SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białko sfd

  • Kolagen - super anaboliczne białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] oddziaływania aktyny i miozyny. Miozyna jest określana, jako motor molekularny w mięśniach, ponieważ podczas skurczu, w połączeniu z hydrolizą trifosforanu adenozyny (ATP), białko zmienia konformację, pomiędzy słabymi i mocnymi wiązaniami strukturalnymi. Warto zauważyć, że siła jest generowana tylko wtedy, gdy ciężkie łańcuchy miozynowe (tzw. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7125 Data: 2019-04-20 15:33:07
  • Dla kulturysty największe znaczenie mają węglowodany dostarczane w ciągu dnia. Bez znaczącej nadwyżki energetycznej, nie ma hipertrofii. Naukowcy oszacowali, iż potrzeba 6692 kcal na każdy kilogram nowo zbudowanej masy mięśni. Najłatwiej zapewnić nadwyżkę z tłuszczów i węglowodanów. Białko nie jest efektywnym źródłem energii i nie powinno być, bo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3050 Data: 2019-11-24 17:07:18
  • [...] olej kokosowy, olej rzepakowy, napój sojowy, sok z cytryny, kurkumę, sól, tłuszcz 79,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 46 g, węglowodany 0,1 g, w tym cukry 0 g, białko 0,3 g, sól 0,1 g. Wegański produkt ratuje zawartość oleju rzepakowego, który jest mieszaniną tłuszczów jednonienasyconych (~55 g w 100 g), wielonienasyconych omega-6 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3508 Data: 2021-09-27 09:11:11
  • Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10787 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Wiele osób szuka problemów z przyrostem siły, masy, mocy czy szybkości w treningu, niektórzy w diecie. Czasem te osoby nie dostrzegają, iż problem leży zupełnie gdzie indziej. Wiele osób wierzy, iż nie należy jeść na noc – być może byłaby to prawda, jeśli nosiłbyś 20-25% tkanki tłuszczowej (ale i tak kwestia byłaby dyskusyjna, np. w kontekście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 62172 Data: 2017-06-30 23:49:20
  • [...] w warunkach, gdzie osoby z grupy 0,8 g białka miały zapewnioną dużą nadwyżkę węglowodanów, a w grupie 1,6 g białka na kg m.c. zastosowano restrykcję ilości węglowodanów. Czy białko „z proszku” jest bezwartościowe? Na to pytanie odpowiadają naukowcy np. Naclerio F. i wsp. Porównano tam wpływ hydrolizatu białka wołowego, białka serwatkowego oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3717 Data: 2017-09-07 09:52:05
  • Jaki sok pomidorowy jest najlepszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Jednak wyczuwalne jest w nim to, że nie jest on produkowany ze świeżych pomidorów. W 100 g soku znajduje się 19 kcal. Węglowodany 3,1 g (w tym cukry 3,1 g), błonnik 1,2 g, białko 1 g, tłuszcz 0 g, sól 0,4 g. Składniki: sok pomidorowy odtworzony z zagęszczonego soku pomidorowego (99,5%), sól. Plusy: dostępność, cena, mimo, że produkowany z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 53126 Data: 2017-09-23 11:10:44
  • [...] i jądrach komórkowych). Dialdehyd malonowy (MDA). Jest to bardzo reaktywny związek o działaniu mutagennym. Powoduje uszkodzenia błon komórkowych oraz narusza struktury białkowe komórek doprowadzając do ich wcześniejszego starzenia się. Z drugiej strony po treningu siłowym ilość 8-OHdG w grupie nie stosującej farmakologii wzrosła o 48.3%, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5624 Data: 2018-06-28 11:24:44
  • Kiedy brać białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11395 Data: 2018-09-02 15:01:08
  • [...] hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon wzrostu jako męski, a kortyzol jako damski. Ale naukowcy „udowodnili”, że białko sojowe szkodzi No tak, ale… Istnieją pojedyncze badania (np. William J. Kraemera i in.), w których białko sojowe miało pewien wpływ na stężenie testosteronu u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3088 Data: 2020-09-16 14:36:59
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10111 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] też nieco E i C. Ponadto bogata jest w witaminy z grupy B oraz potas, fosfor, magnez, sód, wapń i pewną ilość żelaza oraz cynku. Jest produktem bogatym w pełnowartościowe białko, które zawiera wszystkie aminokwasy. Jest mięsem chudym, ma więcej białka niż schab. Minusy: cena piersi z kurczaka zdecydowanie poszła w górę, źle przyrządzona bywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28353 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • Trening FST zazwyczaj kojarzony jest z treningiem, który ma za zadanie doprowadzić mięśnie do stanu maksymalnego napompowania krwią. Tego typu działanie będzie skutkować naporem tkanki mięśniowej na otaczające ją powięzie. Dość często trening ten nosi miano treningu powięziowego. Zanim przejdziemy jednak dalej do opisu samego treningu, powinniśmy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13437 Data: 2019-05-03 14:22:05
  • W poprzedniej części tekstu scharakteryzowałem problemy związane ze stosowaniem diety u modelowej, 20-letniej zawodniczki. Nie należy się zbytnio przywiązywać do przedstawionych szczegółów, a wtedy opisane rozwiązania znajdą zastosowanie u większości ludzi borykających się z podobnymi problemami. Tak naprawdę ludzie często lubią komplikować [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1066 Data: 2023-03-06 19:39:18
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 862 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i uwzględniać różnorodne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na poziom cukru we krwi. Białko w diecie Źródła białka w diecie, takie jak mięso, ryby, jaja i odżywki białkowe, nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, ponieważ nie zawierają węglowodanów. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku nasion roślin strączkowych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 453 Data: 2024-04-08 11:43:43
  • Cholesterol i jego frakcje

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach.  Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5371 Data: 2017-08-01 09:19:31
  • Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12487 Data: 2019-09-25 10:32:01
  • Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3540 Data: 2020-03-03 07:59:27
  • Co jeść przed, a co po treningu? Najnowsze zalecenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2562 Data: 2021-04-16 19:14:04