Sen jest jedną z najważniejszych czynności dla naszego organizmu. Niestety, wystarczająca ilość snu i jego dobra jakość stała się w dzisiejszych czasach rzadkością. Z danych wynika, że choć większość Polaków śpi zazwyczaj wystarczająco długo (minimum 7 h), to aż 2/3 Polaków cierpi na różnego rodzaju zaburzenia snu, a ponad połowa często odczuwa w [...]
[...] ciała (szczególnie że najczęściej wybierane przekąski mają dużo cukru i tłuszczu). A jak wiadomo, nadwaga i otyłość prowadzą do kolejnych problemów zdrowotnych takich jak cukrzyca, choroby serca i wiele innych. W jaki sposób poradzić sobie ze stresem i uniknąć podjadania? Przede wszystkim dowiedz się - co wywołuje stres? Zajadanie stresów to [...]
Przyprawy często goszczą w naszej "suplementacji" jako naturalny środek wspomagający zdrowie, kondycję oraz nastrój. Nie każdy natomiast wie, że niektóre z nich mogą mieć nieco odmienne działanie w połączeniu ze sobą. Warto zatem zgłębić temat i zobaczyć jakie korzyści mogą nam przynieść kombinacje różnych przypraw. Jakie jeszcze właściwości ma [...]
Z pewnością GH i IGF-1 stosowane w dopingu mogą znacząco skrócić życie. GH podawany w dużych dawkach, przez dłuższy czas, jest w stanie wywołać przerost serca i innych narządów, co w ciągu kilku-kilkunastu lat prowadzi do śmierci. Całkiem możliwe, iż jedną z przyczyn śmierci Richa Piany było nadużywanie właśnie rhGH, IGF-1, SAA (oraz [...]
Antocyjaniny należą do grupy antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, neopteryna, melatonina, bilirubina, zredukowany glutation (GSH). Wspomniane związki pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym np. związanym z aktywnością fizyczną. W czasie intensywnego wysiłku ustrój jest narażony na oddziaływanie reaktywnych [...]
Najczęściej alarm związany z płaskim brzuchem uruchamia się, gdy zbliża się ważne wydarzenie w naszym życiu i chcemy po prostu dobrze wyglądać. Niestety zazwyczaj budzimy się z decyzją zmian sylwetki za późno i szukamy wtedy "oryginalnych" rozwiązań, które nie zawsze idą w parze ze skutecznością i zdrowiem. Czy można uzyskać płaski brzuch w [...]
Probiotykiem można nazwać preparat, który dostarcza odpowiedniej ilości żywych, ściśle określonych drobnoustrojów. Nie wszystkie środki obecne na rynku, które nazywa się probiotykami, spełniają ramy tej definicji. L. acidophilus a progresja cukrzycy Zbadano wpływ niskotłuszczowego jogurtu (2,5%) zawierającego probiotyk Lactobacillus acidophilus i [...]
Dieta nie musi się już kojarzyć z wyrzeczeniami, monotonnym menu z ograniczeniem w jedzeniu słodkości. Kluczem są słodycze alternatywne, stworzone z myślą o osobach będących na diecie, dbających o sylwetkę, czy też zdrowie. Grupę takich właśnie łakoci tworzą kremy z linii NUTLOVE. NUTLOVE to między innymi gęste, pyszne, słodkie kremy nieustające [...]
Regularne spożywanie oliwy z oliwek (extra virgin) zmniejsza częstość występowania powikłań cukrzycy (np. związanego z cukrzycą przyspieszeniem procesu miażdżycowego), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób podatnych na to schorzenie np. przez uwarunkowania genetyczne, zmniejsza stan zapalny w ustroju poprzez działanie związków antyoksydacyjnych [...]
Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
Już dawno naukowcy ustalili, iż podwyższone stężenie insuliny może świadczyć o poważnej chorobie (guz insulinowy, Zespół Cushinga, akromegalia, otyłość, nietolerancja galaktozy lub fruktozy). We wstępnej fazie cukrzycy typu 2 organizm reaguje na test tolerancji glukozy (polega na podawaniu określonej ilości glukozy) wzrostem wytwarzania insuliny – [...]
[...] Jak wyjaśnić pojawienie się stłuszczenia u osób niepijących alkoholu? Epidemią XXI wieku jest otyłość, często towarzyszą jej zaburzenia metaboliczne takie jak cukrzyca typu II, dyslipidemia i zespół metaboliczny. Najwyraźniej jednak nie u wszystkich otyłych osób rozwija się NAFLD i co ważniejsze, NAFLD może występować u osób o [...]
Resweratrol to naturalny polifenol występujący w znacznych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w stanie równowagi. [...]
Choroby cywilizacyjne takie jak alergie, choroby psychiczne, nadwaga, otyłość czy nowotwory dotykają coraz większej ilości osób. Współczesny tryb życia, ciągły stres, zła dieta, brak wypoczynku, mechanizacja oraz wiele innych czynników ma wpływ na ich ciągły rozwój. Do jednej z "chorób" cywilizacyjnych, na którą cierpią miliony osób, jest [...]
Dla większości ludzi nie będzie zaskoczeniem, że kwasy tłuszczowe Omega-3, takie jak te występujące w tłustych rybach morskich, są dobre dla zdrowia i warto uwzględnić je w swojej diecie. Czy wiesz jednak, że kwasy te zwalczają stany zapalne i mogą być nawet bardziej korzystne dla zdrowia, niż mogło nam się wydawać? Jak zwiększyć spożycie kwasów [...]
Magnez ma duże znaczenie dla utrzymania zdrowia kości, co jest niezmiernie istotne nie tylko dla kulturystów, ciężarowców, trójboistów, zawodników sportów walki, ale każdej osoby podejmującej wysiłek fizyczny, nawet związany z codziennym przemieszczaniem się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt [...]
Choroba wieńcowa jest odpowiedzialna za dużą śmiertelność i zachorowalność na całym świecie. Płytki krwi biorą udział w rozwoju miażdżycy, a zmniejszenie aktywności płytek za pomocą leków zmniejsza częstość występowania i ciężkość choroby. Aspiryna - korzyści i ryzyko Aspiryna bywa stosowana w profilaktyce (bądź leczeniu) zawału serca oraz udaru [...]
Z wielu przeróżnych powodów diety wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne. Wydaje się, że ten sposób odżywiania nadal postrzegany jest przez pryzmat wielu mitów i niedomówień, część z nich postaramy się wyjaśnić w poniższym tekście. „Diety roślinne są zawsze zdrowsze” W ostatnich dziesięcioleciach coraz więcej badań wykazało [...]