[...] tych składników. Dzięki temu zróżnicowaniu mamy pełnowartościowe źródło białka - idealna opcja dla osób, które nie jedzą mięsa. Zdecydowanym plusem odżywki jest brak dodatku cukru (jest ona słodzona sukralozą). Jak smakuje? Wersja waniliowa jest bardzo wyrazista i posmakuje wszystkim miłośnikom tego smaku - zarówno rozrobiona z wodą, jak i [...]
Czego potrzebujemy: 20 g drożdży 150 ml mleka 50 g masła 2 jajka 10 g cukru 30 g erytrytolu 450 g mąki pszennej łyżka cynamonu Nadzienie: 400 g jabłek 20 g żurawiny łyżka cynamonu 20 g erytrytolu łyżeczka soku z cytryny woda do podlania Jak wykonać: Ciasto tylko wygląda na skomplikowane... Mleko podgrzewamy. Do miski wkładamy drożdże, dodajemy [...]
Glukoza jest kluczowym substratem metabolicznym potrzebnym do wytwarzania energii w tkankach. Wg obecnej wiedzy naukowej, nowotwory pozyskują energię drogą beztlenową, gdyż potrzebują mleczanów (glikoliza beztlenowa). Nie można jednak twierdzić, iż brak podaży węglowodanów w diecie zapewnia ochronę przed powstawaniem nowotworowych zmian w [...]
[...] jest najwięcej glicyny? Rozwiązanie nr 1 może wydawać się zaskakujące: galaretka! Tak, to właśnie galaretka zawiera jej najwięcej. Sięgając po galaretkę, wybieraj wersję bez cukru. Solidne ilości glicyny zawiera też białko sojowe. Wygodnym rozwiązaniem będą też suplementy zawierające glicynę. Źródła: Amino Acids. 13 lipca 2018 r. Doi: 10.1007 / [...]
[...] wyróżnia te łakocie od popularnych, komercyjnych czekolad? Każda tabliczka wykonana jest ręcznie z największą starannością. Do ich produkcji nie wykorzystano tradycyjnego cukru i syropów glukozowych oraz fruktozowych, co wpływa na zmniejszenie udziału węglowodanów. W składzie każdej tabliczki znajdziemy koncentrat oraz izolat białka [...]
[...] (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g) Węglowodany: 6 g (w tym cukry: 3,5 g) Błonnik: 1,8 g Białko: 75 g Sól: 1,8 g Zdecydowanym plusem Vegan Protein jest jej skład. Nie zawiera cukru i jest mieszanką siedmiu różnych białek, stanowiąc tym pełnowartościowe białko będące świetną opcją dla wegetarian i wegan. Gdzie kupić: Sklep SFD Cena: 39,99 zł
Wśród popularnych produktów spożywczych, które stanowią bardzo często jeden z dominujących elementów jadłospisu, jest chleb. Ten uniwersalny dodatek do potraw lub baza posiłku, niestety został owiany złą sławą, gdyż wraz z rozwojem technologii, skład pieczywa coraz bardziej zmieniał się w niekorzystnym kierunku. Siemię lniane, żurawina i Omega 3 [...]
Czego potrzebujemy: 200 g ugotowanego indyka, kurczaka lub innego mięsa 80 g g cebuli 10 g oleju kokosowego przyprawy 150 g proszku Protein Pizza ALLNUTRITION 50 g mąki ryżowej 210 ml wody Jajko Jak wykonać: Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy na kilka minut. Następnie rozsypujemy na stolnicy 30 g mąki ryżowej i [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
[...] odczucie głodu. Te czynniki mogą mieć wpływ na to, dlaczego świeże owoce, podawane w całości mogą być korzystne przy redukcji wagi. Uwaga na soki i przetwory z dodatkiem cukru Czy produkty wytworzone z owoców, np. soki, mają tę samą cechę? Każde przetworzenie owoców powoduje ułatwienie dla naszego organizmu skorzystania z dobrodziejstw owocu. [...]
[...] że uczestnicy nie mają we krwi produktów rozpadu spowodowanych paleniem. Naukowcy zmierzyli również różne biomarkery sugerujące zdrowie układu krążenia, takie jak poziom cukru we krwi, poziom lipidów i ciśnienie krwi. Jakie były wyniki? Sporo ludzi spełniło jedno lub dwa z czterech kryteriów, a tylko 2,7% spełniło wszystkie cztery. Jak się [...]
[...] z badania sugerują, że spożywanie kawy może nieznacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Komentarz Wszystkie korzyści z picia kawy da się zniwelować, dodając do niej cukru czy innych źródeł węglowodanów. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: https://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr65/nvsr65_02.pdf Timothy Ingall Stroke--incidence, [...]
[...] wysiłkową, otrzymywały samą kurkuminę i przeprowadzono próbę wysiłkową. Wyniki: Spożycie białka serwatkowego i kurkuminy (w połączeniu lub osobno) zmniejszyło stężenie cukru we krwi oraz ekspresję genów czynników prozapalnych, jednocześnie odnotowano większą ekspresję czynnika przeciwzapalnego. Spożycie białka serwatkowego i kurkuminy [...]
[...] alternatywa. W innych badaniach wykazano, iż regularna suplementacja probiotykami Bifidobacterium longum może mieć wpływ na wątrobę (zmniejszenie jej stłuszczenia), stężenie cukru we krwi, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, a nawet poprawę funkcjonowania psychicznego osób cierpiących z powodu zespołu jelita drażliwego. Źródła: Vargas-Pozada [...]
[...] szkodliwą właśnie z tego powodu, że oferowano ją w formie napoju energetycznego. Powszechnie uważa się, że energetyki nie są zdrowe. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości cukru, jak i dodatków smakowych i konserwantów. Przyglądając się jednak samej guaranie, dowiemy się, że jest ona produktem naturalnym, który stosowany zgodnie z [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi uważa, że ma insulinooporność i niesłusznie. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne [...]
[...] słodzony cukrem. Główną substancją słodzącą jest maltitol, należący do grupy polioli. Jego niski indeks glikemiczny sprawia, że nie powoduje tak gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, jak to ma miejsce w przypadku sacharozy, glukozy czy syropów fruktozowych. W jednej porcji kremu NUTLOVE zawarte jest zaledwie 0,3 g naturalnie występujących [...]
[...] wegetariańskiej wykazuje działanie ochronne ważne w profilaktyce chorób układu krążenia, zespołu insulinooporności czy cukrzycy. Badanie naukowe Naukowcy oceniali: stężenie cukru stężenie insuliny wskaźnik insulinooporności (HOMA-IR) Nadzorem objęto 2 grupy osób w wieku od 19 do 64 lat, wegetariańska (95 długoterminowych laktoowowegetarian; czas [...]
[...] produktów, jak oleje roślinne, orzechy czy owoce. „Obrywa się” w tym rankingu również wyrobom mleczarskim, czy mięsom, podczas gdy dobrze oceniane są np. kolorowe napoje bez cukru. Nie bierze się tutaj pod uwagę korzystnych dla zdrowia związków zawartych w żywności, takich jak, chociażby wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czy błonnik. System [...]
[...] dla osób zakochanych w wiśniach w czekoladzie. Jego ogromną zaletą jest jednak bardzo starannie skomponowany skład, gdyż w produkcie tym nie znajdziemy ani grama dodanego cukru, a mimo to możemy cieszyć się wyjątkowym słodkim smakiem. Naturalny erytrytol, słodycz bez kalorii! Efekt ten zawdzięczamy naturalnej substancji słodzącej, którą jest [...]