Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] co ma wpływ na długość życia, zapadalność na cukrzycę, nowotwory, pojawienie się zespołu metabolicznego, tolerancję glukozy, ciśnienie krwi itd. Na czym polegało badanie? Bradley T. Gieske i wsp. zaprosili do udziału w eksperymencie 11 zdrowych mężczyzn. Wiek: 23,5 ± 2,1 lat, waga: 86,0 ± 15,6 kg, wzrost: 184 ± [...]
Zazwyczaj, gdy zgłasza się do mnie osoba, która potrzebuje mojej pomocy dietetycznej lub treningowej, opisując pokrótce swoją historię, mówi, że jest jej ciężko przytyć, a gdy wejdzie na solidną nadwyżkę kaloryczną, okazuje się, że gromadzi tylko tłuszcz. Wtedy do głowy przychodzą dwa rozwiązania: podopieczny ma problem z oszacowaniem ilości [...]
[...] że bez jej udziału nie może obejść się sportowiec, który myśli poważnie o swojej karierze. Co na temat kwasu fosfatydowego mówią badania? W 2016 roku przeprowadzono badanie sponsorowane na grupie 18 mężczyzn, których podzielono na dwie grupy. Jedna z grup suplementowała się kwasem fosfatydowym, a druga nie, otrzymując w identycznej [...]
Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]
[...] niektóre podejrzane środki z Chin czy Korei. Ponadto serotonina (5-HT) odgrywa rolę w regulacji emocji, pamięci, snu, bólu i procesów poznawczych wyższego rzędu. Wnioski? To badanie nie mówi nic o białkach serwatkowych czy stosowaniu BCAA przez sportowców. Jednak pokazuje, co może się zdarzyć, jeśli byś dostarczał dziesiątki gramów BCAA dziennie [...]
[...] zasobów energii w organizmie. Występuje w mechanizmie walki lub ucieczki. Ma również duże znaczenie w przypadku infekcji, wystąpienia stanu zapalnego. Na czym polegało badanie? Celem było określenie wpływu ponadfizjologicznych dawek dekanianu nandrolonu na metabolizm glukozy u szczura podczas postu. Samce szczurów Wistar traktowano [...]
W obecnym świecie trudno uciec od słowa stres. Stresujemy się podczas zajęć lekcyjnych. Nadgorliwy szef w pracy podbija poprzeczkę stresową, jeszcze wyżej. Stresujemy się sytuacją rodzinną, naszym zdrowiem i gdy Internet działa zbyt wolno oraz wieloma, wieloma innymi rzeczami. Melisa - Melissa officinalis Tradycyjnie kojarzona jest z efektem [...]
Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
Odkrywane są coraz to nowsze potencjalne zastosowania dla kreatyny. W USA co roku sprzedaje się 4 miliony kg kreatyny, a ten rynek jest wart 200 milionów dolarów rocznie. Nie jest to tylko suplement diety zwiększający siłę, masę i wytrzymałość mięśni. Podsumowanie Wydaje się, iż podawanie kreatyny ma szczególne znaczenie dla starzejących się [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
W ostatnim artykule o kolagenie wspominałem, iż ten rodzaj protein nie może zastąpić białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI), jednak ma inne, ciekawe właściwości oraz nietypowy aminogram. Teraz kwestia, która powinna zainteresować szczególnie panie, czyli jaki wpływ ma np. hydrolizat kolagenu na stan skóry? Kolagen a elastyczność skóry Proksch E. i [...]
[...] sposobu rozdrobnienia w jamie ustnej jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość wykorzystanych aminokwasów. Badanie Naukowcy za cel wzięli sprawdzenie czasu koncentracji [...]
Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]
Czy siarka ma jakieś znaczenie dla człowieka? Cóż, okazuje się, że ogromne, gdyż występuje we wszystkich komórkach, przede wszystkim w białku w postaci aminokwasów cysteiny, cystyny i metioniny. Aminokwasy siarkowe powszechnie występują np. chociażby w białku serwatkowym. Po co więc brać osobno MSM, skoro mamy te aminokwasy w proteinie [...]
[...] tych, gdzie ilość leucyny wynosi 40%, może przynosić korzyści w procesach mających zapobiegać sarkopenii, gdyż wpływają one na syntezę białek mięśniowych. Powyższe badanie pokazuje także, że na działanie leucyny mają również wpływ inne aminokwasy, które z pewnością napędzają jej mechanizmy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26081485
[...] badania hormonalne są drogie i na pewno niepotrzebne. Jednak czasem okazuje się, że ilość pieniędzy, jaką przeznaczamy na suplementację, jest o wiele większa niż podstawowe badanie krwi, które by nas uchroniło przed zbędnymi wydatkami, a czasem i konsekwencjami zdrowotnymi. Wybierając booster testosteronu z grupy suplementów diety, liczyć musimy [...]
Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
[...] to ma znaczenie opisuję dalej), wywołał 1,6-krotny wzrost zawartości mitochondriów we włóknach mięśniowych typu I i typu II po 6 miesiącach. Podsumowując, jest to pierwsze badanie, z którego wynika, że trening wytrzymałościowy zwiększa ekspresję perilipiny 2 wraz ze wzrostem zawartości IMTG we włóknach mięśniowych typu I u pacjentów z cukrzycą [...]