SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co zawiera duzo wapnia

  • Jakie jajka najlepiej jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17567 Data: 2017-09-24 10:48:43
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gatunków, wartości odżywcze mogą się zmieniać. Na pewno jednak świetnie się nadadzą jako uzupełnienie posiłku o dodatkową porcję białka. Porcja sera cheddar (ok. 100 g) zawiera: Liczba kalorii: ok. 410 Białko: 24 g Węglowodany: 2 g Tłuszcz: 34 g I witaminy, takie jak: witamina A, B12, K, ryboflamina. Jogurt grecki Ostatnia pozycja na liście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4251 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] cukier, mleko w proszku odtłuszczone, czekolada w proszku (0,9%), zmielone orzechy laskowe (0,7%), skrobia modyfikowana*, substancja zagęszczająca: karagen, aromat, *nie zawiera glutenu. Wartości odżywcze 100 ml jogurtu dostarczy 83 kcal, w tym: 4 g białka 2,2 g tłuszczu (w tym 1,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 11,7 g węglowodanów (w tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22537 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • Amfetamina – pierwszy raz synteza związku pochodnej amfetaminy nastąpiła w roku 1887. Siarczan amfetaminy – synteza w roku 1927. Wprowadzono ją do obrotu w 1932 roku (patent). Smith, Kline & French wprowadziło w latach 30’ XX wieku do obrotu benzedrynę w postaci inhalatora w postaci 325 mg roztworu amfetaminy z dodatkami. Podsumowanie Biorąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 32496 Data: 2018-08-17 09:45:07
  • Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3635 Data: 2018-02-16 10:29:26
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] składników. Jest świetnym składnikiem diety jarskiej, zalecanej, jeżeli ktoś chce zrezygnować z mięsa. Białko pochodzące z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne, a ich mięso zawiera również wiele kwasów omega-3, witamin i minerałów. Większość ryb ma co najmniej 20 gramów białka w 100 gramach mięsa, to bardzo duża ilość, jeżeli chodzi o proporcje. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10051 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • [...] że epikatechina pochodząca z kakao może stymulować proces spalania tłuszczu, co zwiększa utratę wagi. Kluczem jest jednak ilość. Dwie lub trzy kostki gorzkiej czekolady zawierającej co najmniej 70% kakao przyniosą nam korzyści i uchronią przed sięganiem po inne słodycze. Jedzenie jej w nadmiernych ilościach będzie tak samo szkodliwe, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16591 Data: 2018-01-03 10:48:29
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1450 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • [...] Podsumowanie W tamtych czasach dostęp do odżywek i suplementów był ograniczony. Nikt nie marzył o kreatynie lub nowoczesnych „spalaczach”. Luksusem były proteiny, które zawierały sporo tłuszczu lub laktozy lub wspomniane białka nie miały odpowiedniej wartości dla sportowca (np. zachodziła denaturacja w procesie produkcyjnym). Referencje: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10484 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • Kasza czy ziemniaki? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany, jak wiadomo, są bardzo wartościowym źródłem energii. Rzec można, że głównym. Komponując posiłki, bardzo często bywa tak, że nie wiemy, na co się zdecydować. Kasza czy ziemniaki? Sięgnąć po coś tradycyjnego czy bardziej wyszukanego? Zazwyczaj wybór pada na tradycję, bo przecież z ziemniakiem niewiele trzeba robić. Poniżej zestawienie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27909 Data: 2017-10-04 09:12:16
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności.  Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko kompletne. Gotowana komosa zawiera 8 g białka w porcji mieszczącej się w połowie szklanki. Warto wiedzieć, że zawiera ona mnóstwo innych składników odżywczych, takich jak magnez, żelazo, a także [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6017 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • Jak nabiał wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] Spożywanie produktów mlecznych może być pomocne, jeśli próbujesz schudnąć, ale korzyści z samego faktu włączenia nabiału do diety będą prawdopodobnie niewielkie. Najlepszym podejściem jest skupienie się na trzymaniu dobrze zbilansowanej i różnorodnej diety, zawierającej dużej ilości owoców i warzyw, a także źródła białka, w tym nabiał.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3836 Data: 2018-08-11 17:09:44
  • Nabiał - jeść czy nie jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] składników pokarmowych, mogących wpływać na stan naszego układu kostnego. Również pod tym kątem produkty mleczarskie są niezwykle bogate. Dla przykładu 100 g sera Cheddar zawiera prawie 25 g białka. Wśród innych składników, mających wpływ na zdrowie naszych kości naukowcy wymieniają: Witaminę D Potas Fosfor Cynk Magnez A jak pokazują tabele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1524 Data: 2021-09-23 16:53:58
  • Fast food'y, doping i sód - czyli co nas zabija

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze zabija co roku 9.4 mln ludzi, czyli tyle, co wszystkie choroby zakaźne łącznie.  Niestety z reguły nie daje objawów, a większość ludzi nie przejmuje się wcale stanem serca, nerek, wątroby czy ciśnieniem krwi. Na nadciśnienie tętnicze choruje na świecie prawie miliard osób, w tym prawie 38% w krajach rozwiniętych i 22% w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4453 Data: 2018-08-05 13:20:28
  • Chia właściwości zdrowotne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3249 Data: 2017-11-22 10:41:11
  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7376 Data: 2020-01-27 09:49:30
  • Picie wody z sokiem z cytryny - efekty i skutki uboczne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dobrym pomysłem, ponieważ pomaga to zneutralizować kwasowość płytki nazębnej. Podsumowując, cytryny są zdrowe i niskokaloryczne, podobnie jak większość owoców. Sok cytrynowy zawiera niewielkie ilości korzystnych mikroelementów i fitochemikaliów, ale nie jest jasne czy ich stężenie jest wystarczające, by osiągnąć efekty profilaktyczne i lecznicze. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6620 Data: 2019-07-26 07:50:29
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 12 – Witamina K2

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] istnieje jedynie niewielka liczba produktów wegańskich, dostarczających witaminę K2. Niewielkim uzupełnieniem wegańskiej diety w menachinony może być kwaszona kapusta, zawierająca ok. 5 mcg witaminy K2 na 100 g. Spośród innych kiszonych warzyw jako o dietetycznym źródle witaminy K2, możemy mówić jedynie o fermentowanej soi. Otóż wprawdzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 346 Data: 2023-06-10 18:30:22
  • Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi.  Jedna szklanka mleka krowiego zawiera około 12 g węglowodanów. Nie ma dodatku cukru, tylko naturalnie występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5382 Data: 2021-07-22 09:56:49
  • Jarmuż - co w sobie kryje?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ostatnimi czasy dużo więcej usłyszeć można o jarmużu, jest on też coraz bardziej dostępny. Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, nazywany często kapustą bezgłową, jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Jak jeść [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3774 Data: 2017-08-03 10:04:20