po otwarciu pozwala nam poczuć niesamowity zapach przypraw. Jeśli lubisz dobrze doprawione dania, to z pewnością nie będziesz zawiedziony. Łatwość przygotowania to bardzo duży plus. Wystarczy włożyć do mikrofali lub podgrzać na patelni i gotowe. Tak naprawdę nie [...]
Quinotto albo inaczej kaszotto z serii GO VEGE, to kolejna propozycja wytrawnego, wegańskiego dania. Po otwarciu opakowania rzuca nam się od razu w oczy żółto-pomarańczowy kolor potrawy. Wszystko to za sprawą sporej ilości dyni, marchewki, a także pasty massaman curry, dzięki której danie ewidentnie nawiązuje do tajskiej kuchni. Zapach dania jest [...]
[...] barów szybkiej obsługi. W takiej sytuacji poszukaj miejsca, w którym serwowane jest mniej przetworzone jedzenie. Bardzo często można w nich nałożyć sobie samemu wybrane dania w odpowiedniej ilości. To idealne miejsce, gdyż możesz zdecydować o tym, co zjesz i ile zjesz, wybierając lekkie produkty, np. gotowane ziemniaki, grillowane mięso i [...]
[...] naturalne składniki, w tym przyprawy i dość małą ilość soli. Nie znajdziemy tutaj żadnych sztucznych dodatków, ulepszaczy smaku czy zapachu. To zdecydowanie duży plus tego dania. Skład Woda, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, papryka suszona, kolendra, kmin rzymski, czosnek suszony, papryka chili [...]
[...] garnku czy w piekarniku i przez lenistwo wiele osób jadłoby po prostu zimne posiłki. Mikrofalówka natomiast pozwala w błyskawiczny i bezwysiłkowy sposób podnieść temperaturę dania, a nawet je ugotować. Czy gotowanie w kuchence mikrofalowej niszczy wartości odżywcze warzyw? Istnieje przekonanie, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej niszczy [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
[...] Firmy cateringowe wybrały sobie tournée po korporacjach za bardzo dobry i pewny zarobek. Dużo ludzi, wszyscy głodni i zapewne wielu nie miało czasu zrobić sobie własnego śniadania czy obiadu. Często te różne kanapki czy dania obiadowe, a nawet desery wyglądają bardzo smakowicie. Są urozmaicone, świeże, ale też bardzo kaloryczne. Ciężko znaleźć [...]