[...] ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? Przyjrzyjmy się kluczowym składnikom orzechów. Tłuszcze nienasycone [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
[...] trans) stoją produkty o niepodważalnym znaczeniu w procesie redukcji masy ciała. Produktami wspomagającymi odchudzanie są nisko lub nieprzetworzone źródła m.in. białka, błonnika oraz antyoksydantów. Najlepsze źródła białka podczas odchudzania Białka stymulują syntezę białek mięśniowych (poprawiając kondycję fizyczną), a także wpływają na [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
Kiedy mowa o pożywnym śniadaniu, to z pewnością jedną z opcji są płatki owsiane. To dzięki nim możesz rozpocząć dzień z dużą porcją błonnika, wolno trawiących się węglowodanów złożonych, a nawet odrobiną białka. Owies a utrata wagi Diety bogate w produkty pełnoziarniste wiążą się z niższą masą ciała, ponieważ zawierają białko roślinne i błonnik, [...]
[...] pięć posiłków. Mając świadomość, że do następnego posiłku już niedaleko, nie będzie Cię korcić, żeby przesadzać z jedzeniem i zjadać większe porcje. Jedz produkty bogate w błonnik W ciągu dnia spożywaj dużo zdrowych, bogatych w błonnik pokarmów, które pomagają zaspokoić głód na dłużej. Należą do nich produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. [...]
[...] wcale nie odbiegają od świeżych owoców i warzyw, a także kiszonki korzystnie wpływające na naszą mikrobiotę jelitową. Wszystkie oferują różnorodne składniki odżywcze, błonnik, witaminy i przeciwutleniacze. Źródła: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2475299122130660?via%3Dihub [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] Wartości odżywcze 100 g mąki kokosowej dostarczy 443 kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg witaminy C 0,06 mg tiaminy 0,02 mg ryboflawiny 0,54 mg niacyny 0,054 mg witaminy B6 26 µg kwasu foliowego 0,24 mg [...]
[...] czy nie. Każdy jednak może zadziałać prewencyjnie, czyli unikać przejadania się przed treningiem. Warto wtedy ograniczyć produkty tłuste, bogate w cukier czy dużą ilość błonnika. Nie powinno się także pić przesadnej ilości płynów. Najbezpieczniej odczekać około dwóch godzin po posiłku lub postawić na jakąś małą przekąskę. Jeżeli z kolei [...]
Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]
[...] produktach spożywczych. Jedz więcej roślin strączkowych Rośliny strączkowe, takie jak fasola czy soczewica, należą do bogatych źródeł białka. Są także wyjątkowo bogate w błonnik, który sprzyja uczuciu sytości. Szklanka gotowanej fasoli dostarcza ok. 14 g białka do naszej diety. Z kolei dodanie ugotowanej soczewicy do makaronu z sosem to [...]
[...] (40%): cukier, miazga słonecznikowa, olej rzepakowy, mąka , kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny , aromat”. Węglowodany: 63 g, w tym cukry: 22 g, błonnik; 3,8 g, białko: 11 g. Ogólnie wydawałoby się, że nie są one jeszcze najgorsze, ale przytłacza tu podaż węglowodanów, a szczególnie tych o szybkiej kinetyce (cukier [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej z miejsc opornych nie jest łatwa. Jednak czasem okazuje się, że dieta osoby trenującej lub sam trening nie do końca spełnia wymogi klasycznego odchudzania, nie mówiąc o wsparciu redukcji tłuszczu z miejsc, w których lubi się on trzymać. Za mało pijesz wody Organizm człowieka zbudowany jest głównie z wody. Oznacza to, [...]
Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów! Mimo tego, że pistacje kupimy niemalże w każdym sklepie, nie są to orzechy cieszące się ogromną popularnością. Czego nie wiesz o pistacjach? I dlaczego warto włączyć je do diety? Wybieraj pistacje bez soli Na rynku dostępne są zarówno pistacje w łupinach, jak i bez, jak również pistacje naturalne [...]
[...] że są one robione z całych warzyw i owoców. Soki, które przetwarzane są przez sokowirówkę, zazwyczaj dostarczają nam tylko i wyłącznie cukrów. Wszystkie walory, które zawarte są w np. w skórce danego owocu czy części bogatej w błonnik, zostają wyrzucone do kosza. Dlatego też planując swój jadłospis, uwzględnij koktajle, a ogranicz mocno soki.
[...] znaczenie w kontekście regeneracji. Wykorzystano w jego składzie koncentrat białka serwatkowego, który charakteryzuje wysoka wartość biologiczna. Aminokwasy dla sylwetki i błonnik dla jelit Zawiera on korzystny profil aminokwasowy, który sprzyja odbudowie tkanek, co ma znaczenie szczególnie w momencie uprawiania aktywności fizycznej. Warto [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]