[...] białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je czerpać i wiele, wiele więcej. Jeżeli interesuje Cię białko, odżywki zawierające ten makroskładnik z pewnością także Cię ciekawią. W takim razie zasiądź do lektury i lepiej poznaj ich właściwości, a także zorientuj się, kiedy i w jaki sposób [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić pełnowartościowy posiłek? Nie samo zło Mimo stosunkowo wysokiej kaloryczności, sporej ilości soli i tłuszczów, pizza zawiera również cenne składniki odżywcze. Dostarcza witamin i minerałów: ser zawiera sporo wapnia oraz witamin z grupy B sos pomidorowy to źródło prozdrowotnego likopenu, a [...]
[...] tym prawie 11 g białka, 3,5 g tłuszczów oraz 25 g węglowodanów. Strączki świetnie dają sobie radę jako substytut mięsa w posiłku. Przy czym, w przeciwieństwie do mięsa, nie zawierają tłuszczy nasyconych, dostarczają za to sporo błonnika. Porcję warzyw strączkowych jadaj dwa razy w tygodniu. Możesz dodawać je do sałatek lub przygotować danie z [...]
[...] Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a drugie bardziej rygorystyczne. Białka roślinne należą do takich białek, które są „niepełnowartościowe”, ponieważ nie zawierają lub zawierają, ale w nieodpowiednich ilościach lub/i proporcjach aminokwasy egzogenne. W celu uzupełnienia tych aminokwasów i zwiększenia wartości białka należy [...]
[...] goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w kuchni urosło na [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
[...] zmniejsza aktywność hydroksylazy 1α i wytwarzanie 1α,25-dehydroksy-witaminy D. Zauważono, że wysokie spożycie Coli powoduje kwasicę u niedojrzałych szczurów. Oba te napoje zawierają kwaśne składniki (dwutlenek węgla, kwas fosforowy w napojach Cola i kwas cytrynowy w Fanta®), które mogą zaburzać metabolizm kości. Napoje cola a nowotwory W jednym [...]
[...] dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, [...]
[...] izolat oraz hydrolizat. Różnią się one przede wszystkim sposobem wchłaniania, smakiem i ceną: Koncentrat (WPC) – proteina mlecznego pochodzenia, szybko się wchłania, zawiera zwykle 65-80% białka i często dodatki wzbogacające jej smakowitość Izolat (WPI) – również pochodzenia mlecznego, różni się od WPC większą zawartością białka – 85-90% [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
[...] chudego mięsa, niskotłuszczowych produktów mlecznych, jaj i ryb. Wysokoprzetworzone i peklowane mięso nie jest zalecane, ponieważ wykazano, że powoduje nadciśnienie, a także zawiera substancje rakotwórcze. Niekorzystne jest również mięso poddane długotrwałemu smażeniu, szczególnie z wykorzystaniem kwasów omega-6 (np. olej słonecznikowy). Ogólnie, [...]
[...] fizycznego, ale stanowić wspomaganie dla procesu pozbywania się tłuszczu. Kompleksowe preparaty złożone Preparaty złożone, tzw. spalacze tłuszczu. Kompleksowe rozwiązania zawierające np. ekstrakt z owoców tamaryndowca malabarskiego, ekstrakt z kory cynamonowca chińskiego, kapsaicynę, kofeinę, forskolinę, adaptogeny (np. ekstrakt z korzenia [...]
Węglowodany dla zdecydowanej większości osób są głównym źródłem energii w diecie. To właśnie ich źródła stanowią sporą część posiłku, a my spożywając je, dostarczyć możemy nie tylko energii, ale również wiele cennych nutraceutyków. Analizując rozpiski diet różnych osób, spotkać można się dość często z obecnością w posiłkach ryżu, płatków owsianych [...]
[...] spożywczych, do mniej, niż 1 łyżeczki dziennie. Zawiera kumarynę, która może wywołać problemy zdrowotne przy wyższych dawkach. Z drugiej strony roślina Cinnamomum verum zawiera znacznie mniej kumaryny. W jednym z badań określano zawartość kumaryny w w zmielonym cynamonie zakupionym w Republice Czeskiej. Żadna próbka nie została oznaczona [...]