[...] (lub o minimalnej ilości dodatków). Do picia głównie kawa, herbata, woda, bez cukru. Referencje: Bueno NB1, de Melo IS, de Oliveira SL, da Rocha Ataide T. “Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials” Shahida Aziz Khan,a,? Aziz Khan,a Sarah A. [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
[...] Koopman R., Beelen M., Stellingwerff T., Pennings B., Saris W.H., Kies A.K., Kuipers H., van Loon L.J.C. (2007) Coingestion of carbohydrate with protein does not further augment postexercise muscle protein synthesis. American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism 293, [...]
Kiedyś sądzono, iż kalorie są sobie równe. Dzisiaj wiemy, iż organizm kompletnie inaczej reaguje na węglowodany, białka oraz tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne [...]
[...] przez wątrobę (całkiem inaczej niż w przypadku glukozy) => fruktoza może powodować stłuszczenie wątroby. W badaniu Ehsan Parvaresh Rizi i wsp. "Meal rich in carbohydrate, but not protein or fat, reveals adverse immunometabolic responses associated with obesity" z 2016 r.wykazano, iż o osób o normalnej wadze ciała i wrażliwości na [...]
[...] LB1, Fretti SK1, Kinsey AW1, Ormsbee MJ1. Br J Nutr. 2014 Jan 14;111(1):71-7. doi: 10.1017/S000711451300192X. Epub 2013 Jun 17. “Night-time consumption of protein or carbohydrate results in increased morning resting energy expenditure in active college-aged men.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23768612 Creutzberg EC1, Schols AM, [...]
[...] K. Murray, Daryl K. Granner, Victor W. Rodwell red. wyd. pol. Franciszek Kokot „Biochemia Harpera ilustrowana” wydanie VI Ehsan Parvaresh Rizi “A high carbohydrate, but not fat or protein meal attenuates postprandial ghrelin, PYY and GLP-1 responses in Chinese men” [...]
[...] podaż mniej, niż 30% energii z tłuszczu. W skrajnych przypadkach podaż jest ograniczona do 20-30 g dziennie (np. VLCKD). Ogólnie przyjmuje się, iż dieta VLCKD (ang. very low carbohydrate ketogenic diet) ma następujące proporcje makroskładników : 15-25% białka, 65-80% tłuszczu, 5-10% węglowodanów. Ile protein należy dostarczać? Warto przypomnieć, [...]
[...] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15570142 Koopman R., Beelen M., Stellingwerff T., Pennings B., Saris W.H., Kies A.K., Kuipers H., van Loon L.J.C. (2007) Coingestion of carbohydrate with protein does not further augment postexercise muscle protein synthesis. American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism 293, E833-842 [...]
[...] and resistance-based exercise: are current recommendations reflective of actual need?” https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/carbohydrate-intake-and-resistancebased-exercise-are-current-recommendations-reflective-of-actual-need/45C97BD7A99949777E3474E50709A7DA/core-reader#ref36 8.Robert R. Wolfe [...]
[...] spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny ). Z kolei w diecie VLCKD (ang. very low carbohydrate ketogenic diet) spotyka się następujące proporcje makroskładników: 15%-25% białek, 5%-10% węglowodanów, 65%-80% tłuszczu. Jednak w grę wchodzi tu zbyt dużo [...]
[...] jest 20-50 g węglowodanów dziennie. Rozkład makroskładników w diecie ketogenicznej: 30%-35% białka 5%-10% węglowodanów 55%-60% tłuszczu Z kolei w diecie VLCKD (ang. very low carbohydrate ketogenic diet) spotyka się następujące proporcje makroskładników: 15%-25% białka 5%-10% węglowodanów 65%-80% tłuszczu Utrzymanie dotychczasowej wagi ciała: [...]
[...] Mary's Hospital Medical School, London, W.2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1859219/ 6.Horton TJ1, Drougas H, Brachey A, Reed GW, Peters JC, Hill JO. Fat and carbohydrate overfeeding in humans: different effects on energy storage. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7598063 7.Lammert O1, Grunnet N, Faber P, Bjørnsbo KS, [...]
[...] głównie proteiny i tłuszcze (czysta wołowina, bez dodatków). Źródło: Lin F. Chang i wsp."Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but not with monounsaturated fat: A randomized controlled trial in centrally obese subjects" Grafika: potężny wyrzut insuliny po posiłku dostarczającym 158 g [...]
[...] intake and resistance-based exercise: are current recommendations reflective of actual need?” https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/carbohydrate-intake-and-resistancebased-exercise-are-current-recommendations-reflective-of-actual-need/45C97BD7A99949777E3474E50709A7DA/core-reader#ref36 Robert R. Wolfe [...]
[...] intakes for women adopting the high protein dukan diet” Hitoshi Iwata,1 Seiichiro Tsuzuki,1 Mitsunaga Iwata,1 and Teruhiko Terasawa1 „Ketoacidosis due to a Low-carbohydrate Diet in an Elderly Woman with Dementia and Abnormal Eating Behavior”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5658538/ Louise von Geijer and Magnus [...]
Większość kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało [...]
[...] Association, American Association for the Study of Liver Diseases i American College of Gastroenterology 2012” Rebecca C. Schugar and Peter A. Crawford1 “Low-carbohydrate ketogenic diets, glucose homeostasis, and nonalcoholic fatty liver disease” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679496/ E. Bańkowski “Biochemia – [...]
[...] Nordmann AJ “Effects of low-carbohydrate vs low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16476868 [...]
[...] wszystko ze stratą (TEF). Oczywiście muszą być podawane w nadmiarze - w umiarkowanej ilości nie tuczy nawet jedzenie z McDonald’s. Referencje: Ehsan Parvaresh Rizi “A high carbohydrate, but not fat or protein meal attenuates postprandial ghrelin, PYY and GLP-1 responses in Chinese men” [...]