[...] być więcej czy mniej odżywek. Istnieje kilka modnych diet. Raz „najlepsze” są diety węglowodanowo-białkowe, za chwilę te mające mało węglowodanów, za to bardzo dużo tłuszczy. Nie polecam eksperymentów, a raczej obserwacje własnego organizmu. Najlepiej zacząć od schematów, które są sprawdzone przez pokolenia kulturystów. Ogółem wg [...]
[...] nasycone i trans np. fast food (pizzy, hamburgerów, kebabów, frytek, hot dogów itd.), chipsów i innych wysoko przetworzonych produktów (jak wyżej), soków owocowych, mają dużo różnego rodzaju węglowodanów i wcale nie są zdrowe, płatków śniadaniowych, jogurtów niskotłuszczowych wzbogaconych cukrem. Ogólnie, im coś jest mniej przetworzone, tym [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] młodzieniec wykonywał pauzy w pełnym spięciu mięśni. I wiecie, co się stało? Nagle się okazało, iż trzy serie uginań i prostowań ramion (po 12-15 powtórzeń) to ogromnie dużo. Podsumowanie Jeśli potrzebujesz nadmiernej objętości treningowej, to znaczy, że gdzieś popełniasz mniejsze lub większe błędy. W takim wypadku polecam trening z osobą [...]
[...] tuczy nadmiar kalorii dostarczanych każdego dnia występujący przy zbyt małym wydatku energetycznym, związanym z codziennymi aktywnościami i treningiem. Niestety sprawa jest dużo bardziej złożona. Okazuje się, że nadwyżka pochodząca z protein wcale nie musi tuczyć, a wręcz może odchudzać. „Napoje słodzone i/lub gazowane” To nie tylko typowe [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] 26%. I teraz najważniejszy fakt - bez dostarczania żadnego pokarmu, w ciągu 2 h glikogen u badanych mężczyzn wzrósł o 16.7%. W skrócie: włókna siłowe, beztlenowe IIb – mają dużo zmagazynowanej glukozy w postaci glikogenu i sporo fosfokreatyny, dlatego suplement diety, kreatyna, jest tak przydatny! Zwiększa on zasoby energetyczne mięśni! Te [...]
[...] niekoniecznie. Omówię przypadek (rzadki) choroby Gravesa (jest to rozlana hiperplazja toksyczna). Można ją ocenić poprzez niskie stężenie TSH oraz wysokie stężenie fT4 (dużo wolnej tyroksyny). Jest to bardzo ciekawy przypadek, gdyż wiele osób sądzi, iż duża ilość hormonów tarczycy („szybki metabolizm” ) gwarantuje schudnięcie. [...]
[...] korzystne dla zdrowia! Nie wszystkie tłuszcze pochodzenia roślinnego są zalecane. Stan zapalny jest powiązany z kancerogenezą, chorobami sercowo-naczyniowymi itd. Pozostałe, dużo rzadziej spotykane wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy [...]
[...] czasu do czasu wykonuje aeroby na bieżni, orbitreku, na ergometrze (rowerku), rowerze spinningowym lub innych maszynach „cardio”. Niektórzy poświęcają naprawdę dużo czasu na tego typu aktywność. A ilu z nich jest naprawdę odtłuszczonych? Prawie żaden. Dlaczego? Bo tajemnica redukcji tłuszczu nie tkwi wcale w treningu aerobowym. A [...]
Wiem, iż wrzucę teraz nawet nie kij, ale bombę w mrowisko – jednakże konieczność dostarczania dużej ilości węglowodanów do stymulowania wzrostu masy mięśniowej wcale nie jest dobrze udokumentowana naukowo. Powiem więcej, naukowcy coraz częściej spekulują, iż dawne zalecenia bazujące na dostarczaniu ogromnych ilości węglowodanów (3-7 g na kilogram [...]
[...] przekarmiania organizmu żywnością powszechnie uznaną za „zdrową”, „dietetyczną”, „fit”. Jeśli jakiś pokarm ma dużą gęstość energetyczną, czyli z małej ilości uzyskujesz dużo energii, to należy odpowiednio go dawkować, czyli ograniczać jego podaż. Świetnie może utuczyć olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, którymi obficie będziesz [...]
[...] w poniedziałki, środy i piątki, 3 x w tygodniu wykonywane były aeroby (50 minut), dodatkowo w poniedziałki i środy trening przypominający FBW (jak na mój gust miał za dużo maszyn). Grupa crossfit: ćwiczyła 3x w tygodniu po 60 minut (w tym właściwa sesja trwała 5-30 minut), sesje są opisane tutaj: [...]
[...] medycynie w latach 20. XX wieku i aż do lat 80. XX wieku insulinę otrzymywano z trzustek wołowych i wieprzowych. Początkowo produkowane preparaty insulinowe zawierały bardzo dużo „zanieczyszczeń”. Dopiero w 1978 r. dzięki pracy Davida Goeddela i wsp. (Genentech) powstała pierwsza insulina przy użyciu rekombinacji genetycznej (zgodna profilem [...]
Jeżeli przypatrzymy się wielu mitom na temat kreatyny i zbierzemy je w jedną całość, szybko okaże się, że powstałaby dość pokaźnej grubości książka, którą można by było czytać w długie jesienne wieczory. A i tak z czasem wydaje się, że niektóre mity są nieśmiertelne. Niewiele jest jeszcze badań, które potwierdziły jednoznacznie, czy [...]
[...] galaktozę, sedoheptulozę, dihydroksyaceton. Po co nam węglowodany? Fruktoza – charakterystyka Co w nadmiarze może spowodować fruktoza? Ile fruktozy to „za dużo”? Glukoza Czy jedzenie owoców powoduje cukrzycę? Co powoduje picie napojów słodzonych? Cukry proste nazywają się tak, ponieważ nie rozpadają się już na prostsze [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
Sen jest jednym z najważniejszych procesów decydujących o sprawności intelektualnej, refleksie, efektywności treningu nastawionego na przyrost masy czy siły mięśni. W badaniach wykazano, iż zaburzenia snu są skorelowane z otyłością i zaburzeniami glikemii. Te ostatnie mogą dotknąć nawet zdrowe osoby, które „zarywają” noce. Ograniczenie snu a [...]
[...] lody i fast foody. Nie do końca zgadzam się też z twierdzeniem, iż należy dostarczać cukrów prostych, gdyż one są ważne dla regulacji glikemii. Organizm funkcjonuje dużo lepiej przy ograniczonym dowozie glukozy i fruktozy, a dowóz energii może zapewnić np. skrobia (makarony, kasze, ryż, płatki owsiane itd.). Z pewnością nielichą pułapką [...]
[...] się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się zbyt dużo trenować, aby osiągnąć cele sylwetkowe. Dieta odpowiada za większość efektów, szczególnie jeśli jest poparta właściwym treningiem i suplementacją. Pierwszą i [...]