[...] Dzieje się tak najprawdopodobniej dlatego, że diety roślinne wspomagają utratę wagi i zawierają wiele pokarmów bogatych w błonnik i ubogich w niezdrowe tłuszcze i dodatek cukru. Nowotwory Owoce, warzywa, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe zawierają składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać [...]
[...] się insulina, glukagon i somatostatyna), błony śluzowej żołądka, nerek, serca i podwzgórza. Stymuluje wydzielanie insuliny w stanach hiperglikemii (nadmiernego stężenia cukru we krwi) lub przy normalnym stężeniu glukozy we krwi, spowalnia opróżnianie żołądka i zmniejsza spożycie pokarmu. Okres półtrwania GLP-1 wynosi od 1 do 2 minut z powodu [...]
Tak, redukcja tkanki tłuszczowej bez wykonywania aerobów jest możliwa. Dlaczego? Gdyż zmiany w sylwetce zależą w największej mierze od przyjętego deficytu kalorycznego, czyli stosowanej diety. Interwały nie są wcale „tajną bronią” w walce z tłuszczem, gdyż bez zmiany stylu życia oraz wdrożenia diety będą nieskuteczne. Najlepsze formy interwałów [...]
[...] jest dobra dla zdrowia. Ma aż 7 niezwykłych korzyści!”. W artykule napisano: „W przeciwieństwie do piwa lub wina, kieliszek wódki może faktycznie obniżyć poziom cukru we krwi. Dla osób, które mają problemy z utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi, wódka będzie lepszym wyborem”. W rzeczywistości, literatura naukowa nie [...]
[...] zużywanie mięśni do podtrzymania energetyki ustroju (katabolizm; wysiłki długotrwałe) niewystarczające podtrzymanie stężenia glikogenu wątrobowego (glikemia, stężenie cukru we krwi) narażenie na promieniowanie UV (nasila odwodnienie, ponadto indukuje stres oksydacyjny, który może prowadzić do uszkodzenia komórek, np. peroksydacji lipidów i [...]
Picie wody może pomóc zmniejszyć uczucie głodu, a jeśli zastępujesz nią słodkie napoje, wówczas zmniejszasz także spożycie kalorii i cukru. Nie ma jednak wystarczających dowodów na to, że sama woda może pomóc w utracie wagi. Co ciekawe wiele osób żyło w przekonaniu, że jeśli będą pić więcej wody, to schudną. Tak jakby zupełnie pominęli inne [...]
[...] za ich pośrednictwem witaminy i składniki mineralne. Rezygnując z "wliczania warzyw" trzeba mieć na uwadze, że to też kalorie i że równie sensownie można wytłumaczyć niewliczanie kcal z malin, truskawek czy nawet - CUKRU DODAWANEGO DO HERBATY (dwie herbaty po 2 łyżeczki cukru maksymalnie 80 kcal, czyli tyle, co 300 g czerwonej papryki...).
[...] bezcukrowych produktów słodzonych aspartamem, jest przyrost masy ciała. Póki co, teorii tej nie udało się udowodnić, a przeprowadzone badania wskazują, że zastępowanie cukru aspartamem może wręcz być korzystne w kontekście pracy nad zmniejszeniem masy i poprawą składu ciała. Źródła: Aspartame ingested without tasting inhibits hunger and [...]
[...] jak orzechy, nasiona — zawierają nieco białka, a przede wszystkim zdrowe tłuszcze. Jeśli dodasz do tego złożone węglowodany, wówczas łatwiej będzie utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zapobiegać pojawianiu się łaknienia na cukier. Jak wspomniałam już wcześniej, stres również odgrywa pewną rolę. Żeby poradzić sobie z łaknieniem cukru, trzeba [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Rwa kulszowa, znana również jako zapalenie nerwu kulszowego, to bolesne schorzenie, które dotyka wiele osób na całym świecie. Jest to dolegliwość, która może powodować wiele bólu i ograniczać codzienne funkcjonowanie. Atak bólu jest bardzo nieprzyjemny i potrafi znacznie utrudnić nasze możliwości poruszania się, co ma wpływ na wszystkie aspekty [...]
[...] diabetykom. Morwa biała - działanie morwy białej polega na obniżeniu tempa wchłaniania węglowodanów, poprzez obniżenie aktywności enzymatycznej. ALA - wspomaga regulację cukru we krwi, usprawnia przemiany energetyczne, co więcej jego zastosowanie znacznie poprawia transport glukozy, sprawiając, że efektywniej gromadzony jest glikogen [...]
Aktywność fizyczna sprawia, że wiele osób czuje się pobudzona. Kiedy jesteśmy senni i zmęczeni, to często rozpoczęcie ćwiczeń sprawia, że szybko się rozbudzamy, a poziom naszej energii rośnie - i to naprawdę dość szybko. Gdy rośnie temperatura Twojego ciała i przyspiesza się przepływ krwi, wówczas poziom Twojej energii rośnie, a psychika sprawia, [...]
Do dzisiaj wielu ludzi w sposób mistyczny podchodzi do słodzików (zamienników cukru), inni do funkcjonalnych dodatków do żywności, jeszcze inni do określonych produktów żywieniowych. O ile zdrowa jest umiarkowana podaż warzyw i owoców, to pojawiły się sekty bazujące tylko na owocach lub tylko na warzywach. I tego typu koncepcje mają swoich [...]
Wiele osób chcących przejść na dietę, myśli, że oznacza to rezygnację ze smacznego i łatwego do przygotowania jedzenia. Zrodziło się mylne przekonanie, że jeśli coś jest smaczne, to na pewno nie jest ani zdrowe, ani fit, a to, co zdrowe, to z pewnością w gardle staje i ciężko przełknąć. Nieważne, z jakiego powodu myślisz o diecie — czy to ze [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
Bieganie może być największym wrogiem lub sprzymierzeńcem kulturysty. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? W okresie budowania masy każdy dodatkowy wydatek energetyczny jest niewskazany. To nie znaczy, że masz się bać chodzić po schodach, spacerować czy jeździć na rowerze. Po prostu osoby mające problem z nabieraniem masy powinny ograniczać aktywność [...]
[...] wskutek niewłaściwego trybu życia i stosowania błędnej diety), trening aerobowy jest korzystnym elementem. Ułatwia osiągnięcie poprawy stanu zdrowia, regulację stężenia cukru we krwi, ciśnienia krwi, niwelowanie stanu zapalnego, funkcjonowanie układu pokarmowego itd. Podsumowując, nie wszyscy muszą trenować aerobowo, istnieje wiele osób, [...]
Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]
[...] i czytelne nawet dla ludzi nie mających pojęcia o dietetyce: „Spożycie cukrów może być zredukowane poprzez: Ograniczenie konsumpcji pokarmów i napojów zawierających dużo cukru, takich jak słodkie przekąski, cukierki i słodzone napoje. Te ostatnie to wszystkie napoje zawierające cukry proste, gazowane i niegazowane, owocowe lub warzywne, [...]