Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
[...] gatunków, wartości odżywcze mogą się zmieniać. Na pewno jednak świetnie się nadadzą jako uzupełnienie posiłku o dodatkową porcję białka. Porcja sera cheddar (ok. 100 g) zawiera: Liczba kalorii: ok. 410 Białko: 24 g Węglowodany: 2 g Tłuszcz: 34 g I witaminy, takie jak: witamina A, B12, K, ryboflamina. Jogurt grecki Ostatnia pozycja na liście [...]
[...] cukier, mleko w proszku odtłuszczone, czekolada w proszku (0,9%), zmielone orzechy laskowe (0,7%), skrobia modyfikowana*, substancja zagęszczająca: karagen, aromat, *nie zawiera glutenu. Wartości odżywcze 100 ml jogurtu dostarczy 83 kcal, w tym: 4 g białka 2,2 g tłuszczu (w tym 1,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 11,7 g węglowodanów (w tym [...]
Amfetamina – pierwszy raz synteza związku pochodnej amfetaminy nastąpiła w roku 1887. Siarczan amfetaminy – synteza w roku 1927. Wprowadzono ją do obrotu w 1932 roku (patent). Smith, Kline & French wprowadziło w latach 30’ XX wieku do obrotu benzedrynę w postaci inhalatora w postaci 325 mg roztworu amfetaminy z dodatkami. Podsumowanie Biorąc [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] składników. Jest świetnym składnikiem diety jarskiej, zalecanej, jeżeli ktoś chce zrezygnować z mięsa. Białko pochodzące z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne, a ich mięso zawiera również wiele kwasów omega-3, witamin i minerałów. Większość ryb ma co najmniej 20 gramów białka w 100 gramach mięsa, to bardzo duża ilość, jeżeli chodzi o proporcje. [...]
[...] że epikatechina pochodząca z kakao może stymulować proces spalania tłuszczu, co zwiększa utratę wagi. Kluczem jest jednak ilość. Dwie lub trzy kostki gorzkiej czekolady zawierającej co najmniej 70% kakao przyniosą nam korzyści i uchronią przed sięganiem po inne słodycze. Jedzenie jej w nadmiernych ilościach będzie tak samo szkodliwe, jak [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] Podsumowanie W tamtych czasach dostęp do odżywek i suplementów był ograniczony. Nikt nie marzył o kreatynie lub nowoczesnych „spalaczach”. Luksusem były proteiny, które zawierały sporo tłuszczu lub laktozy lub wspomniane białka nie miały odpowiedniej wartości dla sportowca (np. zachodziła denaturacja w procesie produkcyjnym). Referencje: [...]
Węglowodany, jak wiadomo, są bardzo wartościowym źródłem energii. Rzec można, że głównym. Komponując posiłki, bardzo często bywa tak, że nie wiemy, na co się zdecydować. Kasza czy ziemniaki? Sięgnąć po coś tradycyjnego czy bardziej wyszukanego? Zazwyczaj wybór pada na tradycję, bo przecież z ziemniakiem niewiele trzeba robić. Poniżej zestawienie [...]
[...] do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko kompletne. Gotowana komosa zawiera 8 g białka w porcji mieszczącej się w połowie szklanki. Warto wiedzieć, że zawiera ona mnóstwo innych składników odżywczych, takich jak magnez, żelazo, a także [...]
[...] Spożywanie produktów mlecznych może być pomocne, jeśli próbujesz schudnąć, ale korzyści z samego faktu włączenia nabiału do diety będą prawdopodobnie niewielkie. Najlepszym podejściem jest skupienie się na trzymaniu dobrze zbilansowanej i różnorodnej diety, zawierającej dużej ilości owoców i warzyw, a także źródła białka, w tym nabiał.
[...] składników pokarmowych, mogących wpływać na stan naszego układu kostnego. Również pod tym kątem produkty mleczarskie są niezwykle bogate. Dla przykładu 100 g sera Cheddar zawiera prawie 25 g białka. Wśród innych składników, mających wpływ na zdrowie naszych kości naukowcy wymieniają: Witaminę D Potas Fosfor Cynk Magnez A jak pokazują tabele [...]
Nadciśnienie tętnicze zabija co roku 9.4 mln ludzi, czyli tyle, co wszystkie choroby zakaźne łącznie. Niestety z reguły nie daje objawów, a większość ludzi nie przejmuje się wcale stanem serca, nerek, wątroby czy ciśnieniem krwi. Na nadciśnienie tętnicze choruje na świecie prawie miliard osób, w tym prawie 38% w krajach rozwiniętych i 22% w [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
[...] dobrym pomysłem, ponieważ pomaga to zneutralizować kwasowość płytki nazębnej. Podsumowując, cytryny są zdrowe i niskokaloryczne, podobnie jak większość owoców. Sok cytrynowy zawiera niewielkie ilości korzystnych mikroelementów i fitochemikaliów, ale nie jest jasne czy ich stężenie jest wystarczające, by osiągnąć efekty profilaktyczne i lecznicze. [...]
[...] istnieje jedynie niewielka liczba produktów wegańskich, dostarczających witaminę K2. Niewielkim uzupełnieniem wegańskiej diety w menachinony może być kwaszona kapusta, zawierająca ok. 5 mcg witaminy K2 na 100 g. Spośród innych kiszonych warzyw jako o dietetycznym źródle witaminy K2, możemy mówić jedynie o fermentowanej soi. Otóż wprawdzie [...]
Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Jedna szklanka mleka krowiego zawiera około 12 g węglowodanów. Nie ma dodatku cukru, tylko naturalnie występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do [...]
Ostatnimi czasy dużo więcej usłyszeć można o jarmużu, jest on też coraz bardziej dostępny. Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, nazywany często kapustą bezgłową, jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Jak jeść [...]