[...] nawykom żywieniowym i powiązanych z nimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego cukier? Ostatnio obawy dotyczące niezakaźnych chorób związanych z dietą wzrosły ze względu na ich związek z [...]
[...] nadmienić trzeba, że napój ten nie ma nic wspólnego ze słowem “fit”. To taka sama słodzona kawa, jak inne tego typu niewegańskie. Ma bardzo dużo cukru - aż 4,8 g w 100 ml (czyli 10,6 w całym kubeczku), a do tego sporo różnych dodatków, które są tutaj tylko po to by wydłużyć ważność do spożycia. Jak smakuje? Jak zwykła, mocno posłodzona kawa. [...]
[...] oraz standardowymi. Motywacje do diety wegańskiej Roślinne modele żywienia przyciągają ludzi dzięki kilku głównym aspektom. Poza chęcią wpasowania się w bieżące trendy, czy też towarzystwo, są to aspekty etyczne, ekologiczne, ale również zdrowotne i ekonomiczne. O ile etyczne walory diety roślinnej stanowią mocne i niepodważalne argumenty [...]
Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]
Palenie tytoniu jest destrukcyjnym nałogiem, który nie tylko wpływa na pojawienie się jednego z gorzej rokujących nowotworów, ale pogarsza codzienne funkcjonowanie, uszkadza płuca, upośledza ich funkcjonowanie, obniża wydolność, przyspiesza starzenie się skóry, negatywnie wpływa na płodność itd. Warto pamiętać, iż rozmaite związki pozostają [...]
[...] ćwiczeń, powszechnie wykorzystywanych przez całe pokolenia kulturystów i ciężarowców. W podnoszeniu ciężarów pozycja, jaką przyjmuje się w trakcie przysiadu wykrocznego, czyli wykroku jest niezwykle przydatna do oswojenia się z wybiciem sztangi na nożyce. Jest to technika, która zdominowała drugą fazę podrzutu, ponieważ można w ten sposób [...]
[...] jest kluczowym elementem każdego sportowca. Gdyby nie czas potrzebny na odnawianie się komórek mięśniowych, zasobów glikogenu, IMTG oraz innych elementów, człowiek mógłby ćwiczyć o wiele częściej. Niestety, nie ma nic za darmo. Im cięższy trening, tym dłuższy czas jest potrzebny na regenerację. Zresztą słowo cięższy jest nieprecyzyjne i mylące. W [...]
[...] należą do jednych z najbardziej pożądanych ćwiczeń, jakie powinny znaleźć się w planie treningowym, jednak nie każdy jest w stanie wykonać je w poprawnej formie. Przyczyny bywają różne. Ograniczeniem w wykonaniu pompek na sztandze może być przykurcz mięśni piersiowych. Mogą one wpływać na naprężenia w stawach barkowych, gdzie towarzyszyć [...]
[...] Nieinwazyjny pomiar tego metabolitu może być przydatny w śledzeniu stanu przewodu pokarmowego u osób w starszym wieku. Zmiany zachodzące w jelitach wraz z wiekiem, mogą przyczyniać się do niedożywienia spowodowanego zaburzeniami wchłaniania. Glutamina może przeciwdziałać tym często obserwowanym zaburzeniom u osób starszych, ponieważ ma wpływ na [...]
[...] i „obrastanie w masę” (budowanie kiepskiej jakości muskulatury oblanej tłuszczem). Trening siłowy przynosi rozmaite korzyści piłkarzom, zawodnikom sportów walki, biegaczom czy pływakom. W jednym z badań wykazano, iż trening siłowy przyniósł znaczącą poprawę wyników np. biegowego testu wahadłowego u piłkarzy. Z kolei J. Hoff i in. udowodnili, [...]
[...] styl życia niestety nie dociera wszędzie i mimo dynamicznego rozwoju nauk o zdrowiu choroby cywilizacyjne, w tym choroby serca, co roku zabijają coraz więcej ludzi. Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, gdyż z wiekiem rośnie ryzyko zgonu z przyczyn między innymi sercowo-naczyniowych. Jednym z podstawowych elementów niezbędnych przy wdrażaniu [...]
[...] na oba pytania zapewne będzie brzmiała - NIE! Aby dojść do pewnego rodzaju mistrzostwa, obojętnie w jakiej dziedzinie, potrzebny jest zarówno trening, jak i czas. Dotyczy to zarówno naszego biegacza, boksera, jak i osoby rozpoczynającej baczne zwracanie uwagi na to, co je. Jeśli jego/jej głównym celem jest jedynie poprawa jakości diety, [...]
Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]
[...] wyściółce jelit. Do jego wzmożonej produkcji dochodzi na skutek konsumpcji niestrawnych węglowodanów, np. błonnika, skrobi opornej, oligosacharydów (m.in. inuliny), czy polioli (m.in. sorbitolu). Odpowiedzialne za to są liczne bakterie naturalnie bytujące w jelitach, w tym gatunki Clostridium, Faecalibacterium prausnitzii, czy [...]
Sposobów na zastąpienie słodyczy produkowanych masowo i obfitujących w cukry i tłuszcze nasycone i / lub tłuszcze trans jest obecnie wiele. Dotyczy to zarówno gotowych produktów, jak i półproduktów, które dodawać można do deserów, ciast, lodów czy naleśników i innych potraw na słodko. Dobrym przykładem produktu, który jest doskonałym dodatkiem do [...]
[...] wszystko jest efektem codziennie podejmowanych, błędnych decyzji. Dieta i aktywność - podstawą zdrowego stylu życia Mając na uwadze wstęp, można powiedzieć, iż głównymi przyczynami chorób sercowo-naczyniowych, raka i cukrzycy nie są: zatrucie środowiska, czynniki genetyczne czy inne uwarunkowania, ale drobne nawyki ludzi, które tworzą styl życia [...]
[...] tak dziś idąc do sklepu, możemy przebierać do woli. Możesz kupić roślinne kotlety mielone, panierowane, różne rodzaje kiełbasek, wegańskie plastry przypominające wędlinę czy ser, pasty kanapkowe, hummusy, lasagne, dania na bazie makaronu czy kaszy, jogurty, desery i wiele, naprawdę wiele innych. Wybór jest niesamowity. To wielkie ułatwienie [...]
Zjawisko zwane zakwasami jest z jednej strony sygnałem, że organizm dostał solidny bodziec treningowy, jednak z drugiej może świadczyć o nieodpowiednim dostosowaniu planu ćwiczeń i żywienia do własnej kondycji fizycznej. Wyczucie granicy pomiędzy stymulacją mięśni do rozwoju a uszkadzaniem tkanek, bywa trudne, zatem warto wiedzieć, ile [...]
Sposobów na wzbogacenie diety w witaminy jest w wiele. Każdy, kto potrzebuje dodatkowej dawki tych substancji odżywczych, może sięgnąć po preparaty w proszku, kapsułkach, tabletkach, a także w płynie. Istnieją jeszcze liczne rozwiązania dla fanów słodkiego smaku, a wśród nich dużą popularnością cieszą się żelki. Kto potrzebuje najwięcej witamin? [...]
Przewlekła choroba nerek (PChN) została uznana za główny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Oszacowano, iż może dotyczyć nawet 13,4% osób, a ludzi ze schyłkową niewydolnością nerek (ESKD), wymagających leczenia nerkozastępczego może być od 4,9 miliona do ponad 7 milionów. Globalny wzrost zachorowań na tę chorobę wynika głównie ze [...]